март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Новини Полезно

Авторът на монографията „Обструктивната сънна апнея и хъркане при професионални шофьори“ проф. д-р Марио Милков отново инициатор на безплатни профилактични прегледи по повод 17 март – Световния ден на съня

От 2017 г. насам eжегодно, през март, в петък преди пролетното равноденствие, Медицински университет – Варна отбелязва Световния ден на съня, осигурявайки безплатни диагностични прегледи на хора, които изпитват проблеми със съня. Световният ден на съня, регулярно организиран от Комитета за Световния ден на съня към Световното общество на съня, е повод съвременното общество да обърне внимание на нарастващата тежест на проблемите, свързани със съня от медицинска гледна точка. За да се избегнат сериозни нарушения в съня, насърчаването на лекарските консултации и личната превенция е особено важно за професионалисти в различни сфери, които работят на смени и нямат възможност да изградят стабилен режим за тялото си. Медицинските работници са сред една от най-засегнатите групи, тъй като лишаването от сън за тях е ежедневие.

Инициативата на Медицински университет – Варна се осъществява със съдействието на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане, както и Световната сънна асоциация. Безплатните профилактични прегледи и консултации ще се осъществят в периода 13 март – 1 април в Университетския медико-дентален център на МУ-Варна под експертното ръководство на оториноларинголога проф. д-р Марио Милков, автор на монографията „Обструктивната сънна апнея и хъркане при професионални шофьори“, издадена от Университетското издателство. Той е експерт по медицина на съня, с дългогодишен опит и ежегоден организатор на безплатните профилактични прегледи по време на инициативите, свързани със Световния ден на съня, както и на редица конгреси и конференции, посветени на съня. Ръководител е на Катедра „Дентално материалознание и пропедевтика на протетичната дентална медицина“ към Факултета по дентална медицина при МУ-Варна от 2018 г.

Повече за организацията на прегледите и възможностите за предварително записване може да откриете в сайта на Медицински университет – Варна.

На днешния ден споделяме с вас и някои професионални съвети за профилактика от световни специалисти по сънни нарушения, както и практики, които работниците на смени се препоръчва да спазват:

  1. Опитайте се да спите поне 7-9 часа в денонощието. Редица изследвания са доказали, че това е здравословното количество сън, необходимо на всеки възрастен. Ако графикът ви не позволява да го достигнете в един период на сън, можете да компенсирате с допълнителни по-къси дремки във всеки удобен момент.
  2. Приоритизирайте съня си. Домакинските задачи, спортните и социалните дейности, в които участвате, не трябва да са за сметка на количеството сън, което получавате. Когато е възможно, делегирайте задълженията си и създайте правила у дома. Информирайте семейството си за своя график предварително и ги помолете да не ви безпокоят, докато сте се отдали на заслужена почивка.
  3. Добре е да разработите график на съня си за всеки тип смени: напр. време за лягане A – за дневни смени, време за лягане Б – за нощни и т.н. Опитайте се да се придържате към този график възможно най-стриктно.
  4. Създайте рутина от дейности, които ви успокояват преди лягане и ви предразполагат да се отпуснете: напр. четене на книга, слушане на спокойна музика, намаляване на осветлението, проветряване, намаляване на отоплението в стаята и т.н.
  5. Не подценявайте кратките дремки. Дрямка с продължителност от максимум 10-15 мин (не по-късно от 5 часа преди основния за денонощието сън) може да е изключително полезна за увеличаване на производителността и бдителността ви по време на работа. За постигане на оптимално качество на съня по време на тези дремки се препоръчва те да са в тиха и прохладна стая.
  6. Леглото ви трябва да остане място единствено за сън и интимност. Забравете за работа на лаптоп преди лягане или видеоигри под завивките. Ако имате малки деца или домашни любимци, системно им обяснявайте, че това е вашето лично пространство и те нямат място до вас, докато спите. Нищо не трябва да смущава съня ви, ако искате да го запазите здрав и възстановителен.
  7. Избягвайте работа с машини, екрани и дигитални устройства, както и шофиране поне 15-30 минути след събуждане. Това е период на сънливост, по време на който все още може да се чувствате замаяни и бдителността и работоспособността ви да са нарушени.

Запомнете, че сънят е основен стълб на здравето, толкова важен, колкото диетата и упражненията! Отнасяйте се към съня си с грижа и той ще ви възнагради с крепко здраве! Честит Световен ден на съня!