юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Categories
Новини

Честит празник!

В Деня на здравния работник Ви поздравяваме с откъс от автобиографичната книга “Минало и сегашно несвършващо” на проф. д-р Христо Цеков.

“Ако трябва да споменем какъв товар има да носи един лекар, може би Антон Павлович Чехов го е определил най-добре: „Професията на лекаря – това е подвиг. Тя изисква самоутвърждаване на чиста душа и чисти помисли. Не всеки е способен на това.”

За съжаление днес техническият прогрес скъси дистанцията между лекаря и болестта и увеличи дистанцията между лекаря и пациента… Животът на лекаря не е създаден за него, а за другите. Страданието на другите те обсебва. Заради това страдание четеш, явяваш се на изпити, взимаш специалност и пак се връщаш при болния… Чувството на принадлежност към професията е преди всичко безрезервна обич и дълг. С тая вяра няма трудности, които не можеш да преодолееш. Това е щастие, изградено и от теб, и от твоята необходимост.

В лекарската професия можеш да направиш компромис само в името на живота. Лекарят трябва преди всичко да е психолог. При първия контакт с болни трябва да прецени неговия интелектуален багаж. Увеличава се броят на младите хора със заболявания в резултат на вредни навици. Трябва да им се обяснява, че да обичаш живота не е достатъчно. Трябва и да го пазиш. Да полагаш грижи и насаждаш здравословно поведение към всички, с които контактуваш.”

Издателството на Медицински униерситет – Варна пожелава здраве и сили на всички Вас – здравните работници, без които не можем! Честит празник!