март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categories
Любопитно Новини

Доц. д-р Добрин Паскалев и доц. д-р Георги Чалдъков с отличия от „Българско слово, музика, багри и танц“ в Хамбург

През ноември 2023 г. най-големият обществено-политически седмичник в България, вестник „Стандарт“, носител на 7 награди за най-висока журналистика „Черноризец Храбър“, публикува новина, свързана с провелата се в Хамбург мащабна културна изява на българите в Германия – Шестия преглед на българското културно творчество под надслов „Българско слово, музика, багри и танц“, с организатор и водещ Емилия Юкер. В тази публикация, наред с подробно описание на мероприятието, бяха обявени и резултатите от литературния конкурс за авторско художествено майсторство, който се провежда ежегодно от 3 март 2006 г. насам.

С гордост споделяме с вас, че първа награда в раздел „Поезия“ бе присъдена на д-р Добрин Паскалев, възпитаник на Медицински университет – Варна. Освен уважаван и търсен специалист в сферата на вътрешните болести и нефрологията, той е и поет, автор на 6 издадени стихосбирки, част от които можете да откриете в електронния магазин на Университетското издателство към МУ-Варна. Втора и трета награда бяха присъдени съответно на д-р Пламен Парнарев и Йорданка Радева от Разград.

Още един варненски лекар, учен и ерудит, доц. д-р Георги Чалдъков, бе награден по време на церемонията със специалния приз за публицистика с висока гражданска позиция и значимо обществено значение. Това отличие бе присъдено и на проф. д-р Златимир Коларов от София за сценария на филма „Огненият генерал и пожарът на Ерма“.

Пълният списък с наградените в различните категории можете да откриете ТУК. Сред списъка с присъстващи на културното събитие бе и почетният консул на Република България в Хамбург – Михаел Томас Фрюлих.

По БНТ 1 на 5.12.2023 г. можете да гледате интервюто с участието на доц. д-р Добрин Паскалев по повод инициативата варненски лекари и студенти да представят свои стихове, песни и фотографии, като част от предаването „България в 60 минути“ (от 37:11 мин.), с водещ Мариана Викилска. Пълното видео е със свободен достъп и онлайн.