Ден без тютюнев дим – една глобална инициатива

Ежегодно, на 31 май Световната здравна организация привлича общественото внимание върху един от най-големите рискове за здравето днес – тютюневия дим. Кампанията около Световния ден без тютюнев дим цели да информира за опасностите при пушачите и т.нар. пасивни пушачи – непушачите, вдишващите страничен дим от тлееща цигара или издишан от пушача дим. Всяка година инициативата се стреми да популяризира ефективни световни практики за намаляване консумацията на тютюн, като пълната забрана за реклама на тютюневи изделия под каквато и да е форма.

Акцентът през 2019 г. е върху влиянието на тютюневия дим върху състоянието на белите дробове. Световната здравна организация припомня, че тютюнопушенето е водеща причина за рак на белия дроб. Непушачите, които редовно са изложени на тютюнев дим вкъщи или на работа, също са с повишен риск. Тютюнопушенето е водеща причина и за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – състояние, характеризиращо се с болезнена кашлица и агонизиращи дихателни затруднения. Рискът от развитие на ХОББ е изключително висок сред хората, които започват да пушат в ранна възраст, когато дробовете още не са напълно развити. Тютюневият дим влошава и симптомите при астма и може да доведе до ограничаване на активността и инвалидност. Световната здравна организация напомня също, че около ¼ от населението по света има латентна туберкулоза. Хората, които пушат, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на активно заболяване.

Тютюневият дим е много сериозен замърсител на въздуха в закрити пространства. Той съдържа над 7000 съставки, 69 от които са познати като причинители на рак. Макар димът постепенно да изчезва и миризмата да отслабва, той остава във въздуха повече от 5 часа, като поставя хората в помещението под риск от рак на белия дроб, хронични респираторни заболявания и намалено функциониране на белия дроб. След 30-минутен престой в помещение, в което се пуши, непушачът има почти толкова въглероден монооксид в кръвта, колкото активния пушач след цигара. Не трябва да се забравя, че в автомобили концентрацията на опасни химически вещества от тютюневия дим се увеличава близо 200 пъти при затворени прозорци.


Децата и тютюнопушенето

Бебетата, изложени на тютюнев дим още в утробата – при майка, която пуши или е пасивен пушач – често страдат от нарушения в развитието на белите дробове и тяхното функциониране. Всяка цигара, изпушена от бременната жена, забавя скоростта на кръвния поток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода.

Малките деца, изложени на тютюнев дим, са с повишен риск от развитие на астма, пневмония и бронхит, както и чести инфекции на долните дихателни пътища. Почти 165 000 деца по света умират преди да навършат 5 години, поради инфекции на долните дихателни пътища, причинени от пасивно пушене.

Около 25% от случаите на внезапна детска смърт при видимо здрави деца се свързват с тютюнопушене около тях. Рискът се удвоява, ако изпушените цигари на ден са 20 или повече. При деца, изложени на тютюнев дим, възпаленията на средното ухо са по-чести, в т.ч. с последващо отслабване на слуха.


Тютюнопушенето в България

Тютюнопушенето е обявено за най-големия риск за здравето в Европейския съюз. По данни на Евростат за 2014 г. България е страната в ЕС с най-висок дял на редовните пушачи. Притеснителна тенденция е, че страната поддържа висок дял сред пушачите на възраст между 13 и 15 години. Общоевропейско изследване от 2009 г. по поръчка на Европейската комисия установява, че в България тютюнопушенето допринася с 82% за развитието на рак на белите дробове, с 56% за рак на горните дихателни пътища, с 6% за други ракови заболявания, с 51% за хронични заболявания на белите дробове, с 10% за други респираторни заболявания, с 8% за сърдечно-съдови болести.

Според действащия в страната Закон за здравето е забранено тютюнопушенето в закрити обществени места (включително заведения за хранене и развлечение, по всяко време на денонощието) и помещения, в които се полага труд. По изключение се позволява единствено в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата, в които не се допускат лица под 18 години. Забранено е тютюнопушенето на прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития, както и на площадки за игра, спортни обекти, летни кина и театри.


Предотвратимият риск

Употребата на тютюн е най-големият предотвратим риск за здравето. През цялата година всеки безплатно може да се консултира как да откаже тютюнопушенето – на територията на страната работят 28 специализирани кабинети в регионалните здравни инспекции в областните градове. Телефонният номер за гр. Варна е 052/ 665 306. Повече информация за цялата страна може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето: 0700 10 323.