До неделя изданията на МУ-Варна са с 10% отстъпка на „Алея на книгата“

Тайната на вечната младост никога не е била тайна. Тя е останала в историята като мисъл на древногръцкия законодател Солон. „Тайната на вечната младост е да се учи всеки ден нещо ново“. И това не е никак трудно, особено за посетителите на най-голямото книжно събитие, което се случва в момента във Варна. Изложението „Алея на книгата“ е мястото, където жителите и гостите на града получават ексклузивен достъп до нови знания в различни области, благодарение на участващите български издателства от цялата страна. За първи път Медицински университет – Варна представя свои книги на превърналата се в традиционна за събитието отсечка между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център.

На щанда на Университетското издателство в Шатра 1 ще откриете подбрана селекция от уникални за страната издания, написани на достъпен език и посветени на интригуващи теми, които можете да закупите с 10% отстъпка. Сред тях са следните заглавия:

 

„Исторически медицински аспекти на водното спасяване в България“, с автор Димитър Ставрев, е „книга-първенец“ по много показатели. За написването на това първо за страната проучване са изследвани непознати до този момент източници, като 1-я текст, посветен на водния травматизъм и необходимата медицинска помощ, 1-вото методическо помагало за спасители с раздел за първа помощ на удавници, 1-я публикуван случай за смърт от удавяне, 1-я документиран спасител, 1-вите опити за организиране на водно-спасителна команда.

В „90 години от създаването на Водноспасителна служба във Варна“ авторът Димитър Ставрев за първи път публикува единствените екземпляри на „Бюлетин на ВСС-Варна“, запазени до наши дни. Днес те се съхраняват в Музея по история на медицината в гр. Варна.

„Морска медицина“ е уникално за България издание. Учебникът за студенти от медицински университети, под редакцията на Димитър Ставрев, е първи опит в страната да се систематизират и представят медицинските аспекти на морската дейност.

„55 години в рими: Антология“ показва другото лице на варненските лекари – като поети с чувствителни души. На страниците на книгата са представени със свои стихове и кратък портрет специалисти, свързани с Медицински университет – Варна.

„Как говорим за здраве“ на Албена Добрева е книгата, от която могат да спечелят и медицински лица, и пациенти. За първи път българско издание разглежда задълбочено особеностите на комуникацията в сферата на здравето и с помощта на множество конкретни примери дава препоръки за избора на изрази, интонация, език на тялото.

„Лечебните растения в борбата с диабета – научни основи на българската традиция“ е издание, в което Милка Нашар разглежда критично, през погледа на учен, билките и ядливите растения, които традиционно се ползват като лечебни от хора с диабет. Поместени са изчерпателни отговори относно заболяването диабет, механизмите на действие на растенията и какво е препоръчително да приемаме от природната аптека.

„Диалог между родител и лекар с грижа за детските бъбреци“ на Димитричка Близнакова е книга, в която педиатричната медицина слиза от академичната си непристъпност, за да се доближи до притесненията на родителите с малки деца. Отговаряйки на достъпен език, със загриженост към здравето на децата, авторът създава едно практически насочено ръководство.

„Синдромът на „замръзналото“ рамо“ е първата задълбочена научна разработка върху този нерядко срещан проблем, характеризиращ се с продължително страдание на пациентите и трудно повлияване с методите на конвенционалната медицина. Авторът Илия Тодоров проучва подходи за лечение от цял свят, включително и по-малко известни от Азия.

„Хирургия на клепачите“ на Зорница Златарова е първата монография в страната, посветена на тази област от медицината. Изданието е написано като подробно ръководство, което да напътства тепърва започващите специалисти.

„Евтаназията – другият изход“, с автор Параскева Манчева, е първото комплексно изследване, което разглежда тази трудна тема едновременно от медицинска и правна гледна точка. Насочено към широката аудитория и илюстрирано с многобройни примери от цял свят, монографията трудно може да остави читателя безразличен.