септември 2023
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Categories
Издателство Любопитно Новини

Университетско издателство МУ-Варна, отличено с „Почетен знак със синя лента“

На тържествена церемония проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет – Варна, връчи на колектива на Университетско издателство най-престижното отличие на МУ-Варна „Почетен знак със синя лента“. Събитието се проведе на 22 май в I Аудитория на сграда Ректорат. В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, академичната общност на университета почете изявени личности и колективи за техните постижения, научни изследвания, ерудиция и посветеност към професията.

Наградата бе връчена на инж. Жанета Радкова – ръководител отдел „Издателска дейност“, която вече 10 години, от самото учредяване на отдела, със своя висок професионализъм допринася за изграждането на безупречната репутация на издателството.

Портфолиото на Издателство МУ-Варна е изключително разнообразно и включва:

 • над 500 книги – учебници, учебни помагала, монографии на български и английски език, преводна литература за студентите;
 • стотици дисертации и автореферати за придобиване на научни степени;
 • богата база данни с научни списания с ретроспекция до 1962 г., съдържаща метаданните на всяка публикувана статия и сборници с конферентни доклади от организираните от МУ-Варна конференции;
 • брошури, каталози, програми, флаери за всяко едно проведено събитие.

Благодарение на активното инвестиране от ръководството в нови машини и технологии, които отговарят на световните стандарти, както и на усилията и опита на професионалистите, които работят в издателския екип, качеството на изданията се подобрява с всяка изминала година.

След обособяването на отдел „Издателска дейност“ като самостоятелна структурна единица през 2013 г. екипът е разпределен в няколко направления: редакционен екип; специалисти в областта на дизайна, предпечата и печата; 2 печатни бази за цифров и офсетов печат; 3 книжарници в различни бази на МУ; електронна книжарница, достъпна от всяка точка на света.

Можете да се запознаете с историята на издателството и да научите повече за нашия екип ТУК.

Тази година с отличието „Почетен знак със синя лента“ са удостоени също:

 • Проф. д-р Петър Генев, бивш ръководител на Катедрата по медико-биологични науки (от 2006 до 2009 г.) и на Катедрата по обща и клинична патология, съдебна медицина и деонтология (от 2009 до 2019 г.).
 • Проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК (от 2012 г. до момента) и член на академичния състав и на катедрения съвет на Катедрата по медицина на бедствените ситуации и морска медицина в МУ-Варна.
 • Проф. Соня Тончева, ръководител на Катедрата по здравни грижи (от 2006 до 2015 г.) и директор на Филиал Шумен (от 2015 г. до момента).
 • Доц. Диана Димитрова, заместник-директор на Медицински колеж – Варна (от 2008 до 2015 г.) и директор на Филиал МУ – Велико Търново (от 2015 г. до момента).
 • Доц. д-р Бинна Ненчева, член на академичния състав и на катедрения съвет на Катедрата по очни болести и зрителни науки.
 • Доц. д-р Мария Желязкова-Савова, ръководител на Катедрата по предклинична и клинична фармакология и токсикология (от 2004 до 2013 г.).
 • Инж. Росица Маркова, бивш служител на МУ-Варна, експерт с дългогодишен опит в администрирането на университетската учебна дейност.
 • Проф. Иван Мерджанов, посветил повече от 30 години от живота си на работата си в университета като преподавател в МУ-Варна и директор на Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт (от 2014 до 2022 г.) бе отличен посмъртно с високото отличие.

На тържествената церемония бяха връчени и дипломи на новоприетите академични длъжности и научни степени. Сред тях: 3 професори, 3 доценти, 15 главни асистенти, 1 доктор на науките и 27 доктори.

През 2024 г. предстои юбилейно 20-о издание на награждаването с „Почетен знак със синя лента“ към Медицински университет – Варна на водещи фигури в областта на медицинските науки и здравното образование.