май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Любопитно Полезно

Занимателна кръстословица за начинаещи и напреднали в сферата на нефрологията

Тези от вас, които вече са запознати с монографията „Името е знак. Епоними в нефрологията“, знаят, че тя представя 54 епонима от областта на нефрологията по изключително изчерпателен начин. Някои от тях употребяваме ежедневно, други са останали в сянка, а има и вече остарели, преминали в историята на медицината. Освен имената на личностите, дали своя принос в медицинската наука, между страниците на книгата ще намерите и техните лични истории: трогателни, впечатляващи, забавни, трагични… както самият автор доц. Добрин Паскалев споделя в кратко интервю с Издателството на Медицински университет – Варна: „Започнах да търся информация за тях и те се оказаха „разнопосочни“ – били не само учени и откриватели, но са се увличали и от литература (поезия), музика (някои са свирили чудесно), философия и т.н. С една дума – били са енциклопедисти.“

Десет от тези имена споделяме с вас под формата на занимателна кръстословица за начинаещи и напреднали в сферата на нефрологията. А отговорите? Лесно можете да ги откриете сред страниците на книгата, която се предлага в университетските книжарници и онлайн магазина на издателството.

 

  1.                            _ _ _ _ И _                            (стр. 168)
  2.                               _ _ _ М _ _ _                     (стр. 180)
  3.                            _ _ _ _ Е _                            (стр. 119)
  4.                              _ _ _  Т _ _                         (стр. 202)
  5.                               _ _ _ О _ _                        (стр. 113)
  6.                                    _ Е_ _ _                       (стр. 123)
  7.                                      З _ _ _ _ _ _ _ _       (стр. 18)
  8.                              _ _ _ Н _ _                         (стр. 126)
  9.                              _ _ _ А _                             (стр. 205)
  10.                              _ _ _ К _ _ _                       (стр. 152)

 

1) Вид тумор, епоним на бъбречен аденокарцином, носещ името на известен немски патолог. Той е най-честата форма на рак на бъбреците при мъже на възраст над 55 години. Първоначалната терапия е с операция. Известно е, че е устойчив на лъчева терапия и химиотерапия, въпреки че в някои случаи реагира на имунотерапия. (Отг. на страница 168)

2) Заболяване, носещо името на немски лекар, характеризиращо се с аневризми в много артерии, които приличат на възловидни уширения по гърдите и корема на болните. Сред първоначалните симптоми са: бледа кожа, намалена чувствителност по кожата, най-вече на ръцете, главоболие, безсъние, силна жажда, мускулни болки в раменете, чревни колики. (Отг. на страница 180)

3) Синдром, при който е нарушена абсорбцията на натрий, калий и хлор в резултат на генни мутации. Проявява се обикновено в детска възраст чрез изразена мускулна слабост и мускулни крампи, констипация или диария, в комбинация със забавен растеж и нормално артериално налягане. (Отг. на страница 119)

4) Синдром-епоним на тежка бъбречна аномалия, срещаща се по-често при деца от мъжки пол. Тази аномалия води до намалено количество околоплодна течност, което е причина за белодробна хипоплазия, скелетни деформации и типичен лицев диморфизъм (раздалечени очни орбити, вертикална кожна гънка на долните клепачи, широка основа на носа, приплеснато назад чело и ниско разположени уши). (Отг. на страница 202)

5) Синдром-епоним на наследствена, генетично-обусловена нефропатия, глухота и очни нарушения. Носи името на южноафрикански лекар, който за пръв път описва това бъбречно заболяване, което води до слухово увреждане. Заболяването има летални последствия, най-вече при индивиди от мъжки пол. (Отг. на страница 113)

6) Болест-епоним на най-честата форма на гломерулонефрит в световната популация, предимно в Азия, Австралия и Южна Европа. Носи името на френски учен и се проявява предимно при мъже на възраст между 20 и 40 г. най-често след прекарана инфекция на горните дихателни пътища. В около 30% от случаите води до терминална бъбречна недостатъчност. (Отг. на страница 123)

7) Епоним на функционална проба за изследване на концентрационната способност на бъбреците, при която се проследява относителното тегло на урината, като се отчитат количеството на урината и нейното относително тегло на всеки 3 часа. Провежда се при свободен хранителен режим. Въвежда се за пръв път от учения, чието име носи през 1922 г. (Отг. на страница 18)

8) Синдром, известен като бъбречно увреждане, което се появява вследствие на продължителен повишен прием на мляко и алкализиращи медикаменти при лечение на язвена болест. Известен е още като синдром на млечното отравяне. (Отг. на страница 126)

9) Заболяване, развиващо се най-често след значителен кръвоизлив в тялото и засяга предимно бременни жени (около периода на раждане). Характеризира се с остра бъбречна недостатъчност, и преди да бъде открито от британския патолог, чието име носи, и третирано с хемодиализно лечение често е завършвало летално. (Отг. на страница 205)

10) Синдром, който може да бъде вроден или придобит, с клинична изява в ранна детска възраст с признаци на рахит, изоставане във физическото развитие, жажда, бъбречна недостатъчност и много други. Носи името на швейцарския учен… (Отг. на страница 152)


Повече за книгата и нейния автор доц. Добрин Паскалев можете да научите ТУК.