март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categories
Издателство Интервю Любопитно

Доц. д-р Добрин Паскалев споделя няколко специални за него книги, предназначени да се превърнат в идеалния коледен подарък

Екипът на Университетско издателство на МУ-Варна с удоволствие ви представя препоръките за книжен коледен подарък на поета нефролог доц. д-р Добрин Паскалев, който бе един от първите членове на академичния състав на МУ-Варна, приветствал нашата инициатива „Подарете книга за Коледа“. Тъй като самият той е рожденик на този светъл празник, му пожелаваме да получи много увлекателни книжни подаръци, от които все така да черпи творческо вдъхновение!

Ето какво сподели той с нас:

Инициативата ви за Коледна книга е чудесна! За нейно мото мисля, че е подходяща мисълта на Цицерон: „Дом без книга е като тяло без душа“.  Трогнат съм, че Деси Ванкова е посочила нашата монография за Бетховен в нейния списък с любими четива. А сега моите предложения за Коледна книга като подарък за четящите:

1) Владимир Янев – „Анекдоти и истории от Древна Гърция“ (издателство „Летера“, 2021 г.)

Авторът е дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Събрал е редица истории от Стария свят на Елада. Четат се с интерес, но будят и размисъл за непреходното в човешката мъдрост в историята. В Абдера спорели кой е най-богат. Любим цитат от книгата: „Демокрит рекъл: Богат е не този, който има много, а който няма желание за повече“.

2) Пол Джонсън – „Сократ. Човек на нашето време“ (издателство „Захарий Стоянов“, 2021 г.)

В книгата Сократ сравнява себе си с акушерка (такава била майка му), защото не можел да преподава мъдрост, тъй като не притежавал такава, а и не можел да роди мъдрост, тъй както не можел да роди дете. Сократ е обявен за най-мъдрия човек от Делфийския оракул. Бил поласкан, но останал в историята с мисълта: „Аз знам, че нищо не знам“.

3) Пабло Неруда – „Сто сонета за любовта“ (издателство „Кръгозор“, 2022 г.)

Неруда е най-големият чилийски поет, а книгата е вдъхновена от Матилда Урутия, неговата последна съпруга: „В потока незатихващ на жените / във всички други търся само тебе…“

И за финал още една идея за мото на инициативата:

ДРУГАР

Ако прочел си книга с мъдро слово –

то, знай, открил си тука нов другар;

прелистиш ли я в бъден ден отново –

помни, ще срещнеш пак приятел стар.

Д. Паскалев, „От извора водица пих“ (старокитайски миниатюри)

 

* * *

Доц. д-р Добрин Паскалев е преподавател в УС „Медицински лаборант“ в Медицински колеж – Варна. Автор е на книгите:

Съставител, редактор или автор е и в следните заглавия:

Можете да научите повече за него и стила на творчеството му от специален репортаж, подготвен от Телевизия MU-Vi TV по повод представянето на книгата „Думите са скитници бохеми“.