23 любопитни факта, свързани със Световния ден на книгата и авторското право

1. Ежегодно на 23 април се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право.

2. Целта на глобалната инициатива е да насърчи грамотността, четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост.

3. Традицията започва през 1995 г., когато на конференция на ЮНЕСКО в Париж е взето решение на тази дата в световен мащаб да се отдава значимото на книгите и авторите.

4. Датата не е избрана случайно – на 23 април умират Сервантес, Шекспир, Инка Гарсиласо де ла Вега.

5. По стар стил на 23 април 303 г. (6 май по нов стил), защитавайки християнската вяра, е убит Георги Победоносец – войник в Римската империя. По-късно обявен за светец, Георги е почитан легендарен герой в испанската област Каталуния. От 1929 г. започва каталунската традиция на този ден мъжете да подаряват роза на любимата си, а жената да отвръща с подарък книга. Именно това вдъхновява ЮНЕСКО да се спре на тази дата за Световния ден на книгата и авторското право.

6. По света има 774 млн. души, които не могат да четат и пишат. От тях 123 млн. са на възраст между 15 и 24 години. За много от тези хора причина за неграмотността е липсата на достъп до текст.

7. Днес интернет свързва потребителите с огромно количество книги и истории – повече, отколкото би могла да предложи която и да е библиотека. Но не всеки има достъп до глобалната мрежа. В Африка само 7% от домакинствата имат компютър, свързан към интернет. За сравнение – в Европа те са 77%.

8. През 2014 г. е публикувано уникално по рода си изследване на ЮНЕСКО, което в рамките на година проучва възможностите за ограмотяване в развиващите се страни и читателските навици на 4000 души, живеещи в Етиопия, Гана, Индия, Кения, Нигерия, Пакистан и Зимбабве. Оказва се, че отговорът за голяма част от населението е в мобилния телефон. Проучването на ЮНЕСКО показва, че в развиващите се държави четенето на книги и истории на евтини мобилни телефони е начинът хората да разширят познанията си. „Мобилното четене“ провокира ЮНЕСКО да заявят, че няма значение дали ще се чете на хартия, или в електронен формат. Колкото повече възможности за достъп до текст, толкова по-добре.

9. „Хората може и да притежават езиков инстинкт, но няма нищо естествено в четенето. То е умение, което трябва да се предаде от човек на човек и да се упражнява отново и отново“ се казва в проучването на ЮНЕСКО. Стремежът на организацията и инициативите, свързани със Световния ден на книгата и авторското право, е хората не само да се учат да четат, но и да развият навик да го правят често, докато това се превърне в най-естественото и любимо занимание.

10. Докато в Западния свят децата често играят на телефони, в развиващите се страни става все по-разпространено родители и учители да четат детска литература на малчуганите от мобилните устройства.

11. От днес до 14 май в централата на ЮНЕСКО в Париж ще бъде разположена изложба от 16 скулптури, представляващи пейки във формата на разтворена книга. Те предлагат уникално читателско преживяване, съчетавайки литература, пластични изкуства и улично изкуство. Изложбата привлича внимание към четенето и се бори против неграмотността по креативен и иновативен начин. Събитието подчертава по неповторим начин централното място, което заема книгата в интелектуалното и социо-културно развитие на всеки от нас.

12. 24-тото издание на Световния ден на книгата и авторското право се фокусира върху значението и опазването на местните езици.

13. Това не е случайно – 2019 г. е обявена от Обединените нации за Международна година на местните езици.

14. От 2001 г. насам, ежегодно се обявява Световна столица на книгата. Тази чест се полага на града, който предложи най-интересни идеи и инициативи, свързани с насърчаване на четенето, книгоиздаването и книгоразпространението.

15. Първата Световна столица на книгата е Мадрид, Испания.

16. Миналата година за столица е избрана Атина, Гърция.

17. Световна столица на книгата за 2019 г. е Шарджа, Обединени арабски емирства.

18. Шарджа е избран заради своето иновативно предложение, включващо и огромното имигрантско население. Една от поставените и вече постигнати цели е основаването на Sharjah Publishing City – единствено по рода си място, посветено на книгоиздаването, книгопечатането и книгоразпространението.

19. Българският град Велико Търново е обявил намерението си да кандидатства за Световна столица на книгата през 2021 г.

20. „Книгите са прозорец към вътрешния ни свят, но и портал, водещ към взаимно уважение и разбиране между хората, преминаващ през всички граници и различия.“ С тези думи генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле започва тазгодишното си обръщение по повод Световния ден на книгата и авторското право.

21. Според руския поет Александър Блок „книгата е велика вещ, докато човек умее да я ползва“.

22. Думите „хората не четат книгите – четат себе си през тях“ принадлежат на френския писател Ромен Ролан.

23. „Нека да постъпим разумно и да добавим 8-ми ден към седмицата, посветен само на четене“, предлага американската актриса и писател Лина Дънам.

ЮНЕСКО кани всички нас да отпразнуваме този ден и да отбележим мястото на книгата в живота ни. Нека да прочетем нещо ново, да си припомним любим откъс и да споделим история с дете.