март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Полезно

Изкуството да пишеш наука

“Постави го пред тях кратко, за да го прочетат,
ясно, за да го оценят,
живописно, за да го запомнят”,

съветва легендарният издател Джоузеф Пулицър в края на XIX и началото на XX в. Дали това важи и за писането на научни текстове в наши дни?

Според данни на Националната фондация за наука в САЩ (U.S. National Science Foundation) през 2018 г. в целия свят са публикувани 2 555 959 научни статии. Тенденциите са научното съдържание годишно да продължава да расте. Конкуренцията е огромна. Днес вече забележителното съдържание, отличният правопис и пунктуация, както и добре структурираният текст са минимум.

Ето 5 кратки съвета за успешно писане, в надпревара за читателското внимание. 


1. Ако не можете да го кажете в едно изречение, не започвайте

Това ключово изречение ще ви ориентира (поне) за 4 неща:

  • наясно ли сте точно какво ще пишете;
  • каква е целта на публикацията;
  • за какво е подходяща темата – монография, статия в научно списание, общодостъпен текст, онлайн публикация, пост в социални мрежи…;
  • към кого ще бъде насочен текстът – специалисти, студенти, по-широк кръг читатели, деца.

2. Нека изображенията първи да разкажат историята

Макар логиката при писане да подсказва, че началото трябва да започне… от началото – със заглавието, резюмето и въведението, практиката показва друго. Всъщност това е по-трудната и често ненужно губеща време първа стъпка. Когато човек е отделил седмици, месеци и дори години в работа по дадена тема, е почти невъзможно просто да седне и започне да пише, без да се изгуби във всичко онова, което иска да каже.

Един нестандартен трик за организация е събирането на всички налични изображения – снимки, графики, таблици, фигури… Подреждането им в логическа последователност наподобява сглобяването на филм кадър по кадър. Как си представяте, че ще изглежда публикацията? Как ще разкажете историята си?

Все пак, не забравяйте за изискванията към ръкописа, ако планирате да го изпратите към списание или издателство за публикуване.


3. Работете рационално – спестете време и усилия

След като вече сте съставили ключовото изречение и сте визуализирали хода на научната си история, е време за писане. Вероятно логиката отново подсказва да седнете и измислите най-доброто заглавие. На този етап това може да отнеме часове, дори дни, а след като завършите текста – да осъзнаете, че първоначалното заглавие не струва. Спестете време и усилия, като започнете от средата.

Информацията, която не подлежи на съмнение и промяна на този начален етап, са ползваните методи. Опишете първо тях. Продължете с резултатите и обсъждането. Преминете към изводите, където ще обобщите всичко казано до момента. Върнете се към изречението, с което започна целият този процес – следвате ли първоначално зададената посока? Сега идва ред на въведението, с което ще посрещнете читателя в историята си, ще го запознаете с темата, контекста, наличните до този момент публикации на други автори и ще загатнете за новото, което му предстои да научи. След това можете да отметнете резюмето, а за финал – заглавието.


4. “Ако не можете да обясните нещо на едно дете, то това значи, че вие самият не го разбирате”

Така твърди Алберт Айнщайн. Разбира се, ако напишете научния си труд все едно разказвате приказка на дете, вероятно ще изненадате неприятно бъдещите си рецензенти. Но добре структурираната мисъл, изразена с ясен и прост изказ, е ключова за успеха на научните трудове. Ако желаете да задържите вниманието на читателите, стремете се към кратки фрази, завършени изречения и добре оформени параграфи в логическа последователност.

Когато пишете на английски език, тези правила важат с още по-голяма сила. Вашата цел е да достигнете до възможно повече читатели, а за голяма част от тях това не е майчин език. Не усложнявайте текста с дълги и тромави фрази. Тук можете да се запознаете с това, което е добре да избягвате, и как да го замените – Words and Phrases to Avoid.


5. Коректното цитиране е майка на научното спокойствие

Бъдете разумен автор и подхождайте отговорно към ползваните източници на информация.

Винаги.

При всяка форма на публикация.

Навсякъде.

Ето някои полезни съвети при цитиране:
Практически наръчник за оформяне на списък с цитирана литература към научна статия
Разпознавате ли плагиатството? Тест на Turnitin


Фотограф: Петко Момчилов