“Заедно за бебетата, родени твърде рано – с грижа за бъдещето”

Националният дворец на културата в София и крепостта “Царевец” във Велико Търново се наредиха сред редица знакови сгради по цял свят, които снощи грейнаха в лилаво. От 2011 г. насам лилавият цвят е цветът на 17 ноември – Световният ден на недоносените деца. Той привлича вниманието към предизвикателствата пред най-големите герои – най-малките, които се борят за живота си. Световният ден на недоносените деца се отбелязва в България по инициатива на фондация “Нашите недоносени деца”.


Из страниците на нашите книги
“В развитите страни преждевременните раждания са около 5-7% от общия брой раждания, като честотата им преди 32 г.с. е около 1-2%. През последните години се наблюдава леко увеличение на дела на преждевременните раждания, най-вече поради прилагането на методи за асистирана репродукция и свързаната с това повишена честота на многоплодната бременност. В България преждевременно родени са 10,3% от новородените с тенденция към увеличаване. В някои области, като Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Стара Загора, Сливен и Ямбол, относителният дял на преждевременно родените деца достига до 13%.”

“Преждевременно раждане е раждане, което настъпва преди 37 г.с. Като недоносени се определят децата, родени с телесна маса под 2500 г.”

“Специални акушерски грижи при жени с нормална и патологична бременност” на Валя Димитрова и Теодора Евтимова (2019 г.)


Семейни стаи за недоносени

“Всяко бебе, родено твърде рано, заслужава най-добрия възможен старт в живота. Но за съжаление 2020-та изправи семействата на недоносени деца и медицинските екипи пред ново, непознато до момента предизвикателство – коронавирусната пандемия. COVID-19 доведе до невъзможност родителите да бъдат със своите недоносени бебета по време на болничния им престой. Достатъчно тежко е за родителите да знаят, че бебето им се бори за живота си, но не по-малко тежко е, че то е там – само.

Изграждането на семейни стаи в болниците, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болницата, е част от дългогодишните усилия на Фондация „Нашите недоносени деца“ за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените новородени. Тази година бяха открити две семейни стаи – в МБАЛ Търговище и в УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович“ АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с кът за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница…

През лятото на 2020 година стартира и глобалната кампания “Без раздяла. Заедно за по-добра грижа! Недоносени и новородени с влошено здравословно състояние близо до родителите си” под егидата на GLANCE, глобална инициатива, стартирана и координирана от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI). В тази връзка, още през юни 2020, Фондацията излезе с отворено писмо, което беше изпратено до Министерство на здравеопазването по повод настояване за възможност семействата да бъдат до своите новородени. До момента няма никаква обратна връзка и реакция от страна на институциите. Така семействата все още нямат достъп до своите недоносени и болни бебета, според съществуващата наредба на МЗ за ограничаване на свижданията в болничните отделения и въпреки експертните препоръки на СЗО, както и доказаното терапевтично въздействие върху възстановяването на децата, които имат контактът кожа-до-кожа, кърменето, храненето с кърма, физическата близост и говорът на родителите.”
Фондация “Нашите недоносени деца”


Каузите продължават и на следващия ден
Всяка година в България се раждат 6000 бебета, неподготвени за живота извън майчината утроба. Тежката им битка тепърва започва. Мисията на Световния ден на недоносените деца е да дава гласност на каузите, които всеки може да подкрепи през цялата година. Сред тях са:
– осигуряване на животоспасяваща медицинска апаратура;
– създаване на повече семейни стаи в повече болници, където родителите да могат да бъдат близо до своето дете;
– създаване на семейни центрове, предоставящи подкрепа и терапии;
– популяризиране на т.нар. “кенгуру-грижа” в болниците – контакт кожа-до-кожа между родителя и бебето.

За повече информация – фондация “Нашите недоносени деца”


Пламена Маркова-Колева