Разговор с д-р Ангел Ангелов за минимално инвазивното лечение на разширени вени

„Многоуважаеми пациенти,

Болестта разширени вени (варици) на долните крайници настъпва при разширяването на повърхностните вени на краката. Това не е само един козметичен проблем, а могат да се появят и оплаквания. Често се чувства тежест в краката, нощем се явяват крампи в прасците, кожата на подбедриците се оцветява, пациентите получават „сърбящи“ или „горещи“ отоци, особено в областта на глезените, стига се до чести венозни възпаления. След години кожата добива кафеникав цвят, могат при определени условия да се появят и незаздравяващи рани на подбедриците…“

Този откъс от разяснителен документ е приложен в края на една от най-новите книги, издадени от МУ-Варна – монографията „Ендолуменна лазерна аблация на стволови разширени вени“ на д-р Ангел Ангелов. Темата засяга голяма част от населението в страната – по данни от 2009 г. хроничната венозна болест обхваща 40% от трудоспособното население, като по-често се среща при жените (51%), отколкото при мъжете (32%). За минимално инвазивния метод на лечение разговаряме с д-р Ангел Ангелов, който за първи път в страната извършва лазерно аблационно лечение.


През 2007 г. за първи път в България извършвате лазерно аблационно лечение на стволови разширени вени на долните крайници. Разкажете ни накратко за този метод на лечение.

Това е един идеален минимално инвазивен метод с достатъчна радикалност. Вече е изключително търсен от пациентите. Всички подробности относно това лечение са отразени в монографията ми. Мога само да допълня, че, макар че работя във Варна на три лазерни генератора и съм натоварен максимално, има натрупана листа от чакащи пациенти, вече трицифрено число…

Как открихте този метод и трудно ли беше въвеждането му в България?

През 2004-2006 г. работих на трудов договор в една луксозна частна болница в Германия. Там се запознах с този метод за радикално лечение. През 2006 г. проведох няколко индивидуални обучения във водещи центрове по флебология в градовете Рощок, Бон, Йена и Лайпциг, от където получих и съответните сертификати.

Имах огромни трудности при въвеждането на този метод в България, защото нито една банка и нито една финансова институция през 2006 г. не пожела да ме финансира с необходимата сума за закупуване на апаратурата и първоначалните консумативи. Този факт ме принуди да изтегля голям заем и да вложа всичките си спестени пари от цялата ми трудовата дейност в Германия, единствено с цел въвеждане на лазерната аблация в България. Получих и огромно съдействие от производителя на лазергенератора, който се съгласи изплащането на апаратурата да се извърши в рамките не на две, а на четири години. През първите четири години аз превеждах до Германия ежемесечно по 1450 евро, докато изплатя всичко. След 48 месеца банкови преводи получих и фактурата за собственост на апарата. Държа да отбележа – и до този момент всеки ежегоден преглед и техническо обезпечение за моя апарат са изцяло безплатни. Това е съществена помощ от страна на германския производител.

Какви са предимствата на лазерното аблационно лечение?

Те са изключително много:

 • няма разрези; няма ингвинален разрез; има само пункция на вената;
 • няма кръвозагуба;
 • няма инфекция;
 • няма обща или регионална анестезия;
 • напълно съхранена трудоспособност; не се издава болничен лист;
 • няма болничен престой; изцяло амбулаторен метод;
 • не се травмират лимфни магистрали;
 • идеален за приложение при пациенти на лечение със Синтром или НОАК, без да се налага прекъсване на това лечение;
 • идеален за приложение при пациенти на лечение с пейсмейкър;
 • няма данни за тромбогенност или ембологенност;
 • нищожна вероятност от рецидиви, ако се работи строго по правилата;
 • идеално се съчетава с други лечебни миниинвазивни методи – минифлебектомии и химична аблация с течен или пенест склерозант.

За всеки пациент ли е приложим методът?

Да, стига да се спазват точно показанията и противопоказанията.


Ендолуменната аблация е противопоказна при пациенти под 16 години; при състояния и придружаващи заболявания, водещи до намалена двигателна активност след процедурата; при алергия към някои от съставките на тумесцентната анестезия и др. Всички показания и противопоказания са подробно описани в монографията „Ендолуменна лазерна аблация на стволови разширени вени“.


Доколко лазерното аблационно лечение е разпространено днес в световен мащаб?

Изключително много! В някои градове, например Рига, се извършват по няколко хиляди аблации в календарната година, макар че населението на Латвия е едва три милиона.

А къде може да се извърши в България?

Лечението с лазерна енергия на разширени вени е въведено от мен на 22.01.2007 г. в присъствието на двама инженери от страна на фирмата производител. След това обучих няколко колектива в цяла България – четири в София, по един в Стара Загора и в Бургас. В момента във Варна се работи с лазерни генератори вече в три лечебни заведения: ДКЦ „Св.Марина“; Аджибадем Ситиклиник МЦ-Варна и СХБАЛ „Проф. Темелков“.

Разширените вени се срещат често – и сред мъже, и сред жени. Сякаш обаче това е един подценяван проблем…

За България е проведено научно проучване през 2005-2006 г., спонсорирано от Сервие, което доказва, че 37% от трудоспособното население (в диапазона от 18 до 65-годишна възраст) страда от една от формите на разширени вени. С други думи – честотата на заболяването е много по-висока от значимите групи болестни единици: сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания, захарен диабет, взети заедно…


Без адекватна лекарска намеса заболяването може да се разпространи и върху дълбоката венозна система. При поява на усложнения може значително да наруши качеството на живот на пациента. При развила се вече дълбока венозна тромбоза състоянието може да бъде и животозастрашаващо. Препоръчително е лечението на разширени вени да започне възможно по-рано.


Съществуват предположения, че поради бурното развитие на високите технологии, водещи до промяна в работния режим и стила на живот (с продължително заседяване и намалена физическа активност), честотата на венозните заболявания ще расте. Какво е вашето мнение и възможно ли е да преборим тази тенденция?

Да, съществуват множество методи за първична и вторична профилактика. Всеки от моите пациенти получава съвети в писмен вид. Също с цел профилактика съм въвел понятието „безплатни контролни прегледи след лазерно лечение“ именно заради това – пациентът да ме посещава дори и при най-малкия новопоявил се проблем, без да се притеснява, че това ново посещение ще изисква от страна на болния допълнителни финансови разходи.


Д-р Ангел Ангелов завършва медицина в Медицински университет – Варна, след което специализира обща хирургия. През 2004 г. придобива втора специалност – Съдова хирургия. Работил е в Общинска болница в гр. Велики Преслав и в Градска болница – гр. Варна, като ординатор-хирург. От 1990 г. е асистент в Клиника по съдова хирургия към Катедрата по хирургични болести на МУ-Варна. Днес д-р Ангелов е главен асистент в Катедра по сърдечно-съдова хирургия и ангиология и е част от екипа на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“. Съавтор е на научно изобретение в съдовата хирургия (1993 г.), преминал е десетки курсове по флебология и ендоваскуларна съдова хирургия в Германия, Швейцария и Австрия.

Д-р Ангел Ангелов е пионер в България и извършва лазерно аблационно лечение на стволови разширени вени на долните крайници от 2007 г. За първи път в страната извършва и утвърждава приложението на тумесцентната анестезия като метод на избор при лечението на варикозната болест. Успява да докаже категорично, че не е необходимо използването на обща или регионална анестезия при лазерното ендоваскуларно лечение. Усъвършенства методиката така, че престоят на пациента в лечебното заведение да не е повече от два часа. Категорично отрича ингвиналния достъп при лечение на стволовата варикоза. Д-р Ангелов доказва, че лазерно аблационно лечение може да се извършва при провеждана терапия с антикоагулант, антиагрегант или при наличие на пейсмейкър, без това да е риск за пациента. В началото на 2012 г. създава свой собствен алгоритъм, с който постига по-голяма радикалност и още по-добри крайни резултати. Д-р Ангелов извършва за първи път в страната козметично трансдермално и безконтактно премахване на метличковидни и мрежовидни вени с диаметър под 1 мм с лазерна енергия, без приложение на анестезия.


Можете да откриете монографията „Ендолуменна лазерна аблация на стволови разширени вени“ на д-р Ангел Ангелов в книжарниците на МУ-Варна и в нашия онлайн магазин.


Пламена Маркова-Колева

Автор на снимката е Петко Момчилов