Categories

May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Categories
Interview

Карин дом и Медицински университет – Варна. Приятелство с кауза

В книжарниците на МУ-Варна вече се продават две издания, свързани с фондация „Карин дом“ – мемоарната книга на Иван Д. Станчов „Дипломат и градинар“ и атрактивен комплект от 30 карти с идеи за игри с бебета от 0 до 12 месеца.

Повече за изданията и работата с кауза разказва Венета Милева – експерт маркетинг и фондонабиране в Карин дом.


От скоро в книжарниците на МУ-Варна се предлагат издания на Карин дом. Приходите от продажбите са в подкрепа на терапията на децата.

Да, точно така. Благодарим за това партньорство и възможност! Медицински университет – Варна е наш дългогодишен партньор, както по отношение на провеждането на съвместни обучения и конференции, така и с включването на ваши студенти в инициативите и доброволческите ни мисии. А сега и чрез поканата ви да представите нашия „Семеен магазин“.

Концепцията на онлайн магазина на Карин дом, който единодушно решихме да наречем „Семеен магазин“, е да генерира идеи и създава продукти в подкрепа на възпитанието и отглеждането на детето, както и да отразява ценностите на Карин дом. Със създаването на „Семейния магазин“ искахме да споделим на родителите натрупания опит на нашия екип за ранното детско развитие и също така да подпомогнем финансово нашата терапевтична работа.


„Питам се дали този мой разказ „по следите на изгубеното време“, записан за внуците, изобщо ще интересува правнуците ми. Питам се дали ще са в състояние да го прочетат… Когато бях ученик, историята беше любим предмет, описващ приключенията на предците ни, а и на самите нас. Днес, с всяко изминало десетилетие, събитията стават все по-застрашителни и драматични и въпреки това за миналото ни се разказва все по-безинтересно.“  

Кой беше инициатор за издаването на книгата „Дипломат и градинар“?  

Идеята да преиздадем мемоарната книга на Иван Д. Станчов „Дипломат и градинар“, която разказва за живота на голямата фамилия Станчови, възникна в навечерието на 90-ия юбилеен рожден ден на неговия син – също дипломат, филантроп и основател на Карин дом – Иван И. Станчов. По време на среща на екипа ни във връзка с отбелязването на този важен за нас юбилей решихме, че най-добрият начин е като напомним отново историята на този стар български род, която продължава да вълнува не само историците, но и всички, които искат да помнят добрите послания и личен пример.

Тиражът на първото издание на книгата отдавна беше изчерпан и много често получавахме запитвания за нов тираж, включително и за английския вариант на изданието от наши чуждестранни партньори. Така в крайна сметка, освен на български език, издадохме книгата и на английски език. Начинанието не се оказа толкова лесно, защото не можахме да намерим файлове на български език във формат, който да можем да използваме, и така се наложи да направим всичко наново – набор на текста, предпечат, оформление и дизайн. Включихме и две нови части: „Послеслов“ – за решението на Иван Станчов да предостави семейната си вила и да създаде първия по рода си терапевтичен център за деца със специални потребности във Варна, и „За Карин дом“ – с повече информация за нашата работа. Също така включихме и още снимки.

Докато разказва любопитни истории от живота не само в страната, но и в чужбина, Иван Д. Станчов описва увлекателно десетилетията, белязани от знакови исторически събития – от 1887 до 1963 г. Кой откъс Ви впечатли най-силно?

Лично мен ме впечатли динамичният живот на едно голямо семейството, което пътува из целия свят, следвайки дипломатическите мисии на бащата. Впечатлиха ме многото срещи, личните разговори и дългогодишните приятелства по цял свят със световно известни политици и дипломати, военни и артисти. Интересно ми беше да прочета как семейството често посещава лятната си вила „Три кладенци“ във Варна – това е всъщност и сегашната сграда и прекрасна градина на Карин дом. Там прекарват и едни от най-хубавите си семейни моменти – сред красивата природа и богата градина, там се заражда и любовта към градинарството в цялото семейство.

Какво според Вас трябва предварително да знае бъдещият читател, посягайки към книгата?

Искрено се надявам, че книгата ще провокира читателя да потърси още информация за този бурен политически период в България. Така ще може да си представи още по-пълно цялата историческа обстановка, която в книгата е пресъздадена през погледа на семейство Станчови, което е част не само от българския елит, но и от международната дипломатическа общност по това време.


“Скъпи родители,

Целта ни е да ви предложим идеи, чрез които да обогатите преживяванията и опита на вашето дете. Упражняването на важни умения в съответната възраст ще му осигури възможности за оптимално развитие.

Играйте заедно и се забавлявайте!”

Комплектът с 30 илюстрирани карти е атрактивен подарък за всяко семейство с малко дете. Разкажете ни за „опаковката“.  

Идеята да се обърнем за изработката на „опаковката“ – всъщност торбички, ушити от децата от „ЦНСТ Изгрев“, дойде от изпълнителния ни директор Мая Донева, която имаше изградено партньорство с центъра. Разбрахме, че по този начин децата събират средства за лагер, което много допадна на екипа ни.

Срещнахте ли сериозни предизвикателства около реализирането на игровите карти?

Предизвикателства винаги има. Много голямо предизвикателство беше снимачният ден с всички бебета, които трябваше да отговарят на различните възрасти и съответно да могат да се справят с дейностите за тяхната възраст. Оказа се, че някои игри толкова много се харесаха на моделите ни, че те не искаха да спират да си играят с вече любимите играчки и трудно можехме да ги насочим към следващата игра.

Планирате ли продължение?  

Да, планираме да издадем още два комплекта карти с игри за възрастта 12-24 месеца и 24-36 месеца. Можем да се похвалим, че екипът от специалисти по ранно детско развитие, който работи по създаването на картите, вече е готов с втората възрастова група и предстои да влязат за печат.


Бихте ли ни представили Карин дом с Ваши думи?

Карин дом е една сбъдната мечта, както на създателя си Иван Станчов, така и на родители, деца и специалисти, които през годините са обединили усилията си в една обща цел в името на децата. Карин дом е един съвсем различен модел на предоставяне на услуги не само за децата със специални потребности, но и за семействата им. Карин дом предоставя не само терапия на децата, но и среда за развитие, обучение, емоционално израстване, както на детето, така и на семейството му.

Към кого са насочени услугите, центровете и терапиите?

Услугите на Карин дом са насочени, както към децата със специални нужди и техните семейства (работим с деца от 0 до 8 г.), така и към всички специалисти в сферата, които имат нужда от надграждане на знания и умения за работата си с децата със специални потребности. В последните години сме насочили сериозен ресурс в провеждането на обучения за начални учители, медицински специалисти, студенти и др., за да могат в работата си да се чувстват по-уверени и ефективни, по този начин активно подпомагаме и процеса на приобщаващо образование у нас.

Карин дом е необходимост и гордост за Варна…

Карин дом предлага услуги на повече от 300 деца годишно, като към нас се обръщат не само варненски семейства, но и родители от цялата страна, провеждаме консултации и на семейства от чужбина. Много сме щастливи, че Карин дом не спира да се развива и в началото на 2019 г. Общинският съвет на Община Варна одобри предоставянето на терен, на който да изградим нова сграда за нуждите на дейността на организацията. Финансирането на тази нова сграда, която да съчетава обучителен център и център за услуги за социално включване и независим живот на деца със специални нужди и техните семейства, се предоставя на Карин дом от датските фондации „ВЕЛУКС“.

Как можем да подкрепим Карин дом?

Карин дом можете да подкрепите по много начини. Като пазарувате от продуктите, които предлагаме, като ставате част от нашите събития и инициативи, кампании (Коледна и Мартеничкова), като се присъедините към нашите доброволци. Можете да предоставите материално дарение (имаме публикуван списък с належащите ни материали и оборудване тук: https://karindom.org/neobhodimi-materiali/) и парично дарение на следната сметка:

IBAN: BG94TTBB94001506068418

BIC: TTBBBG22

Титуляр на сметка: Фондация Карин дом


На 14 и 15 септември организирахте семеен фестивал “Усмихни се, Карин дом”. Събраните по време на фестивала средства са в подкрепа на новосъздадения Център за семейно-медиирана интервенция. Разкажете ни какво представлява Центърът?

Точно така. През 2019 г. събраните средства от фестивала ще подкрепят новосъздадения от Карин дом Център за семейно-медиирана интервенция, който въведе иновативна за България услуга, в която семейството е движещата сила. Центърът обхваща три групи за деца с комуникативни и двигателни затруднения, като методът на работа включва и родителите – те са най-важните партньори и най-добрите терапевти, които продължават да прилагат наученото от нашите специалисти всеки ден. Защото за децата, с които работим, най-важно е ежедневната работа. Посещението един или два пъти седмично в кабинета на логопеда или психолога са крайно недостатъчни, докато обученият родител може да бъде полезен всяка минута, в която е с детето си.

Кога възникна тази вече любима за Варна традиция – да се събираме семейно в двора на Карин дом?

Тази година беше 5-то издание на любимия вече на варненци фестивал „Усмихни се, Карин дом“. Фестивалът възникна като изцяло доброволческа инициатива на екип от приятели на Карин дом и професионалисти в различни сфери, които решиха заедно да направят един красив есенен фестивал, но с кауза. Инициатор на първото издание беше Джъстин Боланд, който прокара идеята и пътя на това събитие, което Карин дом продължи да развива и надгражда.


Можете да откриете мемоарната книга „Дипломат и градинар“ в книжарниците на МУ-Варна и в нашия онлайн магазин. Приходите от продажбата са в подкрепа на терапията на децата в Карин дом.


Атрактивният комплект с 30 илюстрирани карти с идеи за игри за бебета от 0 до 12 месеца се продава в книжарниците на МУ-Варна и в нашия онлайн магазин.