юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Categories
Издателство Новини

Научете повече за остеопорозата при мъжете в монографията на д-р Радина Димитрова

Издателство Медицински университет – Варна ви представя монографията на д-р Радина Димитрова, озаглавена “За остеопорозата при мъжете”. Тази книга, отпечатана през 2024 г., разглежда един от често пренебрегваните здравни проблеми при мъжете – остеопорозата, и предоставя задълбочени знания и препоръки за специалистите в областта на медицината.

Остеопорозата при мъжете: Недооценен, но критичен здравен проблем

Остеопорозата е заболяване, при което костите стават крехки и лесно се чупят. Традиционно се свързва с жените, особено след менопаузата, но засяга и значителен брой мъже. Смята се, че около 1/3 от жените на възраст между 50 и 60 години и 2/3 от жените над 80 години страдат от това заболяване. При мъжете честотата на остеопороза е значително по-ниска. Това се дължи на много фактори, включително хормонални промени, които повлияват образуването на костна тъкан.

Въпреки че мъжете често не се разглеждат в контекста на остеопорозата, в своята монография д-р Радина Димитрова представя убедителни данни, че това метаболитно костно заболяване е сериозна заплаха и за мъжкото здраве, не само в напреднала възраст, но и в по-ранни етапи от живота.

Защо остеопорозата при мъжете е важен въпрос?

Мъжете, които страдат от това заболяване, са изложени на същия риск от фрактури като жените, но често диагнозата се поставя по-късно, което усложнява лечението и възстановяването. Често срещани фрактури при мъжете включват тези на бедрената кост, прешлените и предмишницата, които могат да доведат до значителни увреждания и загуба на независимост. Монографията предоставя необходимите познания и насоки за ранно разпознаване, диагностика и лечение на остеопорозата при мъжете, за да се избегнат горепосочените проблеми.

Структура и съдържание на книгата

Монографията е структурирана в няколко основни раздела, които обхващат всички аспекти на остеопорозата при мъжете:

  • Дефиниция и епидемиология: Описва разпространението на заболяването сред мъжете и факторите, които допринасят за неговото развитие.
  • Физиология на костите: Разглежда процесите на костно съзряване и стареене при мъжете.
  • Етиопатогенеза: Изследва причините и механизмите на развитие на остеопорозата.
  • Клинични признаци и симптоми: Описва как се проявява заболяването и какви са най-честите оплаквания на пациентите.
  • Диагностика и лечение: Предоставя насоки за скрининг, диагностични методи и терапевтични подходи.

Илюстративен материал и приложения

Авторката използва богат илюстративен материал, включващ 14 фигури, 13 таблици, 15 снимки и 5 приложения, което прави представената информация лесна за възприемане и анализ.

Оценка и препоръки от експерти

Монографията на д-р Димитрова е високо оценена от водещи експерти в областта на медицината. Проф. д-р Кирил Христозов и проф. д-р Михаил Боянов подчертават значимостта й за широката медицинска аудитория, включително студенти, специализанти, ендокринолози, ревматолози и интернисти. Те посочват, че книгата е изключително полезен ресурс за ранното разпознаване и лечение на остеопорозата при мъжете. Издателство Медицински университет – Варна горещо препоръчва тази книга на всички медицински специалисти и студенти, които искат да разширят своите познания в тази област.

За повече информация и поръчки, посетете университетските книжарници или електронния ни магазин.