Categories

August 2021
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Categories
News

В новата монография на д-р Калина Стоянова главният герой носи името Криптоспоридиоза

 

През 1993 г. една от двете пречиствателни станции за вода в гр. Милуоки (САЩ) се оказва заразена. Макар причината и до сега да не е обявена официално, са открити следи от ооцисти на Cryptosporidium в ледените води на езерото Мичиган. Предполага се, че те са навлезли заедно с топящите се ледове и сняг и са преминали през филтриращата система на пречиствателната станция. От 23 март до 8 април заразената вода достига до 880 000 жители на окръга, снабдявани от тази станция. След това станцията е изключена. Тези две седмици са достатъчни САЩ да се сблъска с най-голямата епидемия, причинена от заразена вода, в документираната си до този момент история. Регистрирани са 403 000 случая на стомашни крампи, треска, диария и дехидратиране, причинени от патогена. Описани са и смъртни случаи – най-вече сред по-възрастното население и имунокомпрометирани лица, напр. със СПИН. Макар криптоспоридиозата да е позната от по-рано, този случай предизвиква огромен интерес към по-подробното й изучаване.


Какво представлява криптоспоридиозата?

Криптоспоридиозата е заболяване, причинено от заразяването с паразит от рода Cryptosporidium. То настъпва основно след поглъщането на ооцисти от околната среда и в много редки случаи – по въздушно-капков път. Най-висок риск за заразяване има при замърсяване на питейна вода, пътуване в тропически страни и контакт с опаразитено животно или човек.

Протичането на заболяването зависи от състоянието на имунната система. При здрави възрастни лица обикновено криптоспоридиозата протича леко, дори безсимптомно. Най-застрашени са децата между 0 и 5-годишна възраст. Проучвания показват, че ранното боледуване може да остави трайни следи във физическото и умствено развитие. Други рискови групи са възрастните хора и имунокомпрометираните лица с HIV/СПИН.

Характерно за заболяването е, че започва с обща отпадналост и липса на апетит, коремен дискомфорт и/или коликообразни болки. В повече от половината случаи се наблюдава гадене, повръщане, метеоризъм, продължителна повишена температура (до 38°), изпотяване, мускулни болки, главоболие, загуба на тегло. При всички доминиращ симптом е диарията, която продължава между 6 и 14 дни. Дори и след края на клиничната изява продължава безсимптомно заразоносителство средно около седмица, но са описани случаи и над 2 месеца.


Криптоспоридиоза. Съвременни аспекти на таксономията, клиниката, диагностиката и лечението”

“На по-заден план както в научен, така и в практически аспект, остават някои от малко познатите протозойни инвазии, като кокцидиозите (криптоспоридиоза, циклоспориоза и цистоизоспориоза) например. Това е и причината, поради която за обект на настоящия монографичен труд избрахме да представим на медицинската общественост заболяването, причинено от представителите на род Cryptosporidium – криптоспоридиозата, и най-актуалните научни виждания относно таксономията и биологията на паразита и патогенезата, клиниката, диагностиката и лечението на настъпващото заболяване.”

Д-р Калина Стоянова

За кого е предназначена монографията?

“Тази книга съдържа актуална и полезна информация за специалистите в областта на медицинската паразитология, както и за широк кръг от лекари, работещи в други специалности – инфекциозни болести, гастроентерология, педиатрия, имунология, микробиология, вирусология, епидемиология, хигиена, обща медицина и др. Монографията може да бъде полезно средство и в обучението на специализантите в областта на медицинската паразитология, студентите по медицина, медицинските лаборанти и останалите медицински специалности.”

Д-р Калина Стоянова

Продължението

“На заинтересувания читател ще му направи впечатление, че в тази книга отсъства една основна част от информацията, необходима за цялостното познаване на едно заразно заболяване – неговата епидемиология. Всъщност именно многоликостта на епидемичния процес при криптоспоридиозата е причина да обобщим съвременните научни виждания и нашия опит по тези проблеми в отделен монографичен труд – “Криптоспоридиоза – епидемиология на една скрита паразитоза”. В него ще бъдат представени основните пътища, многокомпонентните вериги и механизми на предаване на криптоспоридиозата при непрекъснатото взаимодействие на гостоприемниците (хората и животните) с факторите на околната среда. Ще бъдат разгледани въпросите как различните рискови фактори водят до разнообразна епидемична тежест на заболяването сред отделните рискови групи. Чрез анализа на голям брой литературни източници ще обърнем внимание върху разпространението на заболяването в различните географски региони и какво определя наблюдаваните контрасти в развиващите се страни на Африка, Азия и Латинска Америка и развитите държави от Европа и Северна Америка. Ще отделим специален раздел върху изследванията на българските паразитолози – от първите открити случаи на криптоспоридиоза в България до съвременните разработки по въпросите на тази паразитоза. Ще бъдат разгледани и въпросите, касаещи профилактиката и контрола на заболяването…”

Д-р Калина Стоянова

Д-р Калина Стоянова е завършила медицина в Медицински университет – Варна. От 2002 г. е асистент в Катедрата по инфекциозни болести и епидемиология. Има придобита специалност “Медицинска паразитология”. Д-р Стоянова е автор на над 10 научни публикации и участва в 15 научни конгреси. Основните й научни разработки са в областта на епидемиологията на водно предаваните чревни паразитози, тропическите заболявания, морфологичната и серологична диагностика на местните паразитози, социалните и демографски фактори, както и влиянието им върху епидемиологията и профилактиката на паразитните заболявания. Д-р Стоянова е участвала в съставянето на учебници по медицинска паразитология и зоонозни инфекции.


Монографията “Криптоспоридиоза. Съвременни аспекти на таксономията, клиниката, диагностиката и лечението” може да бъде закупена онлайн през електронната книжарница на Медицински университет – Варна от тук.