декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Categories
Новини

За икономическата и емоционална тежест на атопичния дерматит четете в монографията „Атопичен дерматит. Клиничен проблем и икономическа тежест на заболяването“ с автори Живко Колев и Георги Славчев

Знаете ли, че атопичният дерматит през последните години се превръща в едно от най-често срещаните хронични, възпалителни кожни заболявания от рецидивиращ тип, засягащо 15-30% от педиатричната популация и 2-10% от възрастната. Въпреки че етиологията му не е напълно ясна, се смята, че възниква вследствие на сложно взаимодействие между различни генетични и имунологични фактори в комбинация с фактори на околната среда. Лечението му често е времеемък и ресурсоемък процес, особено за семейства с по-нисък социално-икономически статус.

За икономическата тежест на атопичния дерматит върху цялото общество се знае изключително малко. Често с този проблем са запознати само специалистите, лекуващи кожни заболявания, и техните пациенти. Ограничаването на тази висока тежест започва с даването на по-висока гласност за естеството на заболяването и популяризирането на проблема като цяло. Това е и една от главните теми, засегнати в монографията на Живко Колев и Георги Славчев.

Ето някои любопитни въпроси, на които намираме отговор между страниците на книгата:

 

 Кои са характерните симптоми на АД?

„АД най-често се проявява в ранна детска възраст. При някои пациенти може да продължи до зряла възраст или да се появи за пръв път тогава. Клиничната морфология зависи от възрастта.

  • При бебета (<2 години) обикновено са налични еритематозни папули и везикули по бузите, челото и скалпа.
  • При деца (по-големи от 2 години до пубертета) се наблюдава суха кожа и лихенизирани папули, както и плаки по флексорните гънки на крайниците (сгъвките на лактите и колената)
  • При възрастни пациенти преобладаващите места за поява на екзема са флексорните гънки, лицето и шията, горната част на ръцете и гърба, краката, пръстите на ръцете и краката.

Пруритусът (интензивният сърбеж) е симптомът, който оказва най-голяма тежест върху живота на пациентите. Това често води до нарушен сън и затруднения в извършването на ежедневните дейности. Той се появява вследствие на нарушаването на защитните функции на кожата при АД и навлизането на различни нежелани обекти: алергени, дразнители, замърсители, наночастици и микроби под нея. „Пруритусът може да доведе до нараняване на кожата, което се съпътства от кървене, сълзене на лезиите, лющене на кожата, образуване на крусти и лихенификация.“

 

Кои са най-честите съпътстващи АД заболявания?

„Пациентите с атопичен дерматит често страдат от съпътстващи заболявания, включително астма, алергичен ринит, алергичен конюнктивит и хранителни алергии. Честотата на кожните инфекции също е повишена при атопичния дерматит. Също така се наблюдава и повишен риск от неатопични съпътстващи заболявания като други кожни проблеми, сърдечно-съдови проблеми, имунологични нарушения и ракови заболявания.

Психически разстройства като депресия и тревожност имат негативен ефект върху психиката на пациентите с атопичен дерматит. Пациентите също са засегнати от други емоционални и социални проблеми.“

 

Каква е реалната икономическа тежест на заболяването според последните проучвания, проведени в България?

„Резултатите от икономическия анализ показват, че най-често в клиничната практика при лечение на атопичен дерматит се използват емолиенти и локална терапия с кортикостероиди, антибиотици и калциневринови инхибитори. Индиректните разходи за пациент, свързани с лекарствена терапия и медицински грижи, възлизат на 4 339,61 лв. годишно, а индиректните, свързани със загубата на производителност в резултат на отсъствието от работа или поради влошена трудоспособност, възлизат на 1 677,59 лв. годишно. Трябва да се отбележи и наличието на много други разходи за пациентите с атопичен дерматит, които трудно биха могли да бъдат остойностени, но представляват значителна тежест за тях. Към тези разходи спадат такива за специализирани перилни и почистващи препарати, за транспорт за лечение и грижи, необходимост от смяна на хранителен режим или дрехи и др. Икономическата тежест на заболяването за цялата пациентска популация възлиза на стойност 1 670 461 884, 98 лв., като от тях тези за лекарствена терапия и медицински грижи (преки разходи) са 1 366 696 645,72 лв., а непреките разходи в резултат на загубена производителност са 303 765 239,25 лв. Тези резултати се равняват на 1,39% от БВП на държавата за 2019 г. и потвърждават изключителната икономическа тежест, свързана със заболяването.”

 

 А каква емоционална тежест носят пациентите, лекуващи се от АД?

„Освен безспорната икономическа тежест за отделните индивиди, семействата им и обществото като цяло, заболяването се характеризира и със значителна емоционална тежест, отразявайки се на самочувствието, настроението, самооценката и способността на пациентите да водят нормален социален живот. Редица проучвания при възрастни пациенти показват, че атопичният дерматит има по-голям ефект върху качеството на живот, отколкото други често срещани кожни заболявания.“

 

Как можем да лекуваме това кожно заболяване в дългосрочен план?

„Срещу атопичния дерматит се прилагат локални и системни терапии. Локалните терапии потискат симптомите на заболяването, но водят само до временно облекчение. Системните терапии често се свързват с нежелани лекарствени реакции, особено при продължителна употреба. Следователно съществува необходимост от доказано ефективни дългосрочни терапии с благоприятен профил на поносимост и безопасност, които едновременно да облекчават симптомите и да подобряват качеството на живот.“

 

За по-детайлен преглед на 5-те терапевтични модела за лечение на АД ви препоръчваме да прочетете пълния текст на монографията, която можете да закупите в книжарниците на Медицински университет – Варна или онлайн ОТТУК.

Първо издание, 2022 г.

ISBN 978-619-221-394-7