юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Издателство Любопитно Новини

Дългоочакваното второ обогатено издание на монографията „Щастие, качество на живот и здраве“ е вече отпечатано

Излезе от печат второто преработено издание на една от най-очакваните книги, която Университетското издателство на МУ-Варна подготвя през изминалите месеци: „Щастие, качество на живот и здраве. (Споделени социалномедицински, академични уроци и артистични пролетни спомени, които топлят по Коледа)“.

Монографията е обогатена с красиви картини, нарисувани от малки и големи художници, които се включиха в пролетната инициатива на издателството, организирана съвместно с Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването, посветена на 60-годишнината на катедрата и Международния ден на щастието. С радост съобщаваме, че освен безкрайно много усмивки от участниците в инициативата, през периода 20 март – 24 май 2023 г. в издателството получихме доста интересни творби, които намериха свето място сред страниците на монографията. Всеки един от вас, който се е включил, може да получи безплатен екземпляр на изданието като подарък за предстоящите празници, а останалите, които желаят да обогатят домашната си библиотека, могат да я потърсят в книжарниците и онлайн магазина на издателството.

Монографията се състои от две основни части – академична и артистична. Ето и кратко описание на всяка една от тях:

АКАДЕМИЧНАТА ЧАСТ е конструирана на база книгата „Щастие, качество на живот и здраве – 1“, но като своеобразна учебна програма от 3 модула със споделени уроци, представящи взаимосвързаните в идеен континуум „щастие–качество на живот–здраве“.

I модул: Щастие и благополучие – по следите на древните корени, довели до социалните идеи за измерване на качеството. Тук се отделя заслуженото на изследванията, свързани с науката за щастието. Проследява се връзката с концепцията „ранно детско развитие“ в исторически и философски план.

II модул: Качество на живот – калейдоскопът на нашите възприятия за благополучие и благосъстояние. Социалният потенциал на холистичната идея „качество на живот“ се крие в нейната позитивна същност и интердисциплинарна приложимост. „Качество на живот“ е универсален израз за оценка на всички области от нашия живот.

III модул: Качество на живот, свързано със здравето и щастието във всички възрасти. Изследването продължава с философията и приложението на идеята за качество на живот в здравеопазването.

Много са научните доказателства за протективната роля на изкуството като щастливо занимание за поддържане и подобряване на здравето. Този факт подкрепя идеята за артистичната част на монографията.

АРТИСТИЧНАТА ЧАСТ „Щастливо дете. Здраво дете“ включва рисунки на малки и пораснали деца от пролетния пленер, както и споделените отговори на въпроса към всички участници: „Какво са за вас щастието и здравето?“. Всяка картина е съпроводена с интересните и неповторими мисли на малките и пораснали художници.

Повече за щастието през погледа на автора на книгата Десислава Ванкова, можете да прочетете в ТОВА интервю.