април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Categories
Новини

Какво прави Община Варна за здравето на жителите анализира доц. Антоанета Цветкова

Здравните политики на територията на Община Варна от 2015 до 2019 г. попадат във фокуса на новата книга на доц. Антоанета Цветкова. Монографията “Регионална здравна политика – оценка и възможности за оптимизиране” е пряко насочена към ограничен кръг специалисти – администратори в общински администрации, общински съветници, ръководители на общински здравни заведения, неправителствени организации. Достъпният език и любопитните данни правят книгата интересна за всички, търсещи задълбочена информация по темата.


Какво значи “Здраве 2020”?
През 2012 г. всички 53 държави, членки на Европейския регион на Световната здравна организация, приемат нова обща рамка за политики. Тя носи името “Здраве 2020”. В нея са заложени следните регионални цели:

 • намаляване на преждевременната смъртност до 2020 г.;
 • увеличаване на продължителността на живота;
 • намаляване на здравното неравенство;
 • подобряване на благосъстоянието на населението;
 • осигуряване на универсално покритие и достъп до възможно най-добро здраве;
 • определяне на национални цели и планове по отношение на здравето.

Българските цели се конкретизират в стратегическия документ с името Национална здравна стратегия (2014-2020).


Каква е ситуацията в България преди 2012 г.?
След приемането на Търновската конституция (1879 г.), Закона за градските общини (1886 г.) и Закона за селските общини (1886 г.) в страната се наблюдава засилена социална чувствителност. Възникват различни форми на самопомощ, организират се благотворителни инициативи, създават се редица сдружения. С края на Втората световна война всичко се променя. Създадените преди това институции като домове за сираци, летовища, игрища са одържавени, доброволната работа се заменя с щатна и благотворителността замира. Настава период на централизирано държавно управление, в което държавата има силно присъствие във всички инициативи. С промените след 1989 г. и възстановяването на общинското самоуправление отново се наблюдава тенденция към засилване на желанието на гражданите за пряко участие.

В началото на XXI в. България влиза със здравна стратегия, водена от принципа “По-добро здраве за по-добро бъдеще на България”. Тя обаче не включва конкретни цели или дейности. По-късно е приета Национална здравна стратегия (2008-2013 г.), в която също присъстват “добри намерения”, но не и конкретни стъпки за постигането им. В момента България, както и останалите страни от ЕС, поставя здравето в центъра на всички политики, акцентира върху профилактиката и насърчаването на здравето, отчита демографските промени, повишава вниманието към ваксинациите и лекарствените продукти и се опитва да въведе електронно здравеопазване.


Какво прави през последните години Община Варна за здравето на жителите?

 • Превенция на ХИВ/СПИН
  С подкрепата и съдействието на местната власт към две неправителствени организации са разкрити младежки здравно-информационен център за ромската общност и център за работа с уязвими групи хора, предлагащи платени сексуални услуги. За 8 години работа в тази насока Варна се утвърждава като модел за добри практики в областта на превенцията на ХИВ/СПИН.
 • Програми за превенция на употребата на наркотични вещества
  В 11 варненски училища е въведена програма по метода “връстници обучават връстници”. Целевата група са ученици от 8 до 12 клас, на които е предоставена информация за наркотичните вещества и здравословния начин на живот. Работи се и в посока за осигуряване на защитена социална среда в училищата.
 • “Не шофирай, ако си пил”
  Варна е единствената българска община, която разработва и ежегодно провежда кампанията. Инициативата е насочена главно към абитуриентите и младите шофьори. Годишно достига до близо 10 000 млади варненци.
 • Програма за превенция на агресивно поведение сред учениците
  Въведена е в 16 училища и обхваща деца от 1 до 4 клас. Тя цели да подготви педагогическите специалисти за естеството на детската агресия и възможностите за действие. Повече за темата и общинската програма можете да прочетете тук.

В периода 2015-2019 г. са проведени също и следните общински програми:

 • лечение с метадон на лица, зависими към опиоиди;
 • профилактика на глаукомата;
 • профилактика на сънната апнея;
 • профилактика на женското здраве;
 • психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества.

През 2019 г. стартират още общински инициативи.

 • Ранно откриване, превенция и профилактика на усложненията от диабета – диабетно стъпало
 • Скрининг на заболяванията на белия дроб
 • Скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза
 • Скрининг на преканцерози на маточната шийка
 • Скрининг на заболявания на простатната жлеза
 • Профилактика на рака на гърдата
 • Психосоциална подкрепа на онкологично болни пациенти

Какво показват данните?
През последните години на територията на община Варна се наблюдава понижаване на преждевременната смъртност във всички възрасти. Повишава се средната продължителност на живота, но тя продължава да бъде ниска – 74,7 години. Водещата причина за смърт са сърдечносъдовите заболявания, като нивото е далеч над средното за ЕС. Смъртните случаи от деменция (включително Алцхаймер) в страната са най-ниски сред европейските държави. Любопитна подробност е, че средното количество плодове и зеленчуци годишно на човек в България е 105 кг. Това е по-малко от половината от препоръката на Световната здравна организация и много по-ниско от средното за ЕС.

Редица данни показват, че лошото здравословно състояние на много българи се дължи на условията на живот и работа, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, неправилното хранене и ниската физическа активност.


Можете да намерите монографията “Регионална здравна политика – оценка и възможности за оптимизиране. Популяризиране на политики на Община Варна, свързани със здравето на жителите й за периода 2015-2019 г.” на доц. Антоанета Цветкова в книжарниците на Медицински университет – Варна, както и в нашата онлайн книжарница тук.


Доц. Антоанета Цветкова е член на Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН, представител на Община Варна в европейската партньорска мрежа на СЗО “Региони за здраве”, председател е на Постоянна комисия “Наука и образование”, член е на постоянни комисии “Здравеопазване” и “Младежки дейности и спорт”, както и на временните комисии “Опазване и възпроизводство на околната среда” и “Изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна”.

Доц. Цветкова е част от академичния състав на Учебен сектор “Помощник-фармацевт” и директор на Медицински колеж – Варна.