май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Издателство Интервю Любопитно

Любими книги на редакторите на Университетско издателство МУ-Варна: Галя Христоскова (Част 2)

Коледа е празник, който свързваме с домашен уют, огън, топлина, усмивки и много споделени семейни моменти. Хубавата книга или филм е винаги прекрасно допълнение към празничната обстановка. Затова този декември Университетско издателство МУ-Варна реши да ви „подари“ няколко препоръки от наши студенти и преподаватели за заглавия, които биха били прекрасен коледен дар за близките ви. В последната седмица преди празника към инициативата „Подарете книга за Коледа“ се присъедини и нашият редакторски колектив. След като вчера ви представихме любимите заглавия на редактора Огнян Антов, днес ви срещаме и с Галя Христоскова, също редактор в отдел „Издателска дейност“. Ето и споделеното от нея:

В натовареното си забързано ежедневие обикновено предпочитаме удобството да се информираме и просвещаваме в необятното море от изобилие на материали в интернет пространството и книги в електронен вариант. Те обаче не са в състояние да ни поглезят с приятното усещане от допира с хартията, с нежното шумолене при разгръщане на страниците, с характерната миризма на току-що излязъл печат…

А когато и книгата е хубава – това си е точно в десетката! Захапваш – докато не стигнеш края, не спираш. И ти остава тръпчивият спомен от невероятните емоционални преживявания в един друг, различен свят, пречупени през призмата на светогледа на автора.

  1. Иван Хасъмски (Комитата) – „Хранилка“ или „Проклятието на богатите“

Скоро ми попадна роман, към който посегнах, защото беше образец за успешна презентация на книга. Масово е мнението, че щом има толкова много реклама, значи продуктът не струва. Освен това е и първата книга на писателя – Иван Комита, праправнук на българския революционер Иван Хасъмски (Комитата) и създател на движението „Модерно е да се чете“  – „Хранилка“. Подходих с всички предразсъдъци на един редактор: Ей сега ще му натрия носа!

За моя огромна изненада, романът ме грабна още с началните си страници и с множеството завързани сюжети, добре разработени персонажи, до болка актуални и разнообразни теми, неспиращ екшън ала Дан Браун ме държа в трайно градиращ интерес до самия край. Дори и за секунда не изпитах скука или досада.

Нещата са описани в такива тънки детайли, така подробно, богато, пъстроцветно и многопосочно е обрисуван всеки елемент, всяка ситуация, всяко действие, че няма начин да не се усетиш пряк участник в събитията.

В първопроходната си книга авторът извънредно дръзко осмива настоящата действителност. Изключително проницателно улавя тенденцията на краха на „висшето“ общество, ъндърграунда и неговия „морал“, в който лакомията за охолен живот и ширещия се устрем към лесна печалба може безжалостно да превърне в жертва един по рождение доста надарен интелект с пъргава мисъл, бръснещ ум, ценител на красотата и финеса. Как изцяло задоволеният младеж да познае истинската любов в този толкова лъжовен свят, където съблазните са толкова много и толкова примамливи? През какъв дълбок катарзис трябва да премине, каква супер висока цена да плати, за да си даде сметка, че липсата на всичко материално е „за добро“?

Намирам книгата за много качествена и твърде поучителна. Прочетете я! Чуйте посланията, които ви праща. Последователно, честно и открито ще ви се открехва завесата, зад която с цялата си „прелест“ ще лъсне истината за абсолютното безсмислие на живота, в който парите и луксът са издигнати в култ.

Особено подходящ подарък е за младите, за които „морето е до колене“.

2. Татяна Радева – „Диагностика на психични и поведенчески разстройства в реалната практика. Психиатрията през погледа на терапевта“

Как умението да спечелиш вниманието на читателя превръща една монография в художествена творба.

Имам привилегията да работя такава работа, в която да чета учебници, монографии, дисертации, написани с много ерудиция и професионализъм. Всяка една книга обогатява информираността ми и разширява мирогледа ми. Безкрайно съм благодарна на всеки един автор за знанието, което ми дава. Не бих могла да ги степенувам и съм безкрайно затруднена в избора кого и какво да препоръчам.

Наблюденията ми показват, че психичните проблеми в последно време – освен че ескалират, и явно се неглижират, затова ще предложа една доста полезна, написана в разбираем стил монография.

Няма съмнение, че „Диагностика на психични и поведенчески разстройства в реалната практика. Психиатрията през погледа на терапевта“ – монография на д-р Татяна Радева, д.пс., заслужава вниманието на професионалистите – невролози, психиатри, психолози, психотерапевти… И въпреки това бих я препоръчала за подарък за всеки, отговорен за своето здраве и това на близките си. Всеки казус от практиката на психиатъра е представен достъпно, проникновено, истинно като увлекателен разказ за живота на конкретния пациент с конкретното заболяване.

Ставаме свидетели на поетапното разкриване на болестта и нейните причини чрез диалозите, които авторът води както с пациента, така и със себе си. С искреното си състрадание и желание да помогне успява да ни въвлече като съучастници и в психичните терзания на пациента – неговия вътрешен свят, емоции, постъпки, нагласи, възприятия, съждения, страхове, и в прецизността на търсенето, съображенията, анализите, търпението, опасенията по пътя на намиране на точната диагноза от терапевта.

Д-р Радева прави съществен извод: психичноболният също страда, но по различен начин. Неговите оплаквания идват от субективните му преживявания. Специалистът трябва да съумее да го предразположи, за да отвори душата му, да констатира проблема, да го категоризира като симптом, да го анализира и да открие най-подходящия подход, за да го коригира.

Авторът не ни спестява и допълнително натоварващите фактори, които още повече заплитат лечението – притесненията на близките, стигмата на обществото. Честно и истинско! Откровено признава грешките в терапията, за да предпази последователите си от тях.

Никой от нас не е застрахован срещу психично заболяване. Добре е да знаем какви са типичните проявления на болестта, невербалното поведение, защитни механизми на пациента, проявени в процеса на развитието й. И да не заравяме главата в пясъка, а да се обърнем за помощ към подходящия специалист.

* * *

Пожелавам на всички вас, любители на книгите и словото, весели коледни празници и много топлина в домовете ви!