декември 2023
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categories
Новини

Дългогодишен специалист по хранене и диететика разказва в нова книга за отклоненията в хранителното поведение

“Свободата на словото позволи на много индивиди без нужното образование в специфичната материя на нутрициологията и човешкото здраве да публикуват книги, статии, да списват блогове за здравословно хранене.”

Това споделя доц. д-р Дарина Найденова Христова в новата си монография “Нарушения в хранителното поведение. Аспекти от клиничната практика на лекаря по хранене и диететика”. Книгата акцентира върху едни от най-големите предизвикателства пред съвременния клиницист – нарушенията в хранителното поведение. Често в продължение на години те остават неразпознати и нелекувани, с риск да доведат до тежки здравословни проблеми и дори смърт. Монографията включва и 10 случая от клиничната практика на автора – дългогодишен специалист по хранене и диететика.


Знаете ли, че…

  • В момента науката говори за 4 основни типа нарушения в хранителното поведение: нарушение, свързано с преяждане; нарушение, свързано с избягване или ограничаване на приема на храна; анорексия нервоза и булимия нервоза.
  • Анорексия нервоза и анорексия не е едно и също. Докато анорексия нервоза е тежко психическо заболяване, то анорексия е медицински симптом за липса или намален апетит. Може да се наблюдава при различни заболявания и състояния, например цьолиакия, болест на Крон, тежки инфекции, тревожни разстройства, употреба на психоактивни вещества.
  • В моментите на преяждане, в рамките само на няколко минути, страдащият от булимия нервоза поглъща между 1000 и 3000 калории. Когато тези пристъпи са между 1 и 3 пъти седмично – това е лека форма. Когато обаче надвишат 14 – става въпрос за екстремно тежка булимия нервоза.
  • Пристъпното преяждане е сравнително нова диагноза. Подобно на булимия нервоза, и тук има пристъпи на неконтролируемо поглъщане на прекомерно количество храна, но без последващо пречистване (като повръщане, поемане на лаксативи, гладуване или изтощителни тренировки).
  • С термина орторексия нервоза се назовава силното влечение към псевдоздравословното хранене. Засегнатите следват строги хранителни ограничения и се фокусират фанатично върху приготвянето на храната. Страдащите прекарват твърде много време в проучване на произхода на продуктите и изпитват силна вина, ако опитат нещо “забранено”. Стремежът към привидно здравословен начин на живот обсебва мислите и влияе върху ежедневието и социалните контакти. Почти 80% от жените с орторексия нервоза имат нередовни менструални цикли или вторична аменорея, като следствие от ограниченията. В дългосрочен план се появяват сериозни хранителни дефицити.
  • Киберхондрията е безпокойствието, което ни обзема, докато търсим онлайн информация за здравето си.
  • Бигорексията е хранително нарушение, при което засегнатите се стремят на всяка цена към увеличаване на мускулната маса. Докато анорексиците са изключително слаби, но продължават да виждат в огледалото човек с повишено тегло, то бигорексиците са едри (дори огромни понякога), но виждат в отражението си слабо, недостатъчно тренирано тяло. В последно време това характерно за мъжете нарушение засяга все повече млади жени. В стремежа си към неестествено ниски телесни мазнини и силно изразен мускулен релеф, те застрашават здравето си, нарушават хормоналния баланс и поставят под риск репродуктивната си функция.
  • Прегорексия е хранително разстройство, подобно на анорексия нервоза, което се появява по време на бременност. Тогава бременната жена си налага сериозни ограничения в храненето от страх да не повиши теглото си.

Любопитно от страниците

“За първи път през 1689 г. д-р Р. Мортън описва пациентка в състояние на тежко, самопредизвикано недохранване, което той нарича “атрофия невроза” и с тази диагноза загатва вероятно психогенната етиология на проблема. Около век по-късно, през 1873 г., двама учени – У. Гул (W. Gull) и Ч. Ласег (Ch. Lasegue), въвеждат понятието “anorexia nervosa” за обсебване от болестно самогладуване. Приблизително по същото време за първи път е описана и “идиопатичната булимия”.

„Коренното население на остров Фиджи в Южния Тих океан проповядва традиционно положително отношение към здравословния апетит и заоблената женска фигура като символ на красота и физическо и психическо здраве. До 1995 г. на острова не са приемали американски телевизионни програми. До този момент изследователските екипи са регистрирали много ниска честота на нарушения в храненето сред тийнейджърките на острова. Само три години по-късно (след като започва излъчване на американски програми) процентът на спазващите диети и недоволни от теглото и формите си млади жени рязко се увеличава. В месната общност, където придържането към хранителни ограничения на практика не е било познато преди достъпа до западна телевизия, над 69% от девойките са заявили, че са започнали да спазват диета, за да отслабнат, а 74% са признали, че смятат, че са с наднормено тегло. Интересното в това проучване е, че в рамките на интервютата с изследователите момичетата от Фиджи са заявявали спонтанно, че искат да приличат на „актрисата и всички онези момичета…“, че искат телата и силуетите на моделите от телевизията. В колкото по-голяма степен девойките са изложени на въздействие на образи, представящи идеалната слаба женска фигура, токова по-критични са те към собствените си тела.“

„Прекомерният престой в интернет се свързва най-вече с анорексия нервоза, булимия нервоза и компулсивното преяждане. Освен това метаанализът потвърждава, че неконтролируемият престой във виртуалното пространство е предиктор за хранителни разстройства при учениците. Тийнейджърите, използващи прекомерно интернет, показват по-висок процент на хранителни разстройства, като тези разлики са статистически значими. Намерени са емпирични доказателства за връзката между безконтролния престой пред екрана и хранителните разстройства.“

„Най-честите алтернативни диети, практикувани в последните години, са кетогенна диета (високомастна или високобелтъчна), вегетарианство (вкл. веганство и суровоядство), разделно хранене, фастинги (интермитентно хранене), разделно хранене, палеодиета. Независимо от конкретните рестрикции, последиците са сходни и включват прояви на недохранване, компенсаторно прехранване (хиперфагия) или небалансирано хранене с развитие на тежки хранителни дефицити. Практиката да се следват диети засяга не само соматичното здраве, но и психическото функциониране. Привържениците на алтернативното хранене често пъти са неудовлетворени от теглото и телесни си форми, емоционално лабилни и с по-ниска себеоценка.“

„Поведенческият рисков фактор с най-голяма тежест за поява на пристъпно преяждане е спазването на диета. Рестриктивното хранително поведение, особено когато се практикува за дълъг период от време, води до защитна реакция, свързана с оцеляването на организма и предотвратяването на тежки хранителни дефицити, а именно – преяждане. Значение имат и моделът на живот, склонността към обездвижване, предпочитанието на бързи, висококалорични храни, храненето в уединена обстановка и др.“


Монографията “Нарушения в хранителното поведение. Аспекти от клиничната практика на лекаря по хранене и диететика” на доц. д-р Дарина Найденова Христова можете да намерите в книжарниците на Медицински университет – Варна и онлайн от тук.