+359 52 677 112 press@mu-varna.bg

Modern Prevention of Gastric Cancer

Modern Prevention of Gastric Cancer
Автор(и):
Жанр: Монографии
Таг: На английски език
Издателство: Медицински университет - Варна[
Година на издаване: 2015
ISBN: 9786197137507
Stamboliyska, Miglena Modern prevention of gastric cancer / Miglena Stamboliyska. - Varna : Medical University, 2015. - 160 с.
About the Book

Монографията на д-р Миглена Стамболийска „Modern Prevention of Gastric Cancer“ е посветена на методите за превенцията на рака на стомаха. Това е социално значимо заболяване и въпреки спада в броя на случаите все още остава сериозно клинично предизвикателство. Ракът на стомаха е вторият по честота гастроинтестинален тумор след рака на дебелото черво и на пето място сред злокачествените заболявания в България.

Неговата етиология е многофакторна и включва ролята на Helicobacter pylori, диетата, начина на живот, генетика и др. Развитието на рака на стомаха е сложен процес в много етапи, състоящ се от генетични и епигенетични промени в онкогените в епителните клетки на стомаха.

Използвайки богатия си научен и културен опит, д-р Стамболийска разглежда възможните методи за превенция. Монографията е написана на високо научно ниво и съдържа съвременна информация за превенцията на рака на стомаха.

Монографията е подходящ наръчник за гастроентеролози, хирурзи, специалисти по ендоскопия и специалисти по обществено здравеопазване.

Монографията е изградена от 13 глави и съдържа 457 референции.