юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Categories
Новини

Благодарим ви, че бяхте с нас през творческата и успешна 2023 г.!

Измина още една вълнуваща година. Благодарим ви, че я споделихте с нас! Семейството на отдел „Издателска дейност“ ви пожелава весели и топли коледно-новогодишни празници. Нека предстоящата 2024 г. бъде за вас като добре избрана книга – изпълнена с мъдрост, смях и моменти на вдъхновение!

 

Нашият екип отбеляза завършването на тази емоционална година с празнична викторина и подаръци от коледните елфи. За да ви развеселим, споделяме с вас и част от забавните отговори на въпросите, с които се „преборихме“ под формата на интересни факти за отбелязване на Коледа и Нова година по света и у нас. Надяваме се да ви усмихнем в навечерието на един от най-светлите семейни празници.

 

Любопитно за отбелязването на зимните празници по света и у нас:

 

 • На семейната трапеза на Бъдни вечер всеки член от семейството счупва по един орех, за да види какъв ще е късметът му през годината. Колкото по-голяма и хубава е ядката, толкова по-добра ще бъде годината за нейния притежател.
 • Коледуването в България започва след полунощ на 24 декември, а коледарите избират своя водач още на Игнажден (20 декември). Коледарските дружини се състоят от млади мъже, които знаят коледарски песни и благословии. В групата има трохобер (събирач на краваите), магаре, както и коте – мяукащо момче, в знак, че му се яде блажничко.
 • Старата българска традиция казва, че в деня на 25 декември – точно на Коледа – се коли специално угояваното за празника прасе.
 • В България традицията да украсяваме елхи е по-нова в сравнение с други части на Европа. Вместо това ние се гордеем със свой собствен обичай – украсяването на бъдник, което дава името на Бъдни вечер. Бъдникът може да бъде пън от буково, дъбово или крушово дърво и е символ на обновлението и възраждането на новия живот.
 • Вместо елха във Виетнам местните украсяват клоните на прасковата, а латиноамериканците заместват иглолистните коледни дръвчета с палми, украсени с памук.
 • Традицията да се украсява коледното дърво на 24 декември, а не по-рано през декември, е запазена единствено в някои райони на Германия.
 • Във Великобритания всяка година се продават повече естествени елхи, отколкото изкуствени. За да достигне средна височина, едно коледно дърво расте 15 години.
 • По време на коледните празници в Япония, където този обичай не се празнува масово, много хора отиват да хапнат бърза храна в KFC.
 • В Австрия има коледна традиция, в която чудовище, наречено Крампус, тероризира децата.
 • В новогодишната нощ испанците изяждат 12 гроздови зърна (по една с всеки удар на часовника), пожелавайки си 12 желания за всеки месец от предстоящата година.
 • На Бъдни вечер в Естония цялото семейство отива заедно на сауна.
 • Някои жители на ЮАР хапват пържени гъсеници на дървесната пеперуда Императорски молец на Бъдни вечер. За целта има специални ферми за този тип насекоми.
 • Популярната по целия свят коледна песен Jingle Bells е била изпята в космоса по радиостанцията на американския космически кораб „Gemini 6“ през 1965 г. от астронавтите Томас Стафърд и Уолтър Шира. Изпълнението е известно като „Космическа серенада за Дядо Коледа“.
 • Освен петте части на филма „Сам вкъщи“, българският зрител вече може да се наслади и на първата родна коледна комедия с участието на Кръстю Лафазанов в ролята на Дядо Коледа и Калин Врачански в ролята на главното джудже. Филмът се казва „Смарт Коледа“ и е бил прожектиран по кината през ноември и декември 2018 г.
 • Исландия е родина на прекрасна традиция, наречена „коледен потоп от книги“ (Jólabókaflóð). Роднини и приятели подаряват книги един на друг на Бъдни вечер и след това прекарват нощта преди Коледа в четене. Тази традиция се спазва толкова стриктно от исландците, че в периода септември-декември се изкупуват почти всички печатни издания от книжарниците в страната. Медиите също отделят много ефирно време за рецензии на книги, интервюта с автори, както и дискусии относно корици и заглавия.

 

Весели празници от целия ни екип!