Предстои „Алея на книгата“ във Варна

От петък, 27 юли 2018 г., Варна ще бъде домакин на най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната. „Алея на книгата“ е уникален формат, който стартира през 2010 г., именно в морската столица. Това не е случайно, тъй като историята на града помни и други подобни събития. На 18 юли 1927 г. във Варна се провежда Първото национално изложение на българската книга. Местните медии пишат тогава следното:

„Посетихме тая изложба, която ни направи впечатление, че е изложба на книгоиздателствата, на техните издадени книги, било оригинални, било преводни… Не можем да кажем друго, освен да похвалим тая идея…“

От 2010 г. насам морската столица ежегодно е домакин на изложението „Алея на книгата“, организирано от Асоциация „Българска книга“ и Община Варна. И тази година най-голямото книжно събитие в града ще се проведе на бул. „Сливница“ – между хотел „Черно море“ и Фестивалния и конгресен център. На общо 19 шатри ще се представят повече от 50 български издателства. За първи път тази година ще участва и Университетското издателство на МУ-Варна. Събитието ще бъде съпътствано от богата културна програма на специално изграден литературен кът, на който ще се провеждат премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии и детски работилници.

„Алея на книгата“ ще продължи до 5 август 2018 г., всеки ден от 10:00 до 22:00 ч. Събитията ще се провеждат от 18:00 до 21:00 ч.