април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Categories
Издателство Новини

Платформата за антиплагиатство StrikePlagiarism провежда безплатно обучение, предназначено за академичния състав на МУ-Варна

На 4.04.2023 г. от 15:30 ч., съгласно график, одобрен от МОН, в зала 105 на Факултета по фармация на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”, ще се проведе обучение, предназначено за академичния състав на университета, с представител на платформата за антиплагиатство StrikePlagiarism за България. Обучението ще бъде на живо, с продължителност 2 часа.

За да заявите своето присъствие, моля попълнете следния ФОРМУЛЯР.

Софтуерът StrikePlagiarism е безплатно предоставен от МОН и въведен във всички български висши училища с цел стандартизиране на проверката на академични трудове за сходство с други вече публикувани научни текстове в същата сфера. При проверка на оригинален текст: дисертация, курсова работа, Powerpoint презентация или друг документ се препоръчва авторът да го добави към базата данни на софтуера, като така да допринесе за нейното разрастване и подобряване на услугата „проверка за сходство“ в дългосрочен план.

Правото да го използват имат студенти, докторанти, академичният състав на висшите учебни заведения, представители на НАЦИД и Комисията по академична етика към МОН.

StrikePlagiarism не е изкуствен интелект, който открива заемки в написания текст, определяйки ги като „плагиатство“, а е текстоанализираща програма, която извършва сравнителен анализ на научни текстове и презентации на базата на специално разработени алгоритми. В края на анализа се генерира доклад за сходство, показващ процента заимстване, който дава информация дали откъси от проверения текст са открити в други оригинални източници. Имплементирането на софтуера цели стандартизиране на тази проверка, за да се повиши цялостното ниво на академичното писане в България.

Системата за антиплагиатство разполага с над 35 милиона източници от всички направления на науките, в които търси текстови сходства. За разлика от доста други подобни програми на пазара, които боравят с текстове само на латиница, платформата позволява проверка на преводни текстове, писани и на кирилица.

Обучението ще се проведе под ръководството на продуктовия мениджър на StrikePlagiarism за България Доника Гавова.