юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Издателство Новини Полезно

Доц. д-р Дарина Христова представя допълненото второ издание на своя монография, свързана с типичните нарушения в хранителното поведение на съвременния човек

В свят, където социалните медии и обществените стандарти на красота оказват огромно влияние върху начина, по който възприемаме себе си и другите, проблемите с хранителното поведение са по-актуални от всякога. Във второто преработено издание от на своята книга “Нарушения в хранителното поведение. Аспекти от клиничната практика на лекаря по хранене и диететика”, издадена от Университетско издателство МУ-Варна през 2024 г., доц. д-р Дарина Найденова Христова ни представя задълбочен анализ на този сложен и многостранен въпрос.

Накратко по темите, които са засегнати в монографията:

  1. Етиология и наследствени фактори

Книгата започва с разглеждането на етиологията на нарушенията в хранителното поведение, подчертавайки ролята на наследствените фактори. Доц. Христова детайлно описва как генетичната предразположеност може да увеличи риска от развитие на хранителни разстройства, като анорексия и булимия. Наследствените фактори играят ключова роля, но книгата не пропуска да отбележи и значението на епигенетичните фактори и взаимодействието им с околната среда.

  1. Клинична картина и лечение на анорексия нервоза

В главата, посветена на анорексия нервоза, авторката описва основните диагностични критерии и психопрофила на пациентите, подчертавайки, че анорексията е състояние, което изисква мултидисциплинарен подход за ефективно лечение. Освен психологически и поведенчески терапии, авторката акцентира на значението на медицинското наблюдение и интервенция, особено при тежките случаи, които могат да доведат до сериозни физиологични усложнения.

  1. Булимия нервоза и нейните усложнения

В книгата се обръща специално внимание на медицинските усложнения, свързани с тази болест, включително електролитни нарушения и тяхното влияние върху сърдечно-съдовата система. Представени са различни терапевтични подходи за лечение на булимия, като особено значение се отдава на когнитивно-поведенческата терапия (КПТ).

  1. Орторексия нервоза и бигорексия – нови предизвикателства

Една от най-интересните глави в книгата е посветена на орторексия нервоза – обсесивно-компулсивно разстройство, свързано с манията за здравословно хранене, която наблюдаваме все по-често в съвременното общество през последното десетилетие. Въпреки здравословната си фасада, орторексията може да доведе до сериозни социални и психологически проблеми. По аналогичен начин, бигорексията – мания за изграждане на все по-мускулесто тяло с все по-голяма телесна маса– също е разгледана в детайли, с акцент върху специфичните рискови фактори и терапевтични стратегии.

  1. Нарушения в хранителното поведение при бременни жени

Книгата включва и глава, посветена на нарушенията в хранителното поведение при бременни жени – тема, която рядко получава достатъчно внимание, въпреки че тези разстройства могат да повлияят не само на здравето на майката, но и на развитието на плода. Авторката подчертава значението на ранното диагностициране и интердисциплинарния подход в лечението на тези случаи.

  1. Скрининг и субклинични форми на нарушенията

Субклиничните форми на нарушения в хранителното поведение, които често остават незабелязани, но могат да предвещават по-сериозни проблеми също намират място в това издание на монографията. Подчертава се значението на ранната диагностика и превенцията като ключови елементи за справяне с тези нарушения.

  1. Клинични случаи от практиката

Една от най-ценните части на книгата са описаните клинични случаи, които предлагат реален поглед върху различните форми на нарушения в хранителното поведение. Тези случаи не само илюстрират теоретичните концепции, представени в книгата, но и предоставят практически алгоритми за диагностика и лечение, които могат да бъдат от голяма полза за клиницистите.

 

“Нарушения в хранителното поведение. Аспекти от клиничната практика на лекаря по хранене и диететика” е книга, отличаваща се с със своята актуалност и новаторски подход към едни от най-сложните проблеми на съвременното общество, която предлага комплексен и многостранен подход към темата. Тя би била полезна както за специалисти в областта на медицината и психологията, така и за широката публика. Тези от вас, които биха искали да научат повече по темата, могат да прочетат и интервюто, което доц. д-р Дарина Христова даде за екипа на Университетско издателство МУ-Варна, когато книгата беше отпечатана за първи път през 2022 г.