юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Издателство Любопитно Полезно

Вилиян Платиканов за медицинските и човешките истории зад професията анестезиолог

„Анестезиологът и аз“ на проф. д-р Вилиян Платиканов е увлекателна и информативна книга, която разкрива пред читателя света на анестезиологията през погледа на един от най-уважаваните специалисти в областта. В тази книга авторът се опитва да разкрие същественото за анестезиологията и интензивната медицина, като споделя своите професионални и лични размисли и преживявания.

 

Книгата е структурирана в различни раздели както следва:

Книгата започва със стихотворението “Анестезийно”, следвано от кратко въведение в основите на анестезиологията. Следва предговор от д-р Стефан Командарев, който споделя своите лични впечатления и вдъхновението, което книгата му е дала. Авторът също добавя свой предговор, в който обяснява мотивите си за написване на тази книга.

Първата част на книгата предлага дефиниции и основни термини в анестезиологията. След това читателят се пренася в исторически преглед на развитието на анестезиологията, последван от разглеждане на юридическите аспекти, свързани с тази медицинска специалност.

Следващите раздели обхващат различни характеристики на професията, стремежа към съвършенство по време на анестезия и поглед към бъдещето на анестезиологията, включително ролята на изкуствения интелект в тази област.

Една от най-интересните части на „Анестезиологът и аз“ разглежда истините, лъжите, любовта, обичта, успехите и неуспехите, които съпътстват анестезиолозите в тяхната работа. Авторът споделя личния си опит и разказва как е преминал през анестезиологията и как тя е преминала през него, предоставяйки уникална перспектива върху професионалния му път.

Книгата завършва със заключение и раздел “Вместо епилог”, който обобщава основните послания и размишления на автора, предлагайки на читателите финален размисъл върху значението и предизвикателствата на анестезиологията.

 

Предговорът от автора ни въвежда в основните мотиви зад написването на книгата:

„Ще се опитам да напиша онова, което ми се струва, че е важно, за да си и когато си анестезиолог. За естеството и същественото, за науката и практикуването на анестезиологията и интензивната медицина, за истините, лъжите, любовта, обичта, успехите, щастията и нещастията в и около професията. Не знам дали ще дам някога някой да чете тези писания. Пък и защо ли…?! Но пък кой знае…?!“

 

Предговорът от д-р Стефан Командарев подчертава вдъхновяващата природа на книгата:

Като бях ученик в горните класове на гимназията, имаше няколко книги, които запалиха в мен искрата да стана лекар. Те бяха различни – спомени на един хирург, романи с главни герои лекари, разкази. Така реших да кандидатствам медицина. Завърших я през далечната 1993-та и пет години работих като лекар. Когато прочетох книгата на професор Платиканов, се сетих за тези книги. Тя е такава – вдъхновяваща. Тя е интересна и сладкодумна, чете се на един дъх, просветителска и полезна е за всеки медик, но не само, в нея има както хумор, самоирония и тъга, така и достойнство, мъдрост, философия и най-вече човещина. И много, много истинска медицина.

Запознах се с автора, покрай един наш документален филм за донорството и трансплантациите в България. Сега работя като кинорежисьор, правя филми, но медицината си остава винаги за мен моята първа любов, започнала от подобни четива. От сегашната си позиция, мога смело да заявя, че книгата „Анестезиологът и аз“ може да вдъхнови сюжетите на поне няколко вълнуващи и добри филма.

Защото е истинска, увлекателна и смислена!

 

Любопитни откъси от книгата:

  • Ислямският учен Ibn Sina е описал седативна инхалация в The Canon of Medicine – може би най-влиятелните лечебни напътствия в средновековната Европейска и Ислямска медицина , публикувани през 1595 г. в Италия. Там е представена сънотворна гъба, потопена в разтвор на специално растение и държана под носа на пациента, за да го държи унесен. Сънотворна гъба или напоено с подходяща течност парче плат са използвани до XIX век.
  • През 1818 г. Майкъл Фарадей описва седативните и аналгетични свойства на избухливия диетилов етер. Но както и при двуазотния окис, заради токсичните му свойства и опасностите, той не бива възприет от медицинските среди. Хората са говорили за т.нар. „етерни лудории“ и той се продавал като алкохолна алтернатива по кръчмите в Британия и Ирландия. През 1840 г. денталният медик и студент по медицина Уилиам Томас Мортън, който е тествал „етер за лудории“ е открил, че хората, които го използват, изглежда не усещат болка. На 30 март 1842 г. Крофорд Лонг – психиатър, е използвал етер за отстраняване на две туморни образувания от шията на свой ученик, но не обявява по подходящ начин тази своя активност . Той оценил на 2 долара операцията и на 25 цента анестезията. На 16 октомври 1846 г. д-р Мортън демонстрира отстраняване на малък подчелюстен тумор с етерна инхалационна наркоза пред Кралското хирургическо дружество в Бостън и остава завинаги човекът, въвел общата анестезия в медицинската практика. Оттогава 16 октомври се чества като световен ден на анестезиологията и дълго време се е наричал „ден на етера“.
  • Анестезиолозите и анестезиологичния персонал в УМБАЛ „Св. Марина – Варна“ наброява повече от 120 човека. Анестезиолозите се включват все повече в дейности, извън тяхната тясна област, а именно в предоперативната подготовкаи оптимизация на пациентие за хирургично лечение, управление на интензивните клиники и отделения, следоперативно управление на пациент, спешна медицина, транспорт на критични пациенти, управление на болка, управление на пациенти за палиативни грижи и такива в терминални състояния.
  • Днес по света се правят около 300 млн операции годишно , от тях 50 млн в САЩ и 30 млн в Европа. Това не би било възможно без съответното ниво на анестезологията като наука и практика. Анестезиологичната заболеваемост е около 10% – средно един на всеки 10 пациента има някакъв инцидент по време на обща анестезия, а един на 1000 ще претърпи някакво увреждане, свързано с нея – увреждане на зъб, периферно нервно увреждане, перфорация, лигавична увреда, болка и др.

 

Вместо финал:

„Анестезиологът и аз“ е ценен ресурс както за медицински специалисти, така и за по-широка аудитория, интересуваща се от медицината и човешките истории зад професията. Книгата представлява интересен пътеводител, който въвежда читателя в същността и значимостта на анестезиологията, подчертавайки нейната важност и предоставяйки уникален поглед върху ежедневието и предизвикателствата, пред които се изправят специалистите в тази област. Подчертано вдъхновяващо четиво, съкровище за всеки, който желае да се запознае с професията на анестезиолога и да разбере по-добре предизвикателствата и удовлетворенията, които тя носи.