декември 2023
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categories
Интервю Научна периодика Новини

Защо последният брой на Scripta Scientifica Salutis Publicae е специален – разказва доц. д-р Клара Докова

От броени дни на онлайн платформата за периодични издания на Университетското издателство е свободно достъпен последният брой на списание Scripta Scientifica Salutis Publicae. Англоезичното издание, което публикува статии в областта на общественото здравеопазване, този път е събрало в един по-различен брой – приложение 1 за 2021 г. – 13 нови за списанието автори.

Доц. д-р Клара Докова ни разказва кои са те и защо броят е специален.


Доц. Докова, последният брой на Scripta Scientifica Salutis Publicae е изцяло с публикации на студенти на Медицински университет – Варна. Разкажете ни повече за тази идея и нейната реализация.

Много сме благодарни на издателството на МУ-Варна, че подкрепи тази мисия – да даваме платформа за изява на всички наши студенти.

Нека уточним, че авторите в специалното издание на Scripta Scientifica Salutis Publicae (SSSP) са студенти по медицина (от англоезичната ни програма), преминали курса на обучение в свободноизбираемата дисциплина „Медицинска социология и психология“ през миналата учебна 2020-2021 година.

Практическото обучение по дисциплината, провеждано от гл. ас. Николай Михайлов, запознава и дава умения за работа с качествени методи на социологическо изследване. В хода на лекционното обучение представяме основни социологически теоретични модели, приложени към проблеми от лекарската професия и организацията на медицината и здравеопазването. Теоретичните модели трябва да присъстват в основата на научните изследвания.

През семестъра студентите самостоятелно или в екипи проведоха своите собствени качествени проучвания по тема, избрана от самите тях. Най-добрите работи, избрани от оценяващите (гл. ас. Михайлов и мен), са поканени да бъдат преработени според изискванията за научна публикация и представени в този специален брой на нашето факултетско списание.

Вие сте част от редакторския екип на списанието. Предвиждате ли подобно сътрудничество със студенти да се превърне в практика за изданието?

Ние, преподавателите във Факултета по обществено здравеопазване и Университета считаме за наша задача и отговорност да стимулираме и подготвяме студентите за изследователска работа. Плодовете на тези съвместни усилия и работа със студентите ни носят чувство на удовлетворение, както вярваме и на самите студенти – изследователи и автори. Всеки човек, участвал в творческия научен процес, видял резултата от своята работа на страниците на научното списание, знае каква радост и смисъл носи тази дейност. Интересът към избираемата дисциплина е много голям. Тази година имаме още повече студенти, които са мотивирани и готови за работа и изява.

Това ми дава увереност, че доброто начало ще има продължение. Убедени сме, че всяка година ще имаме по един студентски брой в Scripta Scientifica Salutis Publicae, който ще документира първите изследователски опити на бъдещи знаменити, световни имена в науката.

Какво бихте посъветвали бъдещите автори на научни публикации? Кога са готови да напишат своята първа статия и за какво да внимават?

Всеки студент, избран да учи в нашия Университет, е подготвян и стимулиран още от първи курс не само критично да чете и да ползва резултатите от научни изследвания, но и да участва в научната работа на академичния състав на Университета.

Няма момент на придобиване на „готовност“, а по-скоро е непрестанен процес на учене чрез правене през целия живот, който трябва да започва още от първата година на обучение. Колкото и да си опитен, всяка следваща изследователска тема те учи на нещо ново, дава нови умения, които винаги са полезни и отварят врати в бъдеще.

Съветът ми е да не се правят компромиси с научната етика и стандартите за качество. В това отношение трябва да сме абсолютисти. Също така насърчавам студентите да опитват да започват изследователска работа без притеснение – в началото може да изглежда трудно, защото е непознато, но те могат да намерят подкрепа от академични ментори.

В този смисъл, въпреки че статиите, представени в специалния брой на списанието SSSP, са изцяло студентско дело и преподавателски имена не присъстват в авторските колективи, ние сме спокойни. Публикациите са издържани и ще служат като образец за представяне на качествени проучвания, все още търсещи своето равноправно място в изследванията в областта на общественото здраве в нашата страна.


Целият брой, приложение 1 на Scripta Scientifica Salutis Publicae от 2021 г., е свободно достъпен онлайн от тук.
Приятно четене!