Интервю с доц. д-р З. Златарова за първата българска монография върху хирургия на клепачите

Едно интересно синьо око се появи в книжарниците на Медицински университет – Варна. То наблюдава през тази седмица и от Шатра 1 на „Алея на книгата“ – разположено върху корицата на монографията „Хирургия на клепачите“ на доц. д-р Зорница Златарова-Ангелова. Изданието излиза на българския пазар, като първо по рода си практическо ръководство върху тази област от медицината, и до неделя се продава с 10% отстъпка на книжното изложение във Варна. Безспорните качества на монографията са отражение на опита и познанията на автора, придобити в страната и чужбина.

Доц. д-р Зорница Златарова-Ангелова, д.м.н. завършва медицина в Медицински университет – Варна. Малко след това започва работа в Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна (СБОБАЛ), където от 2001 г. до сега е началник на Консултативно-диагностичен блок. Придобива специалност „очни болести“, а от 2008 г. работи и в Катедрата по очни болести и зрителни науки към МУ-Варна. Като стипендиант на ORBIS International, ICO и SOE, специализира в Тампа, САЩ, както и в очната клиника на университет Ludwig Maximilians в Мюнхен, Германия. Темите на специализациите й са в областта на очните банки, съдовите и дегенеративните заболявания на ретината, окулопластичната хирургия. Хирургичната работа на доц. Златарова включва лазерна микрохирургия на окото, окулопластика и реконструктивна хирургия на клепачите, хирургия на преден очен сегмент.

 

Доц. Златарова, можем ли да кажем, че това е първата българска монография, посветена на темата „хирургия на клепачите“? Според Вас на какво се дължи липсата на специализирана литература в тази област?

Да, наистина това е първата българска монография на тази тема. Хирургията на клепачите е дял от окулопластичната хирургия, който се занимава с корекцията на патологични промени в позицията на клепачите, с реконструкцията им след отстраняване на туморни образувания и с естетичните корекции. Честотата на този тип операции е много ниска, в сравнение с тази на операциите за лечение на катаракта, глаукома и заболявания на ретината и стъкловидното тяло, което донякъде обяснява липсата на специализирана литература на тази тема на български език.

В своята монография твърдите, че когато става въпрос за хирургия на клепачите, границите между реконструктивната и естетическата страна са трудно забележими, понякога дори изчезват. Доколко суетата може да подведе човек и да му навреди? От друга страна – кога е наложително да потърсим специалист?

Клепачите и околоочната област имат голямо значение за естетичния вид на всеки от нас, а това е свързано както с начина, по който ни възприемат околните, така и със собствената ни самооценка и самочувствие. Ето защо, дори когато става въпрос за отстраняването на тумори на клепачите, ние на първо място целим радикалност на лечението, но при реконструкцията винаги се стремим към постигане на максимално добър естетичен резултат.

Специалист трябва да се потърси при поява на лезии по клепачите, които нарастват и особено ако се разязвяват или са пигментирани. Туморите на клепачите могат да бъдат епителни, пигментни, да произхождат от мастните жлези и съответно да са доброкачествени или злокачествени. Разнообразието, за съжаление, е голямо и затова „златен стандарт“ за лечението на всички новообразувания е хирургичното им отстраняване с последващо хистологично изследване.

Друг случай, при който трябва да се потърси специалист, е промяната в нормалната позиция на клепачите. Птозата (спадане на горния клепач) при бебе и малко дете може да възпрепятства нормалното развитие на зрителната функция и да доведе до амблиопия (мързеливо око). Обръщането на мигления ръб навътре или навън води до нарушаване на нормалното състояние на предната очна повърхност, като може да се стигне до получаване на ерозии и язва на роговицата. За съжаление, възрастните пациенти, при които най-често се срещат тези проблеми, дълго отлагат пристъпването към хирургично лечение, което прави реконструкцията по-трудна.

От друга страна, когато говорим за суета, прави впечатление, че все по-млади хора, желаейки да запазят свежия си вид, са готови да се подложат на хирургична корекция – блефаропластика. Преди да се пристъпи към тази операция трябва да се обсъди какви са очакванията на пациента и много ясно да се обясни какви са възможните рискове и усложнения, тъй като това е една сериозна хирургична интервенция в тази така деликатна зона.

В „Хирургия на клепачите“ споделяте своя 20-годишен опит и наблюдения върху заболеваемостта от злокачествени тумори на клепачите във Варненска област. Увеличават ли се или намаляват тези случаи в последните години?

Установената от нас възрастово-стандартизирана средногодишна заболеваемост от злокачествени тумори на клепачите за проучвания период (1996-2015) във Варненска област е 3,36 на 100 000 души. Най-често срещаният злокачествен тумор на клепачите е базоцелуларният карцином, 86% от всички тумори. Противно на очакванията ни, при проучването на заболеваемостта от този тумор във Варненска област за 20-годишния период не установихме статистически значима тенденция за увеличаването му. Мога да кажа, че честотата му е сравнително постоянна.

Какво провокира появата на злокачествено образувание в областта на клепача? И можем ли по някакъв начин да избегнем подобна диагноза?

 Най-често срещаните тумори на клепачите произхождат от клепачната кожа, ето защо основен рисков фактор за появата им е въздействието на ултравиолетовите лъчи, като значение има сумарното въздействие през целия живот. Други рискови фактори са по-светлият цвят на кожата, косата и очите, наличието на лунички, напредналата възраст. Като предпазна мярка срещу появата на тези тумори, трябва да се сведе до минимум излагането на действието на УВ-лъчи чрез използването на слънчеви очила със съответните УВ-филтри, шапки с козирка и слънцезащитни кремове.

Какво е необходимо да притежава специалистът, занимаващ се с хирургия на клепачите?

На първо място – съответната квалификаця, която аз лично съм придобила с редица специализации, повечето от които в чужбина, и опит, който в този тип хирургия се трупа доста по-бавно поради, както споменах в началото, малкия относителен дял на тези операции сред богатата палитра на офталмохирургията. Трябва да познава някои основни принципи на пластичната хирургия, използването на различни видове ламба за покриването на кожни дефекти и трансплантация на свободна кожа. Трябва да бъде прецизен, спокоен, търпелив и с богато въображение, защото често реконструкцията на клепача представлява задача с няколко възможни решения и хирургът трябва да избере това, което при конкретния пациент ще доведе до получаването на желания резултат. Изключително важен е индивидуалният подход към всеки пациент, оценка на състоянието му, разясняването на възможностите и очакваните резултати.

Към кого е насочена монографията „Хирургия на клепачите“?

Пишейки тази монография, си поставих за цел тя да бъде полезна както за тези, които вече имат някакъв опит в тази област, така и за тези, които правят първите си стъпки в хирургията на клепачите. Ето защо се спрях на всички основни моменти, през които се преминава в хода на подготовката и извършването на различните видове операции на клепачите, започвайки с топографската анатомия и основни принципи на окулопластичната хирургия, инструментариум и шевен материал, специфичната предоперативна оценка на състоянието на клепачите, етиологията и патогенезата на различните заболявания, големия набор оперативни техники, като пречупя всичко това през собствения си опит и споделя резултатите от моята работа. Със схематични илюстрации са представени и най-често използваните хирургични техники. Затова монографията е насочена към специалисти офталмолози с интерес към окулопластичната хирургия, специализанти по очни болести, дерматолози, студенти по медицина, а защо не и пластични и лицево-челюстни хирурзи, които също работят в околоочната област.

Пламена Маркова-Колева


Mонографията „Хирургия на клепачите“ можете да намерите в книжарниците на Медицински университет – Варна, както и в онлайн магазина ни. До неделя, 5 август 2018 г., книгата ще се продава и на „Алея на книгата“ с 10% отстъпка.