юли 2025
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Categories
Издателство Любопитно Полезно

Традиционни великденски семейни рецепти от членовете на екипа на Университетско издателство МУ-Варна

Великден е не просто празник, а време, когато кухнята се превръща в място, където малки и големи се въртят около фурната с нетърпение. Великден наближава, а какъв по-хубав начин да отпразнуваме празника от това да приготвим традиционни, но същевременно уникални печива, с които да изненадаме близките си? Екипът на Университетско издателство МУ-Варна реши да сподели някои от своите изпитани семейни рецепти за козунак, великденски кифлички, традиционна баница и ароматни сладкиши, които мистериозно „изчезват“ още преди да са стигнали до празничната трапеза. Надяваме се, че тези рецепти ще внесат още повече настроение във вашия дом и ви пожелаваме весело посрещане на великденските празници!

  1. Пухкав козунак

„Козунакът у дома не просто се пече – той се очаква с нетърпение, дебне се около фурната и се разпределя стратегически, за да има за всички от семейството!“ – смее се нашият графичен дизайнер Вяра, която е убедена, че тайната на перфектния козунак е да се създава с любов.

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 3 яйца +1 жълтък
  • 130 г -160 г захар
  • 130 мл топло прясно мляко
  • 100 г разтопено масло
  • 21 г прясна мая
  • Щипка сол
  • 1 ч. л. ванилов екстракт, 1 ч. л ром или есенция, кора от един лимон и един портокал, локум , стафиди и ядки по желание.

Начин на приготвяне:

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 65 мл топло мляко с 3 супени лъжици брашно, и се оставя за 10-15 мин. В отделна купа слагаме останалата част от прясното мляко (65 мл) с разтворената захар (130-160 г) и 2 г сол за 10-15 мин.. Вече в по-голяма купа слагаме брашното, яйцата, кората на лимона и портокала, ванилията и есенцията от ром. Към тази смес прибавяме и активираната мая. Оформя се тесто и към него на три пъти се добавя и разтопеното масло през пет минути до пълното му усвояване. Месим до получаване на меко, еластично тесто. Оставяме на стайна температура да втасва за един час. След това се прибира в хладилника за 9 часа. Преди да започнем да работим с тестото го оставяме да почине за един час. Разделяме го на три топки, оформяме фитили и добавяме стафиди, локум или мармалад. Усукваме ги и плетем плитки, така оформения козунак го слагаме в подготвените форми. Финално оставяме да втасат за около 40 минути. Намазваме с белтък и поръсваме с намокрена захар и гарнираме с филитирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 160°C за 40 минути без вентилатор до златисто. На дъното на фурната може да се постави съд с лед, който да помогне за влажността при печене, докато козунакът достигне вътрешна температура от 86-96°C, а ароматът кара съседите да надничат през прозореца!

Великден без козунак е немислим, но какво ще кажете да добавим и една празнична баница – хрупкава, ароматна и с вкус, който събира цялото семейство около масата.

  1. Великденска баница „Бабината тайна“ – защото без баница не може!

„Тайната на добрата баница е да не казваш на никого, че си я направил – иначе няма да остане парче за теб!“ – твърди усмихнато Оги, нашият разработчик на интернет приложения, който обича да „колекционира“ рецепти за баница от всички краища на страната.

 

Продукти:

  • 400 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 200 г сирене
  • 200 мл кисело мляко
  • 100 мл газирана вода
  • 80 мл олио
  • Щипка сода бикарбонат

 

Приготвяне:

  • Разбиваме яйцата, добавяме натрошеното сирене, киселото мляко, газираната вода, олиото и содата.
  • Вземаме по две кори, слагаме от сместа и навиваме на руло.
  • Подреждаме в тава, заливаме с останалата смес и печем до златисто в предварително загрята фурна на 180°.
  • Опитваме се да не изядем половината още топла!

 

  1. Магически великденски кифлички

В нашето семейство ги наричаме така, защото „магически“ изчезват от тавата, обикновено още докато са топли, признава нашият редактор Дани.

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 2 яйца
  • 200 мл топло прясно мляко
  • 100 г масло
  • 20 г мая
  • 100 г захар
  • Щипка сол
  • Мармалад, шоколад или сирене за пълнеж

 

Приготвяне:

  • Разтваряме маята в топлото мляко и оставяме да шупне.
  • Смесваме всички съставки и месим меко тесто, което оставяме да втаса.
  • Разточваме, режем на триъгълници и добавяме желан пълнеж.
  • Завиваме на кифлички и печем до златисто.
  • След изпичане на 180° изчакваме… или поне се опитваме.
  1. Локумките на бабата на Жани

„За мен не са просто сладко изкушение, а  сладостни спомени от детството“, казва инж. Радкова, ръководител на отдел „Издателска дейност“.

Продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. свинска мас
  • 2 с.л. захар
  • Щипка сол
  • Брашно

 Приготвяне:

  • Омесва се тесто, разделя се на няколко топки, които се разточват на кръгове с дебелина 4-5 мм.
  • Всеки кръг се реже на 8 триъгълника.
  • Върху всеки триъгълник се поставя парче локум и орехова ядка, завива се като кифличка и се пече.
  • Още топли се овалват в пудра захар.

 

Няма нищо по-хубаво от домашно приготвени великденски вкусотии – докато ги печем, домът се изпълва с аромат, а когато ги сервираме, започва истинското предизвикателство да ги опазим поне до празничната вечеря! Ако някоя кифличка мистериозно изчезне, или локумките никога не стигнат до гостите, просто приемете, че това е част от магията на Великден! Университетско издателство МУ-Варна ви пожелава да празнувате с усмивка и добро настроение! Нека Великден ви донесе топлина, радост и вкусни моменти със семейството. Весели празници!