юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Издателство Интервю Новини

Специалистът по сърдечно-съдова хирургия д-р Ангел Ангелов представя актуалната си монография „Склеротерапия на разширени вени“, издадена от Университетско издателство МУ-Варна

Знаете ли, че според редица съвременни световни проучвания хроничната венозна болест при хора в трудоспособна възраст е над 30%. Както в чужбина, така и у нас, този проблем е със социална значимост и налага прилагането на различни техники и процедури, които да облекчат пациентите по минимално инвазивен начин. Днес ще научим малко повече за един, утвърден в много държави от ЕС, минимално-инвазивен метод за лечение на разширени вени: склеротерапията, представяйки ви монографията на специалиста по сърдечно-съдова хирургия д-р Ангел Ангелов, озаглавена „Склеротерапия на разширени вени“.

  • Какви са първоначалните симптоми, които са индикатор за наличието на сериозен проблем, който трябва да бъде адресиран към специалист?

Болестта разширени вени (варици) на долните крайници настъпва при разширяването на повърхностните вени на краката. Проблемът не е само козметичен, а може да е съпътстван и от други оплаквания: тежест в краката, крампи в прасците, появяващи се през нощта, венозни възпаления, поява на сърбящи“ или „горещи“ отоци, най-често в областта на глезените. След години, ако проблемите се неглижират и не се вземат своевременни медицински мерки, кожата се оцветява в кафеникаво и при определени условия е дори е възможна появата на незаздравяващи рани в областта на подбедриците.

  • Склеротерапията на разширени вени под ехографски контрол е вид ендоваскуларна процедура, която е разгледана в книгата като алтернатива на известното до момента оперативно лечение – кросектомия и стрипинг. Ясно и точно сте показали предимствата на минимално инвазивното лечение пред оперативното. Какво Ви накара да се насочите към този вид терапия?

За разлика от отворената хирургия, където разширените вени се елиминират чрез стрипинг и минифлебектомии, при склеротерапията разширените вени остават в организма. Но те са вече непроходими след извършеното склерозиращо лечение. Обработената със склерозиращи агенти венозна стена фиброзира и постепенно се превръща в съединителна тъкан.

Сама по себе си склеротерапията е много по-елегантен метод от оперативното лечение, защото пациентът не се нуждае нито от обща, нито от регионална анестезия и периодът на възстановяване е много по-щадяш. След извършеното склерозиращо лечение се поставя ексцентрична и циркулярна компресия и се изисква от пациента ежедневно и интензивно да върви пеш, с цел минимализиране на тромба, получен от останалата във вената кръв. А всички знаем, че движението е изключително важно и за общото ни здраве.

  • Прави впечатление, че книгата е написана в достъпна форма и допринася за цялостното опознаване на проблема, както и за представяне на съвременното ендоваскуларно аблационно лечение на разширените вени на долните крайници като минимално инвазивен метод. За какъв тип читатели е предназначена монографията?

Книгата цели да бъде едно езиково-достъпно съвременно ръководство за всички, които имат професионални интереси в областта на склеротерапията. С тази монография в ръце те бързо ще могат с успех да включат този минимално инвазивен метод в своята лечебна дейност. Благодарение на богатия снимков и илюстративен материал (54 фигури и 25 таблици) са онагледени най-важните диагностични критерии и визуализирани актуални находки по време и след склерозиращото лечение. Това би помогнало на всеки специалист по-бързо да навлезе в материята и практически да се възползва от предоставените му тук нови познания.

Като приноси в този труд също така могат да бъдат споменати и детайлните описания на наблюдавани по целия свят досега странични реакции и локални и общи усложнения след извършено склерозиращо лечение, както и начините за тяхното недопускане и/или радикално лечение. Запознаването на читателя с тях е ключ за качествената им профилактика.

  • Кой беше Вашият най-ценен помощник при подготовката на това ръководство?

При подготвяне на настоящата монография за печат изказвам най-искрена и голяма благодарност към колектива на химичната фабрика Kreussler в град Вийсбаден в Германия. Не мога да не спомена имената на Dr. Jan-Christoph Wollmann, на господата Freyberg, Kolja König и останалите сътрудници като Renate Schneider, Claudia Lazar и Ursula Hüttner. Колективът на фабриката организира за мене няколко изключително ценни индивидуални курсове-обучения по всички проблеми на практичната ангиология и в частност химичната аблация на всички видове разширени вени на крайниците. Именно на тях дължа невероятно ценния курс – индивидуално обучение при д-р Kristen в град Кьолн през 2000 г. и при д-р Felizitas Pannier през 2006 г. в Рощок. Ръководството на химичната фабрика Kreussler участва активно в подготовката и издаването на две изключително ценни ръководства по практическа склеротерапия, които през годините бяха за мен най-ценният източник за информация по време на моето израстване като ангиолог-склеротерапевт.

Държа да подчертая, че за периода 1996-2012 г. почти ежегодно бях канен да присъствам на конгресите по флебология в Германия, където бяха организирани множество допълнителни индивидуални курсове по химична аблация на разширени вени. Огромна благодарност отправям към председателя на Германското флебологично дружество – проф. д-р Eberhard Rabe. Лично под негово ръководство в град Бон усвоих допълнителни умения при лечение със склерозиращите агенти.

Огромни благодарности изказвам на двете отделения по съдова хирургия и по ангиология на частната болница HGZ в град Bad Bevensen. През периода 2004-2006 г. прекарах в това лечебно заведение уникални месеци, през които бях обучен за използване на най-съвременните до момента диагностични и лечебни методи във флебологията.


Прочетете пълната биография на доц. ас. д-р Ангел Борисов Ангелов, както и актуалния списък с негови публикации в различни научни издания на страницата на Катедра „Сърдечно-съдова хирургия и ангиология“ към МУ-Варна.

Книгата му „Склеротерапия на разширени вени“, можете да откриете в книжарниците на Медицински университет – Варна или в електронния магазин на Университетското издателство.

Как да цитирате: Ангелов, Ангел. Склеротерапия на разширени вени. Варна, Медицински университет – Варна, 2022. 320 с.