август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Новини

Д-р Ирена Георгиева с уникална за страната монография върху пародонталните заболявания

За първи път в научната дентална литература на български език излиза монографичен труд, който разглежда съвременната класификация на всички пародонтални заболявания. В изданието авторът д-р Ирена Георгиева обобщава основните клинични характеристики и подходи в диагностиката и превенцията на заболяванията на пародонта. Като се има предвид, че пародонталните заболявания са сред най-широко разпространените в денталната медицина, книгата “Пародонтални заболявания. Съвременна класификация и клинична характеристика” е дългоочаквано и изключително полезно помагало в практиката.

С подробна и ясно структурирана информация, множество авторски снимки, илюстрации, таблици и схеми, монографията не е само научен труд. Книгата може да бъде и отличен образователен инструмент, с потенциал да улесни учебния процес на студентите по дентална медицина.


Любопитно от страниците

Пародонталните заболявания в по-голяма степен засягат африканското и азиатското население.

Тютюнопушенето е вторият по важност рисков фактор след лошата орална хигиена в патогенезата на пародонталните заболявания.

“Индивидите, страдащи от затлъстяване, са с повишен риск (с 35%) към развитие на пародонтит в сравнение с индивидите с нормално тегло, като рискът при жените е по-голям, отколкото при мъжете.”

“Стресът, преминаващ в дистрес, е фактор който агравира заболяванията на пародонта и загубата на пародонтална поддръжка. При дистрес много често се развива некротичен пародонтит.”


Д-р Ирена Георгиева завършва дентална медицина в Медицински университет – Пловдив. Придобива специалност по пародонтология и заболявания на оралната лигавица. Професионалните й интереси са насочени към диагностиката на пародонталните заболявания и изготвянето на цялостен план на лечение; нехирургичното и хирургичното лечение на пародонтални заболявания; резективната и регенеративна пародонтална хирургия; хирургичното лечение на муко-гингивални деформации; лечението с дентални интраосални имплантати.

В момента д-р Георгиева е главен асистент в Катедрата по пародонтология и дентална имплантология на МУ-Варна. Част е от екипа на Университетския медико-дентален център. В практиката си прилага съвременни методики, като работа с дентални лазери за осъществяване на атравматични и безкръвни процедури; хирургични процедури, основани на принципите на направляваната тъканна регенерация; микрохирургични интервенции; използване на нанокомпозити при възстановяване на зъби; параклинични методи за изследване на заболяванията на пародонта и оралната лигавица.


Книгата “Пародонтални заболявания. Съвременна класификация и клинична характеристика” можете да откриете в книжарниците на Медицински университет – Варна и онлайн тук.