Да отбележим заедно Световния ден на океана

Всяка година на 8 юни организации за опазване на околната среда, аквариуми, зоологически градини и музеи от цял свят привличат нови ентусиасти в една от най-важните каузи – опазване на водната обвивка на планетата, т. нар. Световен океан. Екипът на организацията The Ocean Project, която координира събитията през днешния ден, припомня, че на Световния океан дължим:

  • по-голямата част от кислорода, който дишаме;
  • регулиращото въздействие върху климата;
  • полезни за тялото ни храни;
  • водата, от която се нуждаем;
  • огромно био разнообразие с лечебен ефект;
  • моменти на вдъхновение и почивка, които са безценен източник на здраве.

Според организаторите на Световния ден на океана само 3 лесни стъпки делят всеки човек на планетата от началото на огромна промяна, която ще повлияе на целия свят.

Споделяне, но и действие

Социалните мрежи се включват като активен партньор в каузата. Всеки може да стане част от глобалното движение за опазване на Световния океан, като публикува обещание, че няма да ползва найлонови торби, пластмасови бутилки и сламки. Ако това изглежда невъзможно, първата стъпка е спиране на употребата им през първите 3 дни от седмицата. Писменото обещание завършва с #WorldOceansDay, а действията започват от днес.

Планиране на малко почистване

Достатъчно е човек да отиде сам или с приятели до близкия плаж и да събере всички отпадъци, които забележи. Когато това се превърне в навик, резултатите ще бъдат видими.

Тематична вечеря

Организаторите на Световния ден на океана съветват днес всеки да потърси отговорите на няколко въпроса. Защо морските дарове са полезни за нас? Кои риби са подходящи за честа консумация? Какви са опасностите? Къде най-близо до нас има прясна и чиста риба? Защо е по-добре да консумираме предимно местна храна и как това може да повлияе на климата и здравето ни?

***

Отговори на въпроси, свързани с морската медицина и влиянието на околната среда върху здравето, можете да откриете в следните издания на Медицински университет – Варна:

„Морска медицина. Учебник за студенти от медицински университет“

„Пропедевтика на морската психология и морската дейност“

„Исторически медицински аспекти на водното спасяване в България“

„Хигиена и медицинска екология. Превантивна медицина“