май 2022
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Categories
Научна периодика Полезно

Как да публикуваме статия в списанията на МУ-Варна?

От 2014 г., за първи път в страната, Издателството на МУ-Варна въвежда платформа, която позволява на регистрираните потребители бързо и лесно да изпращат свои ръкописи по всяко време и от всяка точка на света. Днес научните списания на Медицински университет – Варна (Scripta Scientifica Medica, Scripta Scientifica Medicinae Dentalis, Scripta Scientifica Pharmaceutica, Scripta Scientifica Salutis Publicae, Scripta Scientifica Vox Studentium, Варненски медицински форум и Журнал на Медицински колеж – Варна) са свободно достъпни онлайн, което повишава тяхната международна видимост.


Как да започнем?

Първата стъпка е да отидем на http://journals.mu-varna.bg/ Бърз достъп можем да получим с помощта на първия бутон „Списания“ в горната лента на сайта на Издателството или през главното меню „Ресурси“ – в подменю „Списания“.

На адрес http://journals.mu-varna.bg/ откриваме списанията, качени на онлайн платформата. Сайтът е двуезичен и по всяко време можем да избираме български или английски език с помощта на двете знамена в горния десен ъгъл.

За да изпратим ръкопис, се нуждаем от регистрация. Тя е бърза и безплатна. За целта се насочваме към горния десен ъгъл – Register (Регистрация). Първата ни задача е да изберем списанието, в което искаме да публикуваме.

Няма нужда да правим отделна регистрация за всяко списание – по всяко време след първоначалната регистрация можем да добавяме още заглавия.

  • Добавяне на още списания към профила

Необходимо е да излезем от вече създадения профил с Log out (Изход). След това отиваме отново на Register (Регистрация) и избираме друго списание. Платформата ни пренасочва към страницата за създаване на профил, но първото изречение, с вграден линк в първите две думи, ни позволява да пропуснем тази стъпка и директно да въведем потребителско име и парола: Click here if you are already registered with this or another journal on this site (Натиснете тук, ако вече сте регистриран в някое от нашите списания).

За да създадем профил, попълваме стандартните полета с потребителско име и парола, малко име и фамилия, институция, електронна поща. В последното поле Register as (Регистриране като) избираме ролята, която ще имаме в списанието – в случая трябва да сложим отметка на Author: Able to submit items to the journal (Автор: Възможност за подаване на обекти към списанието). По всяко време можем да редактираме профила си и да добавяме роля.

Щом завършим регистрацията, сме пренасочени към нова страница, в която виждаме избраните списания. За да качим своя ръкопис, кликваме на бутона New Submission (Нова публикация) в полето на списанието.

Можем да изпратим ръкопис и от меню Submit now (Подаване на статия) в горната и долна лента.


Как да изпратим ръкопис?

  • 1 стъпка – Start (Начало)

Започваме с избор на раздел. Повече информация за разделите и техните характеристики е публикувана тук.

Преди да изберем език на публикацията, е важно да обърнем внимание в указанията на съответното списание на какъв език трябва да бъдат статиите. В меню About (За списанието) от горната лента можем да прочетем информация за екипа на изданието, редакционната политика, указанията към авторите.

Следващото поле, Submission Checklist (Контролен списък на публикацията), включва списък със задължителни декларации и правни изисквания. За да бъде приет, ръкописът трябва да отговаря на всички и отметките да бъдат поставени.

Щом сме готови с първа стъпка, натискаме бутон Save and continue (Запази и продължи).

  • 2 стъпка – Upload Submission (Качване на публикацията)

Тук качваме файла с ръкописа, който сме се убедили, че отговаря на изискванията на съответното списание, описани в указанията за авторите. След избор на файл натискаме бутон Upload (Качване), в дясно до името на файла.

Щом сме готови с втора стъпка, натискаме бутон Save and continue (Запази и продължи).

  • 3 стъпка – Enter Metadata (Въвеждане на метаданни)

Всички метаданни във всички списания на МУ-Варна се изписват с латински букви. Повече информация за метаданните може да прочетете тук.

Внимание! Ако ръкописът е с повече от един автор, задължително се въвеждат всички. Това става с бутон Add Author (Добавяне на автор) под полетата с данни за автора.

Във всички списания на МУ-Варна заглавието, резюмето и ключовите думи са на английски език.

Референциите (списъкът с цитирана литература) в англоезичните списания на МУ-Варна се изписват с латински букви. Българските източници могат да се преведат на английски език или да се транслитерират. Повече за списъка с цитирана литература четем тук.

Щом сме готови с трета стъпка, натискаме бутон Save and continue (Запази и продължи).

  • 4 стъпка – Upload Supplementary Files (Качване на допълнителни файлове)

Всички изображения, фигури, таблици, диаграми се прикачват като отделни файлове тук.

Щом сме готови с четвърта стъпка, натискаме бутон Save and continue (Запази и продължи).

  • 5 стъпка – Confirmation (Потвърждение)

След натискане на бутона Submit now (Публикувай) целият процес по изпращане на ръкопис е завършен.


Какво се случва след това?

Авторът получава на посочената електронна поща потвърждение, че ръкописът му е приет. При всяко влизане в профила си в http://journals.mu-varna.bg/ той ще може да следи на какъв етап от редакторския процес е публикацията му.


Подробен наръчник за http://journals.mu-varna.bg/ можете да намерите тук.


Предишни статии от поредицата:

Метаданните и научната статия – какво е необходимо да знаем?

Практически наръчник за оформяне на списък с цитирана литература към научна статия

Статията в медицинско списание – как да я оформим и публикуваме? (1 част)

Статията в медицинско списание – как да я оформим и публикуваме? (2 част)