октомври 2024
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Categories
Любопитно Полезно

7 естествени начина за боядисване на великденски яйца с подправки, плодов сок и зеленчуци

Днес е Велики четвъртък. Настъпило е времето за боядисване на шарени яйца, които да красят празничната трапеза във всеки дом по време на великденските празници. Освен на Велики четвъртък, яйцата биват боядисвани на Велика събота, като традиционно първото яйце винаги се боядисва червено. През последните години често се дискутират теми, свързани с безопасността на конвенционалните бои за яйца от медицинска гледна точка. Залежалите по складове стари великденски бои, както и алтернативните бои за украса с химически състав, съдържат вредни вещества, които могат да проникнат през черупката на яйцето и да застрашат нашето здраве. Ето защо днес ви предлагаме няколко „бабини рецепти“ за екологично боядисване на яйца с естествени пигменти.

  1. Куркума

Куркумата придава на яйцата наситен и богат ярко жълт оттенък. Добавете супена лъжица куркума към чаша хладка вода заедно със супена лъжица бял оцет, накиснете яйцата и изчакайте няколко минути. Тъй като подправката е силна, багрилото оцветява бързо.

  1. Люспи от лук

За да се насладите на наситено оранжев цвят, използвайте люспи от около 6 глави жълт лук. Сложете ги в тенджера и добавете 3 чаши вода и 2 супени лъжици оцет. Оставете ги да заврат, намалете котлона и оставете „боята“ да къкри на слаб огън за 20 минути. След като течността изстине, прецедете корите и използвайте останалата течност за боядисване на яйцата.

  1. Червено цвекло

Сокът от цвекло е едно от най-познатите по нашите земи багрила. Ако към 1 чаша сок от цвекло добавите 1/4 чаша вода и 1 супена лъжица оцет и потопите сварените яйца, докато все още са топли, можете да получите прекрасни светлорозови или леко по-тъмни оттенъци. За наситено червено по-подходящо багрило са боровинките.

  1. Магданоз

За да направите светлозеленикави яйца, използвайте листа от магданоз. Към 1 чаена чаша листа трябва да се добавят 3 чаши вода и 2 супени лъжици оцет. Оставете ги да заврат, намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути. Изстиналата вече смес се прецежда и в нея се потапят още топли сварените яйца.

  1. Червено зеле

Червеното зеле е подходящо за боядисване на великденски яйца в синьо. Колко тъмен е цветът зависи от това колко дълго ги оставяте в багрилото. Нарежете половин глава зеле и я поставете в тенджера. Добавете вода, колкото да покрие зелето, и 2 супени лъжици оцет. Оставете го да заври. След това намалете температурата и оставете да къкри 30 минути. Оставете сместа да изстине. След това прецедете зелето. Потопете яйцата в течността до постигане на желания нюанс.

  1. Сок от боровинки

Плодовият сок от боровинки е уникално багрило, с което се получават прекрасни нюанси на виолетово, розово и червено и то за броени минути. Смесете в чаша или купичка сок от грозде, череши или боровинки, добавете капка оцет и ще имате едни от най-красивите яйца.

  1. Кафе

Неутралните и кафяви (земни) нюанси в дизайна са изключително модерни. Ако ви се иска яйцата да допълват останалата част от интериора в дома ви, изберете „цвят кафе“. Към 1 чаена чаша утайка, добавете 1 чаша гореща вода и 2 чаени лъжички оцет. Накиснете яйцата за 24 часа. С кафе се постигат по-тъмни нюанси на бежов и светлокафяв цвят. Ако предпочитате по-светлите тонове, можете да потопите яйцата в чай като алтернатива.

Независимо от избраните от вас багрила, за да добият яйцата допълнителен блясък, след като изсъхнат добре, ви препоръчваме да ги полирате с памук, напоен с капка зехтин или олио.

Екипът на Университетско издателство МУ-Варна ви пожелава светли великденски празници!