Коронавирус (COVID-19) – какво е добре да знаем?

Какво представлява COVID-19?

Коронавирусите са голямо семейство вируси, които предизвикват заболявания сред хора, а други циркулират сред животни. Рядко животински коронавируси могат да предизвикат инфекции при хора.

В края на декември 2019 г. в гр. Ухан (провинция Хубей, Китай) са регистрирани множество случаи на пневмония с неизвестна етиология. На 9 януари 2020 г. Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщава, че нов, непознат до този момент коронавирус (nCoV-2019) е открит като причинител на заболяванията. На 11 февруари 2020 г. Световната здравна организация обявява името на новия коронавирус – COVID-19 (Corona Virus Disease 2019).


Как се предава COVID-19?

Това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път, при пипане на заразени повърхности или директно по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста, ръка-ръка, но само ако ръката на здравия е имала контакт с болен.

Все още не е установено колко време вирусът може да се задържи, попаднал върху повърхност. Предполага се, че може да оцелява в рамките на няколко часа.


Какви са симптомите?

Симптомите са кашлица, висока температура, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост.


Как да се предпазим?

 • Ключът към предпазване от инфекцията е в честото миене и дезинфекция на ръцете. Ръцете трябва да се мият обилно със сапун и вода минимум 20 секунди. Ако сме навън и нямаме достъп до сапун и вода, можем да ползваме дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Важно е да се избягва допир на очите, носа и устата с немити ръце! Ръцете се дезинфекцират след всяко кихане и кашляне, при грижа за болен, преди, по време и след приготвяне на храна, преди хранене, след използване на тоалетна, след всеки контакт с животни и когато ръцете са видимо замърсени.
 • За момента е препоръчително да избягваме пътувания извън границите на страната, особено към места с установени случаи на коронавирус.
 • Когато готвим месо, е важно да ползваме отделни ножове и дъски за него, различни от тези, до които останалите продукти имат допир. Веднага след пипане на сурово месо, ръцете се мият продължително с вода и сапун.
 • Препоръчително е да консумираме единствено храна, преминала през достатъчна термична обработка.
 • Важно е да избягваме контакт с болни животни, освен ако не сме добре запознати с предпазните мерки. В никакъв случай не се ядат животни, които са били болни или умрели.

Как да предпазим околните?

 • Когато кашляме или кихаме, трябва да закриваме уста със свивката на лакътя или със салфетка, която да изхвърлим веднага в затворен кош за отпадъци.
 • Не трябва да плюем на обществени места.
 • Ако се чувстваме зле и/или кашляме, е препоръчително да избягваме контакти с хора, да не посещаваме работно място, учебни занятия, обществени мероприятия, докато не се консултираме с лекар по телефон.
 • При съмнения (температура, кашлица, затруднено дишане), особено ако сме пътували извън страната, задължително се свързваме с лекар първо по телефон.
 • Ако сме пътували до Китай, Италия или друга държава с установени случаи, след завръщането си трябва да останем вкъщи под домашна карантина за срок от 14 дни. През това време трябва да информираме личния си лекар единствено по телефона, НЕ в неговия кабинет.

Какво трябва да знаем за маските?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към други хора около тях. Маските за лице не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Ако ни се наложи да поставим маска, преди това трябва да почистим ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или с вода и сапун. При слагане на маска трябва да се уверим, че сме покрили носа и устата. Докато носим маската, не трябва да я пипаме с ръце. Ако това се случи – ръцете се почистват веднага с дезинфектант или вода и сапун.  

Маските за еднократна употреба в никакъв случай не се ползват повторно. Щом маската се овлажни, тя трябва да бъде изхвърлена. Това се случва като хващаме маската за връзките, без да пипаме предната част, и я поставяме в затворен кош за отпадъци. Ръцете се почистват веднага с дезинфектант или вода и сапун.  


Как да бъдем предпазливи и на работното място?

Световната здравна организация разпространи списък от мерки, приложими на работното място.

 • Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва редовно да се дезинфекцират.
 • Важно е работодателите да снабдят работните места (ако вече не са го направили) с диспенсъри с дезинфектант за ръце, които редовно да се пълнят.
 • СЗО препоръчва да се окачат на видно място информационни плакати, които да насърчават честото миене на ръцете. Такива могат да бъдат свалени безплатно и от сайта на СЗО.   
 • Работодателите са длъжни да информират служителите си за правото им на отпуск по болест, ако не се чувстват добре.

Как да се справим със стреса и паниката?

 • На първо място – важно е да ограничаваме източниците си на информация единствено до достоверни такива и да се придържаме към установени факти.
 • Поддържането на връзка с близки и приятели може да ни даде усещане за сигурност и спокойствие.
 • Ако се налага да останем вкъщи под карантина, здравословният начин на живот ще ни помогне да не се подадем на лоши мисли – добър хранителен режим, достатъчно сън, физическа активност, виртуални контакти с близки и приятели.
 • В случай че усещаме засилване на тревожността, по-добре да ограничим достъпа си до медии и информация, която ни стресира. Вместо това – да се фокусираме към положителното, което се случва в живота ни.  

Към кого да се обърнем при въпроси и съмнения?

02/ 807 87 57, от понеделник до петък, 08:30-17:00 ч.

Това е специална телефонна линия, открита към Министерството на здравеопазването относно въпроси, свързани с COVID-19.

Телефони за връзка на територията на град Варна:

052/ 978 720

052/ 607 085

052/ 978 711

Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина“ (в двора на МБАЛ „Св. Анна“, т.нар. Окръжна болница, на бул. „Цар Освободител“ 100).


За повече информация:

http://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/korona-virus.aspx

http://mu-vi.tv/Top-Videos/Pages/MUVideoCreationFromWebPartaccentsrubrics_33_1_1580977320.aspx

http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov

https://www.who.int

https://www.epi-win.com


Пламена Маркова-Колева