април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Categories
Интервю

Доц. д-р Марио Милков разказва за връзката между завършилите студенти и Медицински университет – Варна

 

“Думата “алумнус” произхожда от латински език и буквално означава “студент/ ученик”. В днешно време значението ѝ е разширено и алумни се наричат освен всички, завършили университет, колеж, училище, също и бивши служители на компания, членове на организация, бивши пациенти на здравна програма и др. Алумни, без да се вземат под внимание разликите във възраст, пол, раса, етническа принадлежност, религия, финансова стабилност, се обединяват за доброто на техния университет или училище.”

Цитатът е от първото издание на “Алумни клуб и приятели”, което излезе с логото на Медицински университет – Варна преди дни и вече е достъпно онлайн от тук. За организацията, инициативите и връзката с Алма матер разговаряме с председателя на „Алумни клуб и приятели“ в МУ-Варна доц. д-р Марио Милков.


Доц. Милков, нека да започнем с едно уточнение – “Алумни клуб” или “Алумни клуб и приятели”? Как е правилно да наричаме организацията в Медицински университет – Варна?

Здравейте, първо искам да благодаря за предоставената ми възможност да дискутираме относно настоящото и бъдещото развитие на „Алумни клуб и приятели“ на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

Името на алумни организацията на нашия университет е “Алумни клуб и приятели“.

Споделете с нас историята на Алумни клуб на Медицински университет – Варна. Кога и как се зароди идеята? 

Идеята за създаване на Алумни клуб се заражда през 2012 г. от ръководството на университета и лично от проф. д-р Красимир Иванов. Всяко начало не е лесно, но когато се поставят основите на клуб с благородни цели, то е изпълнено с ентусиазъм и вдъхновение. Целта е ясна и тя е да остане непрекъсната връзката между завършилите възпитаници на университета и тяхната Алма матер.

Какви са ползите от съществуването на Алумни клуб в един университет?

Алумни движението по света е най-добре развито в университетите на Съединените американски щати. Наше проучване през последните две години показа, че в Европа и България не всеки университет е организирал такъв клуб. Целта, задачите, ползите трябва да бъдат подчинени на идеалната цел за поддържане на тясната връзка, комуникацията, академизма сред алумни членовете и университета. Всеки е Алумни на даден университет, ако има диплом за някаква завършена степен на обучението си в него, но за да бъдеш член на клуба, трябва да имаш желание и да подадеш молба.

В правилника и устава на всеки Алумни клуб основната задача е да се работи за издигане имиджа на учебното заведение, което си завършил. Да участваш в популяризирането му сред научните среди, бъдещи студенти, да подпомагаш благотворителни кампании на университета, да улесняваш контактите на членовете на клуба помежду им в различни държави в целия свят.

Наблюдава ли се вече увеличение на този тип организации в българските университети?

В България Алумни движението се разраства сравнително бързо през последните години. Сигурен съм, че ще се създадат традиции.

Колко човека членуват в момента в Алумни клуба на МУ-Варна?

Точната цифра не мога да кажа, защото клубът има непрекъснато нови членове, може би около деветстотин и петдесет. Очакваме още много членове и от новозавършилите колеги в нашия университет. Използвам и възможността на това интервю да ги поканя отново.

На интернет страницата на Алумни клуба виждаме известни оперни артисти – приятели на МУ-Варна. Разкажете ни за връзката на Алумни клуба с оперното изкуство. Как се зароди и поддържа през годините?

Немалък брой от членовете на клуба са любители на изкуствата. Едно от тях е оперното изкуство. Много изтъкнати оперни певци са наши приятели. Помолих чрез една наша оперна прима да отправим покана и към световноизвестния тенор и прекрасен човек маестро Хосе Карерас. Преди няколко дни Хосе имаше рожден ден – надявам се да приеме поканата! Много от членовете на „Алумни клуб и приятели“ обичат класическата музика и операта, често посещават не само Варненски оперен театър, а и много световни сцени. На много научни форуми, организирани от Университета, оперни певци са желани гости, а те впечатляват колегите от цял свят.

Ежегодно организирате различни срещи и събития. Трудно ли беше през тази година поддържането на връзката между възпитаниците, приятелите и МУ-Варна, предвид ограниченията, породени от пандемичната обстановка?

„Алумни клуб и приятели“, след старателна подготовка и безценната подкрепа на нашия университет, успя да проведе в началото на месец март международна интердисциплинарна конференция с гост лектори от тринадесет страни. Тя премина с голям научен успех. В нея взеха участие колеги от всички факултети и филиали. 2020 г. едва ли някой ще я запомни с добри чувства. Отмениха се и няколко наши инициативи.

Членовете на клуба основно поддържат връзка в електронна среда. През месец май проведохме такава виртуална среща между членовете и приятелите на Алумни клуба. Разбира се, участваме в много уебинари по цял свят с наши колеги и приятели. От сега подготвяме и следващата среща през месец март 2021 г., която по всичко личи отново няма да се проведе по традиционния начин. Тази конференция отново ще бъде международна и интердисциплинарна. Основният акцент в нея трябва да бъде честване на 60 години от създаването на нашия университет.

През 2020 г. издадохте за първи път сборник. Планирате ли това да бъде ежегодна инициатива?

Сборникът съдържа доклади от форума, проведен през месец март 2020 г. За първи път се издава такъв сборник на „Алумни клуб и приятели“, за което от името на всички членове искам да благодаря на ръководството на Университета за реализацията на този проект. В него са публикувани доклади от конференцията и поздравлението на проф. д-р Валентин Игнатов към първото издание на сборника. В изданието можете да откриете и снимки от конференцията.


Сборникът с доклади е свободно достъпен онлайн на платформата за периодични издания на Университетското издателство от тук.


Идеята е от всяка научна среща на „Алумни клуб и приятели“ да бъде издаван такъв сборник.

Какви са предизвикателствата в момента пред Алумни клуба?

Предизвикателствата са членовете на клуба да бъдат с активна гражданска и професионална позиция. Всеки на своето работно място в България или по света с гордост да носи името, че е възпитаник на нашия университет и да го защитава всеки ден.

Като председател на Алумни клуба какви цели си поставяте занапред?

Ръководството на клуба разчита на активността на своите членове, като те се включват във всички видове инициативи. Предстои ни подобряване структурите на клуба и достигане на информацията до по-голяма част от завършилите възпитаници на университета. Ние имаме амбицията, когато се нормализира обстановката в света и страната, да проведем традиционната Алумни среща, като научна конференция. Трябва да подготвим и направим възможно инициативите от 2020 г. да бъдат проведени през 2021 г., живот и здраве.

В заключение бих искал да Ви благодаря за отделеното внимание към дейността на нашия клуб. Използвам възможността от името на ръководството на „Алумни клуб и приятели“ да пожелая на всички членове на клуба и на всички новозавършили колеги да бъдат живи и здрави, много професионални успехи и щастие през новата 2021 година.

Светли Коледни и Новогодишни празници!


Повече за дейността и структурата на Алумни клуб и приятели на Медицински университет – Варна можете да прочетете тук.