Честит 24 май!

Поздравяваме ви с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Пожелаваме ви да не спирате да изпитвате наслада от срещата с добро четиво и удовлетворение при написване на авторски текст. И нека не забравяме, че уважението към българския език е уважение към нас самите!


Празник на езика – с езикови игри

За мнозина датата „24 май“ е сред любимите още от ранните детски години. Често денят се свързва със слънчеви дни, училищни мероприятия и традиционното празнично шествие. Време, споделено със семейство, приятели, съученици и колеги, което можем да обогатим и с няколко езикови игри.

 

  • Да измислим панграма

Панграма е изречение, което включва всички букви от азбуката. Предизвикателство е в него да има смисъл. Популярен пример за панграма е следното изречение: „За миг бях в чужд скърцащ плюшен фотьойл“.

  • Да съставим анаграма

Анаграмата се образува с пренареждане на буквите в дума, израз или изречение. Това е трик за кодиране на тайни съобщения. Предизвикателство е да успеем да предадем дълго шифровано послание, което съотборникът ни да преведе.

  • Да измислим палиндром

Палиндромът е дума или израз, които се четат по един и същ начин в двете посоки. Предизвикателство е да измислим цяло изречение палиндром. Популярен пример е: „Насила закараха свинете ни в Сахара! – каза Лисан.“

  • Да съставим изограма

Изограмата е дума, в която не се повтаря нито една буква. Предизвикателство е изограмата да е по-дълга.

  • Езикова игра на Института за български език

„Играй с думите“ е образователна онлайн игра, организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Всеки може да тества своите знания в пет кръга от тук. А ако срещнем затруднения в играта или ежедневието си, по всяко време можем да се обръщаме към Националната служба по езикови справки и консултации.