декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Categories
Любопитно Новини

Честит празник на християнското семейство! Бъдете здрави и сплотени!

Днес, 21 ноември, е датата, на която честваме празника Въведение Богородично. А от 1929 г., с решение на Св. Синод на Българската православна църква, празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Това е ден, който припомня на родители и учители да възпитават децата в благочестие, преданост към общочовешките обичаи на приличието, послушание към родителите, морал и вяра. Именно семейството е най-доброто училище, което може да даде на децата първите познания за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Традицията повелява на този ден семейството да посети заедно църква, а след това всички заедно да седнат на празнична трапеза, за да заздравят връзката помежду си. На масата трябва да присъства червено вино, топла питка, омесена вкъщи, и вкусна гозба. След вечеря храната не се раздига, за да може Дева Мария да се нагости с гозбите на домакинята и да благослови дома. С тази празнична трапеза се бележи и стартът на Коледните пости.

Българските народни поверия гласят, че именно по време на този празник се гадае какво ще бъде времето през предстоящата година. Ако денят е слънчев и топъл, това предвещава люта зима и сухо лято, а ако вали дъжд или сняг, то зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – много богата.

Екипът на Университетско издателство МУ-Варна Ви пожелава весел празник!