Светът търси липсващите милиони – една глобална битка с хепатита

Почти 300 млн. души живеят с вирусен хепатит, без да подозират за това. Много от тях нямат симптоми и неволно разпространяват заразата. Без диагноза и лечение, вирусът прогресиращо уврежда черния дроб и превръща вирусния хепатит в една от водещите причини за смърт в глобален мащаб. Според Световния хепатитен алианс все още твърде малко хора знаят, че хепатит B и C убиват годишно повече хора, отколкото ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза;

че съществува ваксина срещу хепатит B, но тя липсва в 48% от страните по света;

и че ако хепатит В и С бъдат елиминирани като заплаха за здравето до 2030 г., ще избегнем 36 млн. инфекции и 10 млн. живота ще бъдат спасени.

Вирусният хепатит не е изолиран в определен регион от света, не се ограничава до отделна група от хора, засяга и деца, и възрастни. Информация се разпространява в цял свят ежегодно на 28 юли, когато е Световният ден за борба с хепатита. Подкрепената от Световната здравна организация инициатива цели да привлече общественото внимание към начините за превенция, възможностите и ползите от диагностициране, актуалните средства за лечение. Традиционно се организират кампании за безплатно тестване и консултации.

В отговор на глобалната заплаха, е ратифицирана първата в света Глобална стратегия на Световната здравна организация за елиминиране на хепатит С до 2030. Общите мерки, които предвижда, са повече информация за болестта, насърчаване на ваксинирането срещу хепатит В, практикуване на безопасен секс, безопасни практики на инжектиране и осигуряване на равен достъп до тестване и лечение на всички във всяка точка на света. В Европа се прилага Регионален план за действие. България подготвя Национална програма за превенция и контрол над вирусните хепатити, която се очаква да е финализирана през октомври.


A, B, C, D, E… азбука на заразата

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често е причинено от вирусна инфекция. Основните вируси на хепатит са A, B, C, D и E.

Хепатит А

Хепатитният вирус А е сред най-древните болести, познати на човечеството. Той е изключително устойчив на външни условия и разпространен в целия свят. Заразяването става при попадане в устата на частици, замърсени със заразени изпражнения. Възможно е да се пренесе зараза и при контакт с болен. Началото на заболяването настъпва 2 до 6 седмици след контакт с вируса със симптоми, наподобяващи грип или стомашно-чревно разстройство. След преболедуване от хепатит А, се развива доживотен имунитет и повторно разболяване е невъзможно. 

Хепатит В

В световен мащаб 90% от хората с хепатит В не са наясно, че за заразени. Това е най-сериозната хепатитна инфекция, която е близо 100 пъти по-заразна от ХИВ и 10-тата най-честа причина за смърт в света. Вирусът се предава при контакт със заразена кръв и други телесни течности (сперма, пот, сълзи, кърма). Най-честите начини за зараза са преливане на неизследвана кръв или кръвни продукти;  медицински, стоматологични, козметични процедури (напр. маникюр и педикюр), татуировки и пиърсинг с недобре стерилизирани инструменти; от майка на дете по време на раждане; по полов път; при инжектиране на наркотици с общи спринцовки; при споделяне на самобръсначки, четки за зъби.

При заразяване хепатит В е остър и е възможно да отшуми бързо, без да засегне трайно черния дроб. Ако в рамките на 6 месеца не се самоизлекува, преминава в хроничен. Колкото по-млад е човек при контакт с хепатит В, толкова по-голям е рискът заболяването да стане хронично. Без прилагане на лечение хроничният хепатит В може да доведе до цироза, рак на черния дроб и ранна смърт.

През 1982 г. е създадена ваксина, предпазваща от хепатит В. От тогава до днес са ваксинирани повече от милиард души. От 1992 г. ваксинацията е включена в задължителния имунизационен календар в България и се поставя на всяко новородено дете.

Хепатит С

По света 80% от хората, живеещи с хепатит С, не подозират и неволно разпространяват заразата. Инфекцията, причинявана от вируса на хепатит С, е едно от най-сериозните заболявания на черния дроб. Разпространява се при директен контакт със заразена кръв и много рядко от други телесни течности.

При първоначалното заразяване хепатит С е остър, като при повечето пациенти не се наблюдават симптоми. Ако се развие в хроничен, може да се появят умора, депресия, проблеми с краткосрочната памет, рязка промяна на настроенията, главоболие, болки в коремната област… Често хората подминават симптомите и продължават да живеят с вируса.

Макар все още да не съществува ваксина срещу хепатит С, неговото лечение вече е възможно и постига все по-добри резултати при голям процент от пациентите.

Хепатит D

Хепатит D възниква единствено при наличие на хепатит В, като най-често разпространението на вируса е чрез заразена кръв. Ваксината срещу хепатит B е най-добрата защита и от хепатит D.

Хепатит Е

Хепатит Е е познат от 1980 г. Разпространява се чрез замърсена със заразени изпражнения вода или храна. Вирусът е по-разпространен в Централна и Югоизточна Азия, Северна и Западна Африка, Мексико. Хепатит Е често преминава без да настъпи хронична инфекция, но може да бъде смъртоносен при бременни в 3-то тримесечие жени. Високият стандарт на качество на общественото водоснабдяване и правилното разположение на санитарни отпадъци са причина за по-слабото разпространение на вируса.


„Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“

Това е името на кампанията под патронажа на Министерство на здравеопазването, благодарение на която ще се извършат безплатни изследвания за хепатит В и С в шест български града през юли и септември тази година.

На 26 юли, петък, във Варна ще бъдат разположени мобилни кабинети, където всеки желаещ може безплатно да се изследва. Те ще работят от 10 до 17 часа и ще са разположени в близост до Катедралния храм „Успение Богородично“ и на централния вход на Морската градина.


Монографията „Холестаза – клинични, диагностични и терапевтични аспекти“ на Диана Ганчева е актуален научен принос към едно от най-важните и развиващи се направления в хепатологията – холестатичния синдром и болестите, свързани с него. Можете да я откриете в книжарниците на МУ-Варна и в нашия онлайн магазин.


Използвана е информация от Министерство на здравеопазването, сдружение „ХепАктив“ и World Hepatitis Allians.

Пламена Маркова-Колева