Световната седмица на кърменето – какво научи светът през изминалите дни?

Мама, татко и тяхното дете – това единство символизира логото, избрано за Световната седмица на кърменето през тази година. Посланието, което носи, е огромното значение на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Инициативата, която се провежда всяка година от 1 до 7 август, цели да привлече международното внимание върху значимостта на кърменето. В рамките на седмица организации и доброволци от цял свят провеждат мероприятия, за да информират широк кръг от хора за несъмнените ползи от естественото хранене в първите месеци след раждането на детето. Тази година Седмицата, чийто инициатор е Световният алианс за кърмене (WABA), премина под надслов „Кърменето – основа на живота“.

 

Какво научи светът през изминалите дни?

 • В световен мащаб 155 млн. деца под 5 години са със забавен растеж, 52 млн. са на ръба на оцеляването, а 41 млн. са с наднормено тегло.
 • В страните с ниски и средни доходи рискът от смърт през първата година намалява с 21% при кърмени бебета, в сравнение с децата, които никога не са били кърмени.
 • Изчислено е, че кърменето намалява риска от наднормено и свръхтегло с 10%, в сравнение с храненето с изкуствени заместители.
 • Повече от 1.9 млрд. възрастни (над 18 години) са с наднормено тегло. От тях 650 млн. са със свръхтегло.
 • Очаква се индустрията, произвеждаща млека за кърмачета, до 2019 г. да достигне продажби на стойност близо $70.6 млрд.
 • Повече от 4000 л. вода са необходими за производството само на 1 кг. от бебешка формула на прах.
 • Доказано е, че кърменето е една от най-добрите инвестиции в глобалното здраве. Изчислено е, че всеки $1, вложен в кърменето, носи $35 икономическа възвръщаемост.

 

„Ако кърменето не съществуваше вече, открилият го в наши дни щеше да заслужи двойна Нобелова награда – за медицина и икономика.“ (Кийт Хансен, Световната банка).

 

Още любопитни факти от книгата „Изследователски и образователни аспекти на кърменето“ на доц. д-р Наталия Ушева

 • Първите изкуствени заместители на кърмата са патентовани през 1867 г. от двама независими търговци. И двете храни са били смес от брашно, захар и сухо или кондензирано краве мляко. Рекламирани са като „най-съвършения заместител на майчината кърма“ и „съвършената и цялостна диета за бебетата“. Оказало се обаче, че това не е идеалната формула. През първите десетителия е отчетена от 3 до 10 пъти по-висока смъртност при изкуствено хранените деца. Но било ясно, че това е бизнес, който тепърва ще генерира огромни печалби, затова работата върху усъвършенстване на формулата продължила.
 • Още в началото на 20 в. започват сериозни проучвания върху кърменето. Макар изследванията да показват категорично предимствата, обществото се нуждае от друга алтернатива. Бурната индустриализация и техническият прогрес принуждават все повече жени да започват работа и да се отделят рано от детето. Агресивната рекламна кампания на заместителите на кърмата влияят не само върху майките, но и върху съветващите ги лекари.
 • През 1960 г. е публикувана научна статия, според която храненето с „обикновена смес от краве мляко, вода и захар е задоволителен заместител на кърмата“. Резултатите са налице през 1972 г. Проведените широкомащабни проучвания в САЩ сочат, че кърмените деца са едва 22%. По същото време Световната здравна организация прави сходни проучвания в различни държави, които показват подобни ниски резултати.
 • В България в началото на 20 в. продължителното кърмене, а и кърменето като цяло, е било признак за високо обществено положение и добро материално състояние. Приемало се, че само изключително бедна и гладуваща жена не би кърмила детето си и би посегнала към заместители.
 • Преди повече от 30 години Световната здравна организация приема Международен кодекс за маркетинг на заместителите на майчиното мляко. Всяко поставяне на рекламни материали на млека за кърмачета в лечебни заведения, както и предоставяне на дарения на такива продукти в неонатологични отделения е в нарушение на Кодекса.
 • Като най-категорично потвърждение за съвременната значимост на кърменето се приема Политическата декларация на ООН 66/2 от 19.09.2011 г. Всички държави-членки са призовани да популяризират, защитават и подкрепят кърменето, включително и изключителното кърмене до 6-месечна възраст.

Написана през 2015 г. от лекар и национален консултант по кърмене, „Изследователски и образователни аспекти на кърменето“ на доц. д-р Наталия Ушева е първата в страната книга, посветена на цялостния проблем „кърмене“. Можете да я намерите в книжарниците на Медицински университет – Варна и онлайн магазина.