април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Categories
Любопитно Новини

На 14 март 2024 г. отбелязваме Световния ден на бъбречното здраве

От 2006 г. насам 88 държави по цял свят ежегодно отбелязват Световния ден на бъбрека през втория четвъртък от месец март. Това е хуманна инициатива на Международното дружество по нефрология (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации (IFKF), целяща да увеличи процента на осведоменост относно бъбречното здраве при хората, както и значението на ранната превенция и управлението на бъбречните заболявания.

Тази година, на 14 март, Световният ден, посветен на бъбречното здраве, е под надслов „Бъбречно здраве за всички и равнопоставеност и достъпност за грижа в медицинската практика и в болничното заведение“.

В България страдащите от хронично бъбречно заболяване са между 700 000 и 800 000 души, като само 1/10 от тях са диагностицирани. Тъй като често това медицинско заболяване преминава безсимптомно, пациентите не осъзнават, че имат проблем. Основни причини за развитието на ХБЗ в наши дни, особено след КОВИД-19, са артериалната хипертония и захарният диабет (ЗД), от който се лекува почти 10% от българската популация.

През годините Университетско издателство МУ-Варна е имало удоволствието да издава редица учебници, монографии и помагала по нефрология, с които да допринесе за подобряване на информираността на студенти и специалисти от други области на медицината. Ето и кратък списък с полезна литература, която би помогнала за обогатяване на познанията ви в сферата на нефрологията:

  1. Ръководство по нефрология и бъбречно заместващо лечение“ – Светла Стайкова
  2. Името е знак. Епоними в нефрологията“ – Добрин Паскалев
  3. Диалог между родител и лекар с грижа за детските бъбреци“ – Димитричка Близнакова
  4. За детската нефрология – практично“ – Димитричка Близнакова

В нашия онлайн магазин можете да откриете също и тези заглавия:

  1. Диагностични алгоритми в детската нефрология с абдоминална ехография“ – Димитричка Близнакова
  2. Хомеопатични възможности в детската нефрология“, с автори Д. Близнакова и Е. Хаджолян-Латифян

Екипът на Издателство МУ-Варна е изключително щастлив от предоставената възможност да популяризира Световния бъбречен ден. Със съдействието на доц. д-р Добрин Паскалев ви представяме и изработените от Виолета Стоянова, Галина Германова (УС „Помощник-фармацевт“ ) и Жанета Врачева (УС „Медицински лаборант“) флаери, които бяха раздадени на днешния ден в Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

 

 

„Ние сме това, което сме, благодарение на свойствата на нашите бъбреци.“ – Хоумър Смит