май 2022
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Categories
Новини

Нов учебник на МУ-Варна по дерматология и венерология

Екип от специалисти от Медицински университет – Варна, под редакцията на проф. д-р Соня Марина, доц. д-р Валентина Брощилова и д-р Женя Димитрова, стоят зад новия учебник за студенти по медицина, стоматология и фармация. Идеята на авторите е да създадат издание под формата на полезно методично ръководство с богата теоретична основа.

Съдържанието на “Дерматология и венерология” е разделено на 3 части – “Обща дерматология”, “Специална дерматология” и “Венерология”. Учебникът започва с въведение в областта чрез запознаване с ембриологията, анатомията и функциите на кожата. Разгледани са методите за диагностика на кожните болести и терапията им. В раздел “Специална дерматология” са описани етиологията, клиничната картина и лечението на различните болестни промени по кожата. Учебникът завършва с раздел “Венерология”, в който студентите се запознават с класификацията, епидемиологията, диагнозата, лечението и профилактиката на полово предаваните заболявания.


Авторският колектив на “Дерматология и венерология. Учебник за студенти по медицина, стоматология и фармация” включва проф. д-р Соня Марина, доц. д-р Валентина Брощилова, д-р Филка Георгиева, д-р Женя Димитрова, докторантите Цвета Калинова и Йоанна Велевска. Екипът е част от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и дерматовенерология.


Любопитно от страниците
• Общото тегло на кожата е около 3.5 kg, което е около 5-7% от теглото на целия организъм.
• Броят на космите на скалпа е генетично кодиран и ембрионално предопределен. Наброява около 100 000. При нормални условия всеки ден от капилициума опадат около 100 косъма.
• Скоростта на растеж на нокътните плочки на ръцете е 2-3 mm/месец, а на краката – 1 mm/месец. Пълната регенерация на нокътната плочка е около 6 месеца за ръцете и 18 месеца за краката.
• Кожата предпазва от хипер- и хипотермия чрез строга координация в действието на екринните потни жлези и кожното кръвообращение… Перспирацията може да достигне 12 L/24 h в условията на крайно физическо изтощение и екстремно висока температура на околната среда.
• Високопланинското климатолечение (1600-2000 м над морското равнище) води до пълна хипосенсибилизация и стимулиране функцията на надбъбречната жлеза. Използва се при атопичен дерматит, хронична уртикария, имунобулозни дерматози и др.
• Морелечение → комплекс от термични, химични и физични фактори, UV лъчения, комбинирани с ефектите на морската вода, които водят до подобряване на кератопоезата, вазодилатация, активиране на пигментацията и синтеза на мастоцитите. Използва се при псориазис, витилиго, туберкулоза на кожата, хронична уртикария, склеродермия, ихтиоза и др.
• Водата с различно минерално съдържание се прилага под формата на вани, компреси, вода за пиене. По-голям ефект има при външно приложение → съчетава действието на механични, термични, химични и електрически фактори върху рецепторите на кожата и въздейства върху имунната система. Използва се и благоприятното действие на сулфидни води, вани от сероводород и третиране с лечебна кал. Прилага се при псориазис, атопичен дерматит, хронична уртикария, ихтиоза, идиопатичен сърбеж, лихен планус, склеродермия.


“Дерматология и венерология. Учебник за студенти по медицина, стоматология и фармация” се продава в книжарниците на Медицински университет – Варна и онлайн от тук.