„Ръководство за практически упражнения по фармакология за студенти по медицина“

Проф. д-р Стефка Вълчева-Кузманова и доц. д-р Мария Желязкова-Савова са авторите на новото, второ издание на „Ръководство за практически упражнения по фармакология за студенти по медицина“. Учебното пособие съдържа 30 упражнения и списък на задължителните лекарствени продукти.

В ръководството теорията и практиката вървят ръка за ръка. Ето малка част от любопитните въпроси, на които студентите по медицина ще търсят научно обосновани отговори в хода си на обучение.


Млада жена на нискодозови контрацептивни таблетки пътува на юг с приятеля си. Тя е чувала, че много хора се заразяват от стомашно-чревни инфекции в тези региони и търси съвет от личния си лекар. Той й предписва doxycycline и я съветва да взема лекарството през целия 3-седмичен престой. След завръщането си тя има съмнение, че е бременна, и направеният тест го потвърждава. Какво се е случило?

Възможна ли е медикаментозна профилактика на здрави индивиди с висок риск от заразяване с HIV?

Кое лекарство може да бъде използвано за отказване от тютюнопушенето?

Може ли бета-блокерите да предизвикат кошмарни сънища като страничен ефект?

Коя група антиастматични лекарства е забранена от Международния олимпийски комитет поради анаболна активност?


Можете да намерите „Ръководство за практически упражнения по фармакология за студенти по медицина“ в книжарниците на МУ-Варна и в нашия онлайн магазин.