април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Categories
Новини

Новият учебник по очни болести е посветен на проф. д-р Никола Константинов

Медицински университет – Варна издаде учебник по очни болести под редакцията на проф. д-р Христина Групчева. Екип от 25 специалисти, практикуващи във Варна, Плевен, София, Пловдив и Белфаст, посвещават изданието на проф. д-р Никола Константинов. В негова памет те създават 352 страници, даващи базови познания в офталмологията и подчинени на традициите на най-добрите учебни издания. “Очни болести. Учебник за студенти” вече се продава в книжарниците на Медицински университет – Варна и в електронната ни книжарница от тук.


“Човек трябва винаги да се усъвършенства”
Проф. д-р Никола Константинов е роден на 18 ноември 1920 г. Завършва Варненската мъжка гимназия, след което учи медицина. Работи в с. Антоново и в София. През 1967 г. заедно със семейството си се връща във Варна, където става професор и изгражда Катедрата по очни болести във Варненския медицински институт. Популярността на проф. Константинов е толкова голяма, че при него идват пациенти от цялата страна и Балканския полуостров.

За него споделят, че винаги бил готов да помага – и на пациенти, и на колеги. Като консултант, проф. Константинов насърчавал прилагането на най-съвременните методи в офталмологията. Неговата практика е пример за това – работил е в областта на роговичната трансплантация, кератопротезирането, детската глаукома, лечението на увеитите, лазерното лечение. Бил е ръководител на Българското офталмологическо дружество и почетен член на Европейския съвет по офталмология.

През тази година се навършват 100 години от рождението на проф. Константинов – една от най-енциклопедичните личности не само в офталмологията, но и в българската медицина. Негови колеги споделят, че фразата на Сенека “докато обучавам, научавам” описва живота му.

В последното си интервю през 2005 г. проф. Константинов с умиление си спомня първия си ден като специализант и наивните думи на негова колежка:
“Браво, очните болести са най-лесната специалност, тъй като има само един учебник.”

Цялото интервю и още информация за проф. д-р Никола Константинов можете да прочетете тук.


“Да разбираш очните проблеми е привилегия…”
Целта, която си поставят авторите на “Очни болести. Учебник за студенти”, е да дадат базови познания в необятната и динамична наука офталмология. Съдържанието е съобразено със съвременните тенденции, учебната програма и практиката. Изданието дава на студентите необходимата за всеки лекар обща култура, но и специфични знания в области, в които бъдещите медици биха могли да специализират по-късно.


“Как може нещо толкова малко да съдържа чудесата на Вселената?”
Това възкликва преди векове Леонардо да Винчи за окото. Екипът на учебника по очни болести приканва студентите да отделят от своето време, за да станат свидетели на част от тези чудеса и да се запознаят с уникалната структура на окото.

Авторският колектив включва следните специалисти: доц. д-р Бинна Ненчева от Медицински университет – Варна, д-р Валери Шехеров от Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна (СБОБАЛ-Варна), доц. д-р Весела Иванчева от Медицински университет – Плевен, д-р Димитър Групчев от Медицински университет – Варна, д-р Добрин Бояджиев от Медицински университет – Варна, д-р Евгени Нешкински от Медицински университет – Варна, доц. д-р Евгения Контрова от Медицински университет – Варна, д-р Елица Христова от Медицински университет – Варна, д-р Жана Симова от Медицински университет – Варна, д-р Зарка Стойчева от СБОБАЛ-Варна, проф. д-р Зорница Златарова от Медицински университет – Варна, д-р Илиян Шандурков от Очна клиника “Вижън” – София, д-р Йордан Андреев от Медицински университет – Варна, м.с. Красимира Димитрова от СБОБАЛ-Варна, проф. д-р Лъчезар Войнов от Военномедицинска академия – София, доц. д-р Марин Атанасов от Медицински университет – Пловдив, доц. д-р Марио Милков от Медицински университет – Варна, д-р Мария Бояджиева от Медицински университет – Варна, д-р Мария Стоева от Медицински университет – Варна, д-р Младена Радева от Медицински университет – Варна, д-р Николай Пеев от Royal Victoria Hospital, Belfast, доц. д-р Николай Сапунджиев от Медицински университет – Варна, проф. д-р Христина Групчева от Медицински университет – Варна, Цветелина Михова от Медицински университет – Варна и доц. д-р Яна Манолова от Медицински университет – Варна.


“Очни болести. Учебник за студенти” под редакцията на проф. д-р Христина Групчева е наличен в книжарниците на Медицински университет – Варна и в електронната ни книжарница от тук.