декември 2021
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Любопитно Полезно

Наука от вкъщи

За броени дни светът се промени. Пандемията от Covid-19 преобрази личните контакти, начините за забавления и работния режим. Възможно ли е да се прави наука в условията на социална изолация?


Комичните съвети на един социално изолиран американски учен към останалите като него

Фантазирах как се събуждам без аларма, навличам удобни панталони, правя си кафе с френската преса и потъвам в купища работа, без нищо да ме разсейва, застанал до прозореца на масата в трапезарията…

Трябваше да внимавам какво си пожелавам.

Докато пиша това, балансирам лаптопа си върху купчина неотворени писма, налага се непрекъснато да отказвам на все по-настойчивите молби за игра от 8-годишното ми дете и се старая (но все не успявам) да опазя котките да не се разхождат по клавиатурата ми. Вчера сутринта помогнах на сина ми да участва във виртуална среща с 22 деца от детската градина…”

Молекулярният биолог Адам Рубен съчетава науката със стенд-ъп комедията и хумористичните текстове. Преди два дни в списание Science той споделя какво се случва с кариерата му в условията на извънредно положение и дава някои забавни съвети.

 • Съществуват чудесни платформи за провеждане на телеконференции и виртуални срещи. Те са отличен начин да установите колко от хората не знаят кога и/или как да изключат микрофоните си.
 • Социалното дистанциране има и своите предимства. Липсата на офлайн контакт с колегите може и да затруднява работата, но предпазва всички онези разсеяни учени, които са пропуснали да попълнят имената на съавторите в последната научна статия.
 • Колкото по-точно пресъздадете служебната атмосфера вкъщи, толкова по-продуктивни ще бъдете. Нуждаете се от офис, лаборатория, коридор, вендинг машина за кафе…
 • Не си позволявайте да оставате цял ден по пижама. Това няма да настрои мозъка ви на работна вълна. Освен ако не ви се е случвало да се появите на работа по пижама…
 • Уверете се, че всички вкъщи знаят защо сте там – за да работите. Ако ви помолят да свършите нещо, присвийте очи, погледнете лошо, кажете нещо тихо и респектиращо, докато не ви оставят на спокойствие.
 • Ако около вас има половинка, деца, домашни любимци… нуждаете се от тапи за уши.
 • Свикнете ли веднъж да работите от вкъщи, след това трудно ще можете да излезете от този режим. Жизнено необходимо е активно да тренирате правенето на почивки. Заслужили сте ги. Работа, почивка, работа, почивка. И така, докато настъпи поредният ден вкъщи.

Опитът за работа от вкъщи на учени от Италия

Имунологът Анна Мондино изучава взаимодействието между имунната система и солидните тумори. Пред списание Nature тя разказва как се е променил ритъмът й на работа от началото на месеца.

На 1 март два малки града близо до Милано са затворени под карантина. Научният институт “Сан Рафаеле” в Милано съветва служителите си да се подготвят за работа от вкъщи и през идващата седмица да приключат с неотложните експерименти. През първия работен от вкъщи понеделник Анна Мондино изпраща задачи до членовете на екипа си, за да останат фокусирани върху научната си дейност. За себе си поставя крайни срокове, като съветва и останалите да последват примера й, за да не губят мотивация.

В условията на работа от вкъщи Анна Мондино окуражава колегите си да се възползват от това време и да надграждат своите знания и умения. Тя лично търси безплатни онлайн курсове, които предлага на членовете на екипа си. Нейният съвет към учените е всеки ден да планират и свободно време, през което да се забавляват вкъщи. Това е задължително, за да съхранят своята работоспособност в дългосрочен план.


Федерика Ди Николантонио изучава епигенетиката на колоректалния рак и мезотелиома в Торинския университет (Италия). В началото на март тя и екипът й разполагат с 48 часа да затворят лабораторията и да планират работа от вкъщи. Въпреки шока от случващото се, Федерика се стреми да се фокусира върху възможностите в тази извънредна ситуация.

Най-после имаме време да четем и пишем – онези дейности, които обичайно вършим през нощта или уикенда.”

Съветът на Федерика е учените да обръщат повече онлайн внимание на колегите си, особено на онези, които живеят сами. А за тези, които са от други държави и не говорят свободно езика, да превеждат възможно най-бързо новите наредби и предписания на Правителството.


Активни в онлайн пространството

Времето на социална изолация е стресиращо, но крие и някои възможности. Една от тях е подобряването на онлайн присъствието. Хората, занимаващи се с наука, могат да инвестират времето вкъщи и в промотиране на себе си.

 • Личен уеб сайт или профил в социална мрежа?

Първата опция изисиква повече познания и време, но предоставя на практика неограничени възможности. Архив с авторски публикации, свободно достъпни за четене статии (ако не са публикувани в списания с платен достъп), откъси от авторски книги, галерии със снимки, коментари по научни теми, онлайн уроци (безплатни или срещу заплащане)… От друга страна профилът в подходяща социална мрежа предоставя възможност за лесно свързване с учени от цял свят и разширяване на професионалните контакти. Какъвто и да е изборът, най-важно е редовното поддържане и актуализиране на информацията. Ако се инвестира време и в двете опции, тяхното свързване ще увеличи ползите от онлайн присъствието.

 • Влог?

Макар за някои учени да звучи абсурдно, снимането на тематични видео клипове е чудесна тренировка за развиване на презентационните умения. При желание за споделяне на научната страст в по-свободна и атрактивна форма, което би довело и до привличане на повече читатели на публикациите, влогът (видео блог) е достъпен начин за това. Клиповете могат да бъдат ориентирани и към деца или хора, за които светът на науката е чужд. Така ще се тренират и преподавателските умения. Онлайн пространството предлага безплатни платформи за лесно качване на клипове и споделянето им в личен сайт или профил. В случай че крайният резултат е под въпрос, е препоръчително изпращането на първите опити до доверен човек преди те да се появят в глобалната мрежа.

 • Визуално представяне на резюмето?

Когато научната публикация е готова и вече е поела по своя път за публикуване, съществува още една възможност за онлайн популяризирането й. Създаването на атрактивна графика, която да представя есенцията на текста, не е никак лесно, но е печеливш начин за привличане на внимание. Основно правило е визуалният елемент да се възприема от аудиторията без усилие, т.е. ползваните в него изображения да бъдат с отлично качество, подходящ размер и да въвеждат в съдържанието. Надписите трябва да бъдат възможно най-малко и лесно четими. И, разбира се, всички елементи задължително трябва да бъдат авторски. Визуалното представяне на резюмето в бъдеще може да се отпечата на постери, да се включва в слайдове на презентации, дори да се развие в личен бранд.

 • Проучвания, оставени за по-добри времена?

Сегашното извънредно положение не може да се нарече “по-добри времена”, но то може да се окаже точно такова за идеите, за които времето все не стига. Те могат да се превърнат в концепция за книга или в статия.

Социалната изолация не е пречка за публикуване на готови ръкописи. Списанията на Медицински университет – Варна приемат онлайн статии 24/7, подадени от всяка точка на света. Повече информация можете да намерите тук: Как да публикуваме статия в списанията на МУ-Варна?


Препоръчани статии:

Метаданните и научната статия – какво е необходимо да знаем?

Практически наръчник за оформяне на списък с цитирана литература към научна статия

Статията в медицинско списание – как да я оформим и публикуваме? (1 част)

Статията в медицинско списание – как да я оформим и публикуваме? (2 част)

Стъпка по стъпка към написването и издаването на медицинска книга

Успехът се крие в първото впечатление: съвети за ръкописи с амбиция


Фотограф: Петко Момчилов