Великден е не просто празник, а време, когато кухнята се превръща в място, където малки и големи се въртят около фурната с нетърпение. Великден наближава, а какъв по-хубав начин да отпразнуваме празника от това да приготвим традиционни, но същевременно уникални печива, с които да изненадаме близките си? Екипът на Университетско издателство МУ-Варна реши да сподели някои от своите изпитани семейни рецепти за козунак, великденски кифлички, традиционна баница и ароматни сладкиши, които мистериозно „изчезват“ още преди да са стигнали до празничната трапеза. Надяваме се, че тези рецепти ще внесат още повече настроение във вашия дом и ви пожелаваме весело посрещане на великденските празници!
- Пухкав козунак
„Козунакът у дома не просто се пече – той се очаква с нетърпение, дебне се около фурната и се разпределя стратегически, за да има за всички от семейството!“ – смее се нашият графичен дизайнер Вяра, която е убедена, че тайната на перфектния козунак е да се създава с любов.
Продукти:
- 500 г брашно
- 3 яйца +1 жълтък
- 130 г -160 г захар
- 130 мл топло прясно мляко
- 100 г разтопено масло
- 21 г прясна мая
- Щипка сол
- 1 ч. л. ванилов екстракт, 1 ч. л ром или есенция, кора от един лимон и един портокал, локум , стафиди и ядки по желание.
Начин на приготвяне:
Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 65 мл топло мляко с 3 супени лъжици брашно, и се оставя за 10-15 мин. В отделна купа слагаме останалата част от прясното мляко (65 мл) с разтворената захар (130-160 г) и 2 г сол за 10-15 мин.. Вече в по-голяма купа слагаме брашното, яйцата, кората на лимона и портокала, ванилията и есенцията от ром. Към тази смес прибавяме и активираната мая. Оформя се тесто и към него на три пъти се добавя и разтопеното масло през пет минути до пълното му усвояване. Месим до получаване на меко, еластично тесто. Оставяме на стайна температура да втасва за един час. След това се прибира в хладилника за 9 часа. Преди да започнем да работим с тестото го оставяме да почине за един час. Разделяме го на три топки, оформяме фитили и добавяме стафиди, локум или мармалад. Усукваме ги и плетем плитки, така оформения козунак го слагаме в подготвените форми. Финално оставяме да втасат за около 40 минути. Намазваме с белтък и поръсваме с намокрена захар и гарнираме с филитирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 160°C за 40 минути без вентилатор до златисто. На дъното на фурната може да се постави съд с лед, който да помогне за влажността при печене, докато козунакът достигне вътрешна температура от 86-96°C, а ароматът кара съседите да надничат през прозореца!
Великден без козунак е немислим, но какво ще кажете да добавим и една празнична баница – хрупкава, ароматна и с вкус, който събира цялото семейство около масата.
- Великденска баница „Бабината тайна“ – защото без баница не може!
„Тайната на добрата баница е да не казваш на никого, че си я направил – иначе няма да остане парче за теб!“ – твърди усмихнато Оги, нашият разработчик на интернет приложения, който обича да „колекционира“ рецепти за баница от всички краища на страната.
Продукти:
- 400 г кори за баница
- 4 яйца
- 200 г сирене
- 200 мл кисело мляко
- 100 мл газирана вода
- 80 мл олио
- Щипка сода бикарбонат
Приготвяне:
- Разбиваме яйцата, добавяме натрошеното сирене, киселото мляко, газираната вода, олиото и содата.
- Вземаме по две кори, слагаме от сместа и навиваме на руло.
- Подреждаме в тава, заливаме с останалата смес и печем до златисто в предварително загрята фурна на 180°.
- Опитваме се да не изядем половината още топла!
- Магически великденски кифлички
В нашето семейство ги наричаме така, защото „магически“ изчезват от тавата, обикновено още докато са топли, признава нашият редактор Дани.
Продукти:
- 500 г брашно
- 2 яйца
- 200 мл топло прясно мляко
- 100 г масло
- 20 г мая
- 100 г захар
- Щипка сол
- Мармалад, шоколад или сирене за пълнеж
Приготвяне:
- Разтваряме маята в топлото мляко и оставяме да шупне.
- Смесваме всички съставки и месим меко тесто, което оставяме да втаса.
- Разточваме, режем на триъгълници и добавяме желан пълнеж.
- Завиваме на кифлички и печем до златисто.
- След изпичане на 180° изчакваме… или поне се опитваме.
- Локумките на бабата на Жани
„За мен не са просто сладко изкушение, а сладостни спомени от детството“, казва инж. Радкова, ръководител на отдел „Издателска дейност“.
Продукти:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. свинска мас
- 2 с.л. захар
- Щипка сол
- Брашно
Приготвяне:
- Омесва се тесто, разделя се на няколко топки, които се разточват на кръгове с дебелина 4-5 мм.
- Всеки кръг се реже на 8 триъгълника.
- Върху всеки триъгълник се поставя парче локум и орехова ядка, завива се като кифличка и се пече.
- Още топли се овалват в пудра захар.
Няма нищо по-хубаво от домашно приготвени великденски вкусотии – докато ги печем, домът се изпълва с аромат, а когато ги сервираме, започва истинското предизвикателство да ги опазим поне до празничната вечеря! Ако някоя кифличка мистериозно изчезне, или локумките никога не стигнат до гостите, просто приемете, че това е част от магията на Великден! Университетско издателство МУ-Варна ви пожелава да празнувате с усмивка и добро настроение! Нека Великден ви донесе топлина, радост и вкусни моменти със семейството. Весели празници!