април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Categories
Любопитно Новини

Световни дни на здравната осведоменост през август 2023 г.

Глобалните дни на информираност за общественото здраве изиграват изключително важна роля при акцентирането върху важността на приемането на здравословен начин на живот и грижата за благополучието на по-широката общественост. Всяка година множество институции и общности се включват в активното насърчаване и подкрепа на различни световни дни, посветени на здравето. Организират се събития, с фокус върху конкретни здравни състояния и предизвикателствата, свързани с тях. Организации като СЗО и Обединените нации приканват индивидуални лица, организации и общности от цял свят към активно участие в тези инициативи, свързани с научно-обоснована информация за подобряване на здравето. Участието в инициативи от този тип има изключително значение за всеки човек и допринася за развиването на по-здравословни жизнени стандарти.

Глобалните дни на информираност за общественото здраве изиграват изключително важна роля при акцентирането върху важността на приемането на здравословен начин на живот и грижата за благополучието на по-широката общественост. Всяка година множество институции и общности се включват в активното насърчаване и подкрепа на различни световни дни, посветени на здравето. Организират се събития с фокус върху конкретни здравни състояния и предизвикателствата, свързани с тях. Организации като СЗО и Обединените нации приканват индивидуални лица, организации и общности от цял свят към активно участие в тези инициативи, свързани с научно обоснована информация за подобряване на здравето. Участието в инициативи от този тип има изключително значение за всеки човек и допринася за развиването на по-здравословни жизнени стандарти.

Ето и кратък списък със световните дни на здравната осведоменост, отбелязани през август 2023 г.:

  1. 1 август – Световен ден за борба с рака на белите дробове

Какво причинява рак на белия дроб?

Ракът на белия дроб възниква, когато клетките в белия дроб мутират или се променят. Пушенето, излагането на опасни химикали (азбест, уран, арсен, кадмий, хром, никел и някои петролни продукти), замърсяването на въздуха с частици (като например това, идващо от дима от изгорелите газове), генетични фактори и др. са най-честите фактори, оказващи влияние върху промяната в белодробните клетки. Дори ако сте вдишвали или сте били изложени на тези вещества преди много години, все още съществува риск да развиете рак на белия дроб и имате нужда от лекарски съвет, за да намалите риска и да защитите белите си дробове. В монографията си „Проучвания на болестен товар. Анализ на болестния товар в България 1990-2019“ доц. д-р Клара Докова отбелязва, че ракът на белия дроб, наред с исхемичната болест на сърцето, инсултите и хипертоничната болест на сърцето са сред водещите причини за болестния товар в България за 2019 г.

  1. 1 август до 7 август – Световна седмица на кърменето. В периода от 1 до 7 август в световен мащаб се провежда Седмицата на кърменето. Тя се отбелязва с различни инициативи, целящи да подкрепят и вдъхновят майките по целия свят да хранят своите бебета чрез кърмене, за да подсилят имунитета им, както и общото им здравословно състояние.

През 2023 г. Световната седмица на кърменето бе посветена на темата „Добри практики за подкрепа на кърменето на работното място и правото на младите майки по света да ползват отпуск по майчинство“. Пълна информация по темата можете да откриете на уебсайта на СЗО.

Медицински университет – Варна, по инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването, се присъедини към отбелязването на тази значима седмица и подкрепи каузата, като на 1 август организира среща-обучение на бременни жени и млади майки

до входа на Морската градина. Събитието бе част от юбилейната програма по повод 60-ата годишнина на Катедрата и се проведе със съдействието на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване.

Ето и някои препоръки как кърменето и работата могат да вървят „ръка за ръка“:

  • Създаване на подходящи условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата на работното място. За целта е необходима подкрепа не само от работодателя, но и от цялото общество и здравния сектор. Майките на кърмачета трябва да получават право на необходимите почивки през работния ден.
  • Независимо от работата и локацията им, всички жени трябва да имат правото да ползват най-малко 18 седмици (за предпочитане повече от 6 месеца) платен отпуск по майчинство или платен отпуск за кърмене или изцеждане на мляко. Не би следвало жените да избират между кърменето на децата си и работата си, а да им бъдат предложени по-гъвкави опции за връщане на работното място.
  • Осигуряване на информация и подкрепа и за двамата родители относно ролята им по време на бащинство/майчинство. Ако родителят, който не кърми, разполага с отпуск, той би могъл да окаже подкрепа чрез предоставяне на помощ на майката в домакински или други задължения.

За да се информирате относно здравословните ползи от кърменето и ефекта на кърмата върху новородените, можете да се обърнете към някоя от следните книги, издадени от Университетско издателство МУ-Варна:

„Изследователски и образователни аспекти на кърменето“ – Наталия Ушева

„Специални акушерски грижи при нормален и патологичен пуерпериум“ – Валя Димитрова, Теодора Евтимова

„Протективен ефект на кърмата върху инфекциите на отделителната система до тригодишна възраст“ – Росица Чамова

Повече любопитни факти по темата, можете да научите и от предишни публикации по темата в уебсайта на Университетско издателство.

  1. 13 август – Световен ден за подкрепа на органодаряването

В България за значението на донорството на органи се говори по-скоро през февруари, тъй като на 14 февруари се отбелязва Националният ден на донорството. Тогава се провеждат и различни инициативи, свързани с повишаване на информираността на населението относно животоспасяващите ползи от петте различни вида донорство – на органи, тъкани, костен мозък, тромбоцити и кръв. Тъй като се счита, че първата успешна трансплантация на орган, осъществена от американския доктор Джоузеф Мъри, е направена през август 1954 г., СЗО приканва различни институции и организации в световен мащаб да организират информативни събития по темата именно през този месец, в разгара на лятото.

Донорството и трансплантациите в България, за съжаление, все още са далеч от желаните резултати. Данни за ситуацията у нас показват, че общият брой на всички донори в страната ни е 5,54 на 1 милион души. За сравнение, в Европейския съюз този показател е 20,74 на 1 милион. Според Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ от 2016 до 2019 година са извършени: 108 трансплантации на бъбреци, 41 трансплантации на черни дробове и 19 трансплантации на сърца. А през изминалите 12 години са извършени 177 трансплантации на стволови клетки.

За да се постигне по-голяма ефективност, трябва да се предприемат следните стъпки:

–              Подобряване на организацията за идентифициране на потенциални донори на органи както на болнично, така и на национално ниво.

–              Развиване на националната система за продължаващо обучение на координаторите по донорство, за да се повиши качеството на трансплантациите. Координаторите трябва да се обучават как да разговарят с близките на потенциални донори.

–              Създаване на организация, която да се грижи за набирането на донори за трансплантации на хемопоетични стволови клетки.

–              Увеличаване на капацитета на Националната публична донорска банка.

****************************************************************

Повече информация относно предстоящите кампании, свързани с подобряване на здравето и качеството на живот през 2023 г., можете да откриете в официалния сайт на СЗО.