юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Издателство Любопитно Новини

Честит Международен ден на книгата и авторското право

„Книгопечатането е възможно най-великото откритие на човешката реализация. То е свобода и светлина. Не може да се мисли за по-мощно средство за образование или по-мощно средство за влияние върху ума на човека.“ – Джон Адамс

На 23 април Издателство МУ-Варна отбелязва един специален празник – Международния ден на книгата и авторското право. Тази дата не е случайна. Тя е избрана от ЮНЕСКО в чест на някои от най-големите писатели, чието творчество ни вълнува и вдъхновява и до днес: Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Международният ден на книгата се отбелязва от 1995 г. насам в редица държави по света и има за цел да насърчи четенето и книгоиздаването по целия свят.

През 2023 г. за „Световна столица на книгата“ бе провъзгласен град Акра в африканската държава Гана, а тази година прекрасният френски град Страсбург бе отличен с тази титла, която се присъжда ежегодно от 2001 г. насам. Първият носител на този престижен статус е Мадрид. Всяка следваща година различен световен град получава това признание заради ангажираността си към книгите, създаването, четенето и разпространението на литература. Тъй като Франция за първи път е домакин на събитие от такъв ранг в сферата на книгоиздаването, през цялата пролет на 2024 г. местното население, както и посетителите на града ще имат удоволствието да се потопят в над 250 литературни събития и прояви, съчетани с изящество и култура. Книгите ще бъдат навсякъде в Страсбург: в библиотеки, книжарници, училища, театри и дори в ресторанти. Водещата тема избрана от града домакин е „Четем нашия свят“.

Други подобни инициативи, които почитателите на книгите в България отбелязват ежегодно, са: буккросинг, „Маратон на четенето“, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“ и „Денят на четенето“, който се провежда ежегодно на 17 ноември. Тази инициатива е на фондация „Четене“ и има за цел да постави именно четенето като основен процес в основата на грамотността, трупането на знания и развитието на уменията на индивидите, а също и да ни припомни за важната роля на книгите в живота ни.

Нека добавим и традиционните Алеи на книгата, които се провеждат в големите ни градове като София, Пловдив, Варна.

 

Книгата като най-великото постижение на човешката цивилизация

Откъс от книгата на: Головински, Евгени. Научното любопитство. Епизоди от историята на природните науки и технологиите. София, НБУ, 2008, с. 263.

„В края на деветдесетте години на миналия век започнаха да се правят равносметки за извървяния от човечеството път през завършващото вече второ хилядолетие след Христа. Историци, социолози, политици и журналисти започнаха да оглеждат от всички страни разнообразните постижения, прояви, грехове и все още запазени добродетели, които бяха формирали визитната картичка на планетата през изминалите десет века. Разбира се, науката не подминала любопитството на анкетьорите. Независимо едно от друго две изследвания – в Съединените щати и в Германия – си поставили за цел да разберат какво е най-значимото изобретение, което е направено през цялото второ хилядолетие. Проучването обхванало мненията на десетки учени, специалисти и журналисти от двете страни. След публикуването на резултатите от проучването мнозина се изненадали.

През второто хилядолетие са били направени безброй много изобретения и открития. Човекът изобретил парната машина, микроскопа, телескопа, автомобила, киното, подводницата, всевъзможни оръжия за унищожаване на себеподобните, компютъра, телефона, телеграфа, прахосмукачката, пералната машина и кой знае какво още. Трудно било на анкетираните в Америка и Германия да посочат тъкмо най-важното. И въпреки всичко резултатът бил еднозначен. За най-значимо изобретение, направено през второто хилядолетие, и в двете групи било посочено книгопечатането. Не атомната бомба, телефонът или дори не компютърът, а тъкмо книгопечатането“.

***

Дори и днес, в епохата на цифровата комуникация, книгите продължават да ни обогатяват и да ни предоставят нови хоризонти. Нека продължим да се вдъхновяваме от тях и да ги празнуваме всеки ден, защото, както казва Чарлз Уилям Елиът: „Книгите са най-тихият и постоянен приятел; те са най-достъпен и мъдър съветник и най-търпелив и незабравим учител.“

Честит празник от Университетско издателство МУ-Варна!