март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Categories
Любопитно Новини

Университетско издателство МУ-Варна и Катедра по социална медицина и организация на здравеопазването ви канят да се включите в празничен пленер, посветен на Първа пролет и Международният ден на щастието

Какво е щастието…? Ние, хората, вярваме, че то се крие в това да вършим нещата, които ни правят радостни, доволни, усмихнати, удовлетворени, успешни. Но знаем ли всъщност кои са тези неща? Ето някои предложения, публикувани в книгата „Щастието е…“ [Суърлинг, Лейзър, 2016 г.]:

  • да си направиш нова прическа,
  • да намериш нова книга от любимия си автор,
  • да се събудиш и да осъзнаеш, че не е нужно да ходиш на работа,
  • да направиш палачинки за семейството в събота сутрин,
  • да купиш цветя за себе си

А ние бихме добавили… „ да нарисуваш красива картина и да я споделиш“. Затова отдел „Издателска дейност“ към МУ-Варна кани Вас – преподаватели, студенти и работещи в Медицински университет, както и всички приятели от по-далечни локации, любители на изкуството, да се присъедините към съвместната инициатива на издателството с „Катедра по социална медицина и организация на здравеопазването“, посветена на 60-годишнината на катедрата и Международният ден на щастието.

В чест на празника организираме пролетен пленер за малки и пораснали художници.

За начало на инициативата избрахме 20 Март – Денят на пролетното равноденствие, който съвпада с Международният ден на щастието. От 2013 г. насам на тази дата ежегодно се отбелязва Международният ден на щастието, учреден с резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г. На същата дата в България отбелязваме и пролетното равноденствие, по-познато по нашите земи като „Първа пролет“.

Пролетта е пробуждане. Тя е сезонът, който носи щастие, нови мечти и радости. Нека отпразнуваме това щастие с четка и лист в ръка! Предлагаме Ви възможност самостоятелно или заедно с вашите деца да вземете участие в „разкрасяването“, на една пъстра книга, която предстои да бъде издадена от Университетско издателство МУ-Варна през 2023 г. Най-оригиналните рисунки и картини, създадени от вас, ще намерят своето място сред страниците на изданието, а участниците ще получат книжката като подарък за Коледа, за да топлят с пролетна енергия красивия зимен празник!

Всичко което е нужно да направите, за да подкрепите нашата арт инициатива е да изпратите, създадените от вас и вашето семейство „художествени платна“ в периода 20 март – 24 май по един от следните начини:

  • Чрез Български пощи или куриерска фирма до адрес: гр. Варна, п.к. 9002, ул. „Марин Дринов“ 55, отдел „Издателска дейност“, Медицински университет – Варна.
  • Чрез имейл на press@mu-varna.bg

Към рисунката добавете кратко послание с вашата „рецепта за щастие“, стих или откъс от текст на песен, която ви е вдъхновила, както и име и възраст на автора/авторите. Няма ограничения в техниката на рисуване или размера на картините. Изразете магията и очарованието на пролетта през вашия поглед. Рисувайте с цветовете и материалите, които ви правят щастливи! И помнете, че всяко дете или възрастен може да бъде талантлив художник, когато рисуването му носи удоволствие! Всички добре познаваме на пръв поглед семплите рисунки на Екзюпери в „Малкия принц“, които всъщност носят важни послания едно, от коите е “Човек може да вижда правилно само със сърцето си; същественото е невидимо за окото.“

“Моята рисунка №1 не изобразяваше шапка. Тя изобразяваше една змия боа, която бе глътнала и смилаше слон. Тогава нарисувах рисунка №2, вътрешността на змията боа, та да могат възрастните да разберат… Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.“

Ако за вас рисунка номер 1 е повече от една обикновена шапка, очакваме с нетърпение вашите предложения върху бял лист!