Новият учебник по психиатрия вече е в книжарниците на МУ-Варна

Един на всеки четирима души в света в някакъв период от живота си развива психично разстройство. Четири от десетте водещи причини за инвалидност в света се дължат на психични разстройства. За страните с висок брутен вътрешен продукт са характерни по-високи нива на самоубийства в сравнение с тези със среден и нисък. Докато през 1990 г. депресивното разстройство е заемало 4-то място сред различни заболявания по фактора тежест върху здравето, то до 2020 г. според Световната здравна организация ще заеме 2-ро място след исхемичната болест на сърцето.

Това са само част от актуалните данни, публикувани на страниците на новото издание „Психиатрия. Учебник за студенти и специализиращи лекари“. То разглежда съвременната психиатрия, като представя базова теоретична информация, допълнена с практически насоки за работа с пациенти. Изданието е насочено към студенти и специализиращи лекари, но може да бъде полезно и за специалисти, които желаят да разширят своите познания. Защото, както пише в увода редакторът проф. Христо Кожухаров: „Всяко лечение налага досег със света на преживяванията…

Как лекарят да разпознае отделните психични разстройства? По какъв начин да подходи към пациентите според сериозността на тяхното състояние? Как да проведе интервю с тях – в каква обстановка, с какви въпроси и интонация? За какви невербални сигнали от отсрещната страна да наблюдава? Тези и още много въпроси са разгледани в учебника по психиатрия. Въпросници, исторически сведения, световни данни и статистики превръщат изданието не просто в учебник, но и в полезен помощник при подготовката за работа с пациенти.

Изданието е под редакцията на проф. Христо Кожухаров. Авторският колектив включва следните специалисти от Катедрата по психиатрия и медицинска психология на МУ-Варна: Аделина Джорджанова, Вероника Иванова, Галина Радкова, Десислава Русева, Деян Хрусафов, Живко Апостолов, Иван Александров, Иван Димитров, Коралия Тодорова, Мариана Арнаудова, Петър Петров, Петър Янков Петров, Райна Мандова, Рая Димитрова, Риналдо Шишков, Савина Димитрова, Светла Милчева, Светлин Върбанов, Силвия Раловска, Симеон Трендафилов, Татяна Радева, Христо Кожухаров.


Можете да откриете „Психиатрия. Учебник за студенти и специализиращи лекари“ в книжарниците на МУ-Варна и в нашия онлайн магазин.