май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Издателство Любопитно Новини

През април 2024 г. бе представена дългоочакваната монография „Оценка на функционирането на здравната система в България“, плод на 5-годишен проект, подкрепен от Фонд „Наука“

На 5 април 2024 г. в сграда Ректорат на Медицински университет – Варна бе представена монографията „Оценка на функционирането на здравната система в България“, чиито автори са: Мария Рохова, Стефка Коева, Антония Димова, Николай Михайлов, Любомира Коева, Минчо Минев, Валерия Николова, Светлата Панайотова и Тодорка Костадинова.

Деканът на Факултета по обществено здраве към МУ-Варна проф. Антония Димова откри събитието, представяйки досегашната изследователска работа на екипа от Катедрата по икономика и управление на здравеопазването, довела до реализацията на проекта. Тя подчерта, че проблемите на функционирането на здравните системи засягат не само специалистите, но и обществото като цяло, тъй като здравните системи играят ключова роля за подобряването на здравето на нациите. Именно затова труд като този би бил полезен най-вече за младите специалисти, които имат мисията да усъвършенстват здравеопазването в страната.

По време на събитието доц. Мария Рохова, съвместно с гл.ас. Николай Михайлов, представиха разработения от техния екип инструментариум за провеждането на оценката на функционирането на здравната система в България, както и някои конкретни резултати в две от областите, които не са били обект на чести изследвания: издръжливостта на системата и чувствителността ѝ към очакванията на гражданите.

Сред почетните гости на представянето на книгата бяха заместник-кметът на Община Варна г-жа Снежана Апостолова, директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Варна г-жа Анастасия Георгиева, председателят на Районната колегия на Българската асоциация на превантивната и социална медицина и екип от Факултета по обществено здраве към Медицински университет – Пловдив.

Според проф. Димитър Райков, ректор на МУ-Варна, изложеният в книгата анализ на организацията, качеството, разходите и бъдещите прогнози за развитието на здравеопазването в България ще допринесе за подобряването и ефективното функциониране на здравната система. Тази монография е резултат от 5-годишен проект, финансиран от Фонд „Наука“, проведен в периода 2018-2023 г. от екип на Катедрата по икономика и управление на здравеопазването, под ръководството на доц. Мария Рохова. В нея се представя подходът и резултатите от първата целенасочена и систематична оценка на функционирането на здравната система в България. Пълният текст е публикуван със свободен достъп в електронния магазин на отдел „Издателска дейност“ към Университета и може да бъде изтеглен ОТТУК. В уебсайта на Издателството можете да откриете и кратко съдържание на първото издание на монографията.

ISBN 978-619-221-473-9 (print)

ISBN 978-619-221-487-6 (online)